Arhiva 22.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

I Međimurski mljekari na prosvjedu

Tek što se (na oko barem) primirio prosvjed upozorenja Stožera za zaštitu poljoprivrede Hrvatske poljoprivrede komore, u žestoke prosvjede – uz blokade ulaza u mljekare i prolijevanje mlijeka na prag krivaca za tešku situaciju u sektoru – krenuli su mljekari organizirani u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka.
Povod je poznat: mljekarska industrija Dukat i s njom povezane mljekare najavile su smanjivanje otkupne cijene mlijeka na 2,3 kune za litru, odnosno 1,79 kuna ispod razine (4,09 kn) za koju mljekari tvrde da je tek dovoljna za poslovanje s pozitivnom nulom.
Iako na području Međimurja Vindija te mljekare Hamer i Bohnec ne iskazuju namjeru krenuti u sniženje otkupne cijene, već se korektno drže promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz ožujka 2009., međimurski su mljekari krenuli – solidarni s kolegama – u Zagreb u blokadu Dukatovih pogona. S traktorima se iz Međimurja išlo u Zagreb, u solidarnosti s kolegama iz drugih regija Hrvatske (i ratari su išli), zato što bi se isti problemi u sekundi mogli naći i s ove strane Drave. (MB)

Izvor: 2965