Arhiva 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

I svemirce pokapaju, zar ne?

Posljednji događaj na ovom groblju u najistočnijem dijelu Međimurja bio je prije dvije godine, kad su ga vandali devastirali i ukrali bakreni kip dječaka Kukija, vrijedan blizu sto tisuća kuna. Mjesto ovaj put doživljava jednu drugačiju, neobičnu atrakciju o kojoj ovih dana bruje mještani. Prilikom radova na groblju i iskopa za sanaciju glavne i sporedne staze, bager je iskopao jednu neobičnu kuglu, a radnik ju je ostavio na obližnjoj grobnici. U prvi mah nitko nije pridavao pažnju.
- Bila sam na groblju kad je kugla bila ostavljena na grobnici. Tada sam je uzela u ruke i vidjela da je čudna. Ima oblik ljudske glave, ali nije ljudska, izgleda kao glava svemirca – ispričala nam je mještanka Veronika Matotek (55).
I zaista, glava koju su prenijeli u prostor Općine Donja Dubrava izazvala je bujicu znatiželje. Proučavaju je sa svih strana i nagađaju kako se moglo takvu što iskopati i naći na groblju.
- Iskopana je na metar dubine i na dodir je kao neka podatna guma, a ima sve osobine neke čudne glave. Oči, mozak i dolje mali produžetak, kao da je otrgnuta s tijela. Oko kao da sve promatra i gleda. Evo, ima i ugodan miris, kao muški parfem svjetske marke – okrećući je u rukama, rekao je pročelnik JUO-a Ivan Štefić. Zaista, na oko i na dodir, izgledala je upravo tako.
Dolaze ljudi da je vide, a objašnjenja za ovako što nema… Jedino što će ova iskopina otputovati stručnjacima da oni utvrde o kakvoj se materiji radi.
Uglavnom, razne pošalice nastaju čim je duhovitiji mještani vide, a jedan od njih rekao je:
- Pa i svemirce pokapaju, zar ne?
Tekst i snimci Zinka Čižmešija

Izvor: 3041