Arhiva 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

I Međimurci u koloni sjećanja

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine izaslanstvo Međimurske županije odazvalo se pozivu vukovarskog gradonačelnika te je u Vukovaru sudjelovalo na obilježavanju 18. studenoga 1991., dana koji svijet pamti kao „pad grada heroja“.
U danu ispunjenom teškim emocijama i dramatičnim sjećanjima izaslanstvo Međimurske županije predvođeno županom Ivicom Perhočem odalo je počast vukovarskim žrtvama. Po prvi put, kao dio državnog protokola, u Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine sudjelovale su sve hrvatske županije te izaslanstva Zagreba i Dubrovnika kao vukovarskih gradova prijatelja.
Prije tri godine, u spomen na 31 poginulog i nestalog branitelja – pripadnika PU međimurske i PU varaždinske, Međimurska i Varaždinska županija podigle su spomen-ploču na Trpinjskoj cesti. I ove godine dvije su županije položile vijence na to obilježje, a svijeće su zapalili i brojni branitelji i sudionici ratnih događanja, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja koji su također stigli iz Čakovca i Varaždina. U ime Međimurske županije vijence su položili župan Ivica Perhoč, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Veselin Biševac, predsjednik Koordinacije udruga Domovinskog rata Josip Horvat i predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja MŽ Danica Pongrac Krhač, dok je izaslanstvo Varaždinske županije predvodio župan Predrag Štromar.
Dan sjećanja nastavljen je križnim putem, odnosno kolonom sjećanja koju su od bolnice u centru grada do šest kilometara udaljenog Memorijalnog groblja predvodili najviši državni dužnosnici: predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.
Molitvu za žrtve Domovinskog rata predvodio je nadbiskup i metropolit đakovačko-srijemski mons. Marin Srakić, dok je svetu misu za sve pokojne i nestale predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević. (mp)

Izvor: 2848