Arhiva 03.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

I Međimurje postaje dio Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu

Republika Hrvatska već je 15 mjeseci članica Europske unije, a svojim punopravnim članstvom postala je korisnica sredstava iz europskih fondova - za regionalni razvoj, socijalnog fonda te Kohezijskog fonda. Kako bi hrvatski, a time i međimurski partneri bili informirani o otvorenim natječajima, bilo na razini programa zajednice ili na bilateralnoj razini, od velike je važnosti Ured hrvatskih regija u Bruxellesu. Tim više što će od 1. prosinca 2014. godine i Međimurska županija svečanim potpisivanjem ugovora postati njegov dio, kao peta hrvatska županija. 

 

„U narednom se sedmogodišnjem razdoblju Republici Hrvatskoj otvara potencijal za iskorištavanja sredstava iz fondova EU u iznosu od oko 10 milijardi eura. Kako će Međimurska županije postati dijelom Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu znači da ćemo biti na izvoru informacija, imati pristup natječajima, prijenosu informacija i financiranju projekata koje imamo u Međimurskoj županiji“, naglašava župan Međimurske županije Matija Posavec i dodaje kako su projekti na sjeveru zemlje brojni, vrijede stotine milijuna kuna te da kao županija moramo i možemo taj prostor privlačenja novaca iz fondova Europske unije iskoristiti u što većem obimu. 

 

U Uredu će se započeti sa sustavom usavršavanja ljudi koji će za županiju provoditi pojedine natječaje i kapitalne projekte te taj posao realizirati na licu mjesta. EU fondovi imat će tako svoju pravu funkciju za Međimursku županiju kao financijski instrumenti koji podupiru provedbu politike Europske unije u zemljama članicama i njihovim regijama. 

 

„To će biti ujedno i prilika brojnim udrugama, društvima, općinama i gradovima da koriste taj prostor kada su u Bruxellesu, da su na izvoru svih informacija i da to rezultira realizacijom projekata važnih za naš kraj“, za kraj je objasnio župan. 

Izvor: 3106