Arhiva 28.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

IGOR REŠETAR - VOĐA MLJEKARSKE POBUNE

Igor Rešetar (35) iz Kuršanca, mladi farmer sa šezdesetak grla na svojoj mljekarskoj farmi koju održava obrađujući 30 hektara vlastite i 56 hektara zakupljene zemlje, (do kraja 2012.), otac dva sina i (u šali kaže) sretno razveden zbog poljoprivrede, već je nekoliko godina na čelu Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (20 udruga s 5.000 proizvođača sirovog mlijeka) i udruge međimurskih proizvođača, a pred dva je tjedna stao na čelo velike pobune hrvatskih mljekara.
Neispavan, umoran preko svake mjere, jedanestog dana (zasada neuspješnih prosvjeda) I. Rešetar od ranog je jutra u subotu od kuće (u koju se sad vraća u gluho doba noći, a odlazi jutrom za mraka, osim one noći kad su ga policijski oklopnici s punkta u Slavonskoj odnijeli u maricu s ostalih 28 prosvjednika) strpljivo odgovarao na pitanja za list Međimurje i na pozive kolega iz cijele Hrvatske. Planirali su i dogovarali što dalje nakon što je nekoliko beznačajnih udruga s otkupljivačima potpisalo sporazum s neprihvatljivom cijenom mlijeka. Većina je mljekara zato krenula dalje, prema Markovom trgu i do predsjedničkih dvora.
Naime, još u srijedu, 15. veljače, kao i u velikom broju hrvatskih regija, u Međimurju je ponovo počelo veliko prosvjedno okupljanje poljoprivrednika. Samo tjedan ranije bio je već prosvjed upozorenja u kojem su poljoprivrednici upozoravali Vladu da i ne pomišlja na smanjenje sredstava za isplatu potpora jer ionako – zadnja je to spoznaja novog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine – iz prošlih godina duguje im se više od tri milijarde kuna.
Na te tri milijarde neisplaćenih poticaja mljekarska je industrija – dotično Dukat u vlasništvu francuskog Lactalisa - već ranije najavio jednostrano odstupanje od obveze iz tzv. Promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka potpisane u ožujku 2009. godine, ponudivši navodno tržišnu cijenu mlijeka koja je cijeli mljekarski sektor (jer Dukat u praktično monopolnoj poziciji za sobom vuče ostale otkupljivače) bacila u očaj.

MLIJEKO JE PROKLJUČALO

Gubici s kojima već posluju proizvođači mlijeka s ponuđenom cijenom od 2,3 kune za kilogram sirovog mlijeka time bi eksponencijalno počeli rasti jer i država je najavila ukidanje tzv. intervencije od 42 lipe po litri, što znači da bi farmerima za litru mlijeka ostale tek te 2,3 kune plus 50 lipa poticaja i po toj istoj litri gubitak od najmanje 1,29 kuna!
Dok se s prosvjedima upozorenja koje je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora putem Stožera za obranu poljoprivrede makar djelomično uspjelo – kresanje proračuna bilo je manje od najavljenog, u mljekarskom sektoru mlijeko je proključalo.

U OKRŠAJ S OTKUPLJIVAČIMA

Veliki val prosvjeda krenuo je ponovo uz blokade cesta. Između ostalih, i Slavonske avenije u Zagrebu, kod Ministarstva poljoprivrede – a mljekarima su u prosvjedima pridruženi ostali ratari i svi drugi poljoprivrednici.
Igor Rešetar s borbenim kolegom (potpredsjednikom HSUPM-a) Mladenom Šolčićem iz Bjelovara krenuo je u okršaj s otkupljivačima, pokazalo se kasnije, kaže, i – s Vladom:
- Borba koju vodimo teška je, iscrpljujuća. To je rat živaca u kojem se ne radi samo o cijeni mlijeka. Problem je u tome što s nama nitko ne želi razgovarati – od Dukata od kojeg je sve krenulo do novog ministra poljoprivrede na - razuman i argumentiran način, uz brojke koje dokazuju jesmo li u pravu, a mi smo dokazali: tek s otkupnom cijenom od 4,09 kuna za litru sirovog mlijeka, mi smo na pozitivnoj nuli! Taj je izračun za poželjnu i iskustveno dobru farme s pedesetak krava.

BROJKE NE LAŽU

- Izračun pokazuje da u troškovima odnosi 51% stočna hrana (u EU je to 30%), veterinari 5%, samo kamate na kredite (prosječno zaduženje) 2%, amortizacija 19%, a ostali fiskni troškovi su 19% (porezi, doprinosi, niz drugih troškova).
Kad bi se držali Promemorije i zadržali 50 lipa poticaja te 42 lipe proračunske intervencije plus prosjek EU 27 od 2,71 kunu – ni s tvorničkim premijama (do 5%) ne bismo ostvarili 4,09 kuna za litru, ali bismo u značajnoj mjeri barem suzbili daljnje gomilanje gubitaka. U početku ni nismo tražili 4,09 kuna za litru mlijeka, nego da se prizna naša dokaznica da toliko košta mlijeko farmera koji ga proizvodi, da se krene s razgovorima.
Umjesto toga, krenulo se s manipulacijama, s medijskim izmišljotinama, skretala se priča na poticaje za koje se slažem da treba srediti, racionalizirati, usmjeriti prema pravim poljoprivrednicima, a ne sanirati socijalu...

