Arhiva 04.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

IGNAC POSAVEC: Meni ovrhe, a prevaranti slobodni!

Od 1998. godine, dakle punih petnaest godina, traje hod po trnju Ignaca Posavca iz Ivanovca, dugogodišnjeg strojobravarskog obrtnika i malog poduzetnika čiju je poslovnu poziciju razumnim ljudima teško shvatiti.
Njegovo poduzeće naraslo iz strojobravarskog obrta (Monting d.o.o. Ivanovec) otišlo je u stečaj, ali ne zato što je imalo problema s proizvodnjom. Naprotiv, kao jedini hrvatski proizvođač traktorskih prikolica najviše kvalitete, koje su atestirali ovlašteni uredi, bilo je odabrano kao isporučitelj prikolica i priključnih strojeva za traktore za program samozapošljavanja razvojačenih hrvatskih branitelja koji je pokrenula Vlada Republike Hrvatske 12. veljače 1998. godine. Posavec je natječajno ušao u posao s Vladom, dotično s Poljoopskrbom Zagreb (koja je mijenjala pravni status), njegova je proizvodnja prikazivana na televiziji i u novinama i kao tvornica deviza, međutim, zbog neplaćanja prikolica, u poslu za koji je država osigurala novac, I. Posavec punih petnaest godina ne nalazi pravnu zaštitu kao oštećenik koji je pretrpio prevaru najprimitivnijeg oblika, jasnim okom vidljivu, zbog koje nije mogao normalno podmirivati obveze prema dobavljačima materijala, poreze ni doprinose.
I poslovanje se urušilo. Posavčevi dužnici (posredno i država koja se u nekoliko mandata izvršne vlasti pravi da nema veze s cijelim slučajem) posluju i dalje.
- Više nemam snage za borbu s organiziranim skupinama prevaranata, sve što sam imao upropastili su. Uzalud su kilogrami dokumenata, dokaza... Na mojoj su nesreći zaradili svi, od onih koji su me prevarili do stečajne upraviteljice. Ništa što meni pripada i što ja tražim nije ostvareno. Moj je slučaj – od početka, kad sam bio senzacija, do padanja u stečaj i uništenja proizvodnje - bio u novinama, na televiziji, pokazivao sam dokumentaciju, dokazivao, a od svega toga državne službe okreću glavu, nitko ne želi ozbiljno razgovarati.
Sad su mi i kuća i dio moje djedovine došli pod ovrhu. Dok sudovi završe svoj posao, dok se konačno dokaže kako su me okrali i prevarili, hoću li, tada, imati još makar dio krova nad glavom? - kaže očajan I. Posavec. (MB)

Izvor: 3032