Arhiva 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Ignorira li Goran Lovrec prava na dostupnost informacija?

Postojanje uglavnom nerealiziranih privrednih i gospodarskih zona na području Međimurske županije već je bilo predmet pisanja tjednika Međimurje. Sva apsurdnost trošenja proračunskog novca na izradu projekata i infrastrukturno opremanje ogleda se u činjenici da brojne zone u našoj županiji i dalje stoje prazne. Osim infrastrukturne opreme, u njima se ne prepoznaje ništa drugo.
Takvu situaciju vidimo i u Poduzetničkoj zoni Krč, u Gornjem Mihaljevcu, a željeli smo je ilustrirati iznošenjem najvažnijih podataka o dosad realiziranom. Obratili smo se načelniku Općine Gornji Mihaljevec Goranu Lovrecu s upitom o svim dosadašnjim ulaganjim u uređenje zone. Kako nismo uspjeli uspostaviti telefonski kontakt, obratili smo se putem elektronske pošte i dobili odgovor.
- Od početka mog mandata, do današnjeg dana, u zonu Krč nisu ulagana sredstva, u traženju smo potencijalnih kandidata, odgovorio je Goran Lovrec, uopće se ne dotičući biti našeg pitanja.
Obratili smo se zato bivšem načelniku Franji Kovačiću čija je otvorenost za komunikaciju poučna.
- Zonu Krč uglavnom je financirala država. Prvo smo za kupnju zemljišta 2004. godine osigurali 100 tisuća kuna. Nakon toga smo 2009. dobili milijun kuna za infrastrukturu. Od toga smo 520 tisuća kuna potrošili, a 480 tisuća kuna je ostalo neopravdano prema državnim tijelima, što smo bili i još uvijek jesmo dužni učiniti. Na iznos od 520 tisuća kuna platili smo PDV. To je bilo stanje u vrijeme u kojem sam bio načelnik, a prema mojim spoznajama, novih intervencija u zoni nije bilo nakon lokalnih izbora. Općina Gornji Mihaljevec u zoni Krč bila je vlasnik osam parcela, od ukupno 22. Uspjeli smo ih prodati šest, a jesu li privatni vlasnici uspjeli nešto prodati, doista ne bih znao. Uvedena je sva infrastruktura, dakle - plin, voda i struja, te je izgrađen dio prometnice uz općinske parcele. U nastavku je uređen šljunčani put, a kako se zona bude punila, nastavilo bi se i asfaltiranje prometnica, kaže za list Međimurje Franjo Kovačić.
Dugogodišnji pokušaji da Poduzetnička zona Krč zaživi i dalje su tek pokušaji jer u zoni nijedan investitor još uvijek nije započeo izgradnju ni rad. U ovim nezavidnim vremenima aktualna će općinska vlast nastojati detektirati investitore i privući ih, za što treba izuzetna umješnost.
I još o natječaju za tajnicu
Načelniku Goranu Lovrecu obratili smo se i s pitanjem zašto natječaj za tajnicu u Općini G. Mihaljevec nije objavljen u Narodnim novinama, kako nalaže članak 17. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi (NN86/08 i 61/11). Pozvali smo se u našem obraćanju i na činjenicu da nam se s istim pitanjem obratila i jedna građanka.
Svakom tko se bavi javnim poslom, jasno je da mediji imaju svako pravo postaviti navedeno pitanje, a isto vrijedi i za građane - pa je interes lista Međimurje u tom smislu bio sam po sebi podrazumijevajući. Načelnik je, kao i u odgovoru oko zone Krč, ostao na svojoj liniji.
- Do dana 28. studenoga 2013. na adresu Općine nije pristiglo nikakvo pitanje građanke glede objavljenog natječaja za tajnicu u Općini Gornji Mihaljevec, a ukoliko pitanje stigne, bit ćete pravovremeno obaviješteni i vi i građanka koja vam je pitanje postavila, odgovor je načelnika Gorana Lovreca.
Iz ovog iščitavamo da načelnik Općine Gornji Mihaljevec na pitanja od javnog interesa odgovara samo ukoliko se istodobno jave i mediji i građani. Ili iščitavamo krivo?
A. Ličanin

Izvor: 3059