U HRVATSKOJ PREGOVARAČE PRIVODE

- Umjesto da se razgovara tako, dočekali smo da nas se privodi, makar su prosvjedi bili mirni. Sramota je da se privodilo pregovarače s vjerodostojnim punomoćima predstavnika većine mljekara, a onda još potpisuje sporazum s beznačajnom manjinom po želji monopolnom otkupljivaču. Stvari su nakon toga izmakle kontroli jer nas je primio predsjednik Ivo Josipović, ali se premijer Zoran Milanović nije udostojio ni izaći pred nas.

SAD TRAŽIMO SVE

- Neka se nitko ne čudi što je sada zahtjev da otkupna cijena bude 3,3 kune plus što smo imali do sada od države: 42 lipe interventno plus 50 lipa plus tvornička premija! Sad više nije zahtjev samo da preživimo. Sad tražimo da se i nama omogući normalno poslovanje i zarada koja će omogućiti da bar supružnici na farmi imaju za plaćanje doprinosa za oboje, a ne samo za jedno od njih!
Uvjeren sam – mi ćemo izdržati, makar je naša pregovaračka pozicija bitno drugačija od one koju imaju ljudi u toplim kabinetima. Mi svoje farme ne možemo zaključati, mi ne možemo reći kravama – idemo mi na pregovore, na prosvjed, u štrajk, jer životinje moraju svaki dan jesti, svaki se dan mora musti, proljoprivreda ima biološku logiku koja se mora poštivati 365 dana u godini bez pauza, odmora, bolovanja, izostanaka... Ali na svoju štetu možemo obustaviti isporuke mlijeka, što će se i dogoditi ako se u novoj rundi pregovora ne promijeni odnos prema nama.

VATROGASNO U KORIST VELIKIH

- Razumijemo da se Vlada mora snalaziti u prvih sto dana rada, pa kao – trebali smo ih ostaviti na miru. No, Dukat je u vakuumu između dvije vlade pokušao manipulaciju, a može li Vlada u sto dana u sektoru riješiti problem zemlje, nerazumnih kamata, poreza, legalizacije objekata, plavog dizela, srediti tržište da ne osciliraju cijene stočne hrane zbog špekulacija velikih, a mi da trpimo udare... Donose se vatrogasne mjere koje pašu velikima (Agrokor je, na primjer, odnio 38% poticaja!), nema sustavnih rješenja, pa se i taj tobožnji sporazum koji su potpisali otkupljivači, uz asisatenciju Ministarstva, započinje rečenicom – zbog nepovoljnih kretanja na tržištu potrebno je izmijeniti dosadašnji način formiranja cijene mlijeka! A što je s nepovoljnim kretanjima u proizvodnji?! Ta nepovoljna kretanja ispraznit će štale, sad smo ovisni o 50% uvoza mlijeka, što nas dalje čeka? Zar to vidimo samo mi, proizvođači? Popustimo li mi - lomit će ratare na pšenici, krumpiru, kukuruzu, šećernoj repi, povrtlare se već uništava s uvozom...

ULOŽENO POKLANJAMO STRANCIMA?

- Dvadeset dvije milijarde kuna Republika Hrvatska u svoju je poljoprivredu uložila od stjecanja samostalnosti. Sada, kada bi trebalo ta ulaganja očuvati, strpjeti se još malo da počnu davati efekte – već se omogućava otkupljivačima, inozemnom vlasniku Dukata, izvlačenje ekstra profita, a s druge strane, propadanje svega u što smo ulagali?! Tko ima pravo na taj se način igrati s hrvatskom poljoprivredom?
Marijan Belčić

Da bar imam što se piše...
Igor Rešetar na svojoj farmi u Kuršancu ima šezdesetak grla. Nešto je holstein-frizijske pasmine krava, nešto simentalca, tridesetak ih je (ovisno o broju krava u suhostaju) u mužnji, lani je predao 168.000 litara mlijeka. Farma mu je u postupku legalizacije, obrađuje ukupno 86 hektara zemlje, a za poticaje koji se po nekim medijima navode u zapanjujućim iznosima kaže:
- Lani sam za 2010. godinu dobio 240.000 kuna poticaja, ali kako se svima skida 8% za iznose više od 100.000 kuna, meni se također susteglo 13.400 kuna. Od poticaja je sad za 2011. isplaćen samo poticaj za mlijeko za prvih 10 mjeseci. Da bar imam što se plasira u javnost... A i svi ostali. Ne bismo se onda patili po cestama.

I što sad?
Prije zaključenja Međimurja od raspoloživih informacija navesti se može samo još ovo: za ponedjeljak, 27. veljače mljekari su odlučili zadnji put ponuditi Vladi, prvenstveno premijeru Z. Milanoviću, da se ozbiljno sjedne za stol. S novom listom zahtjeva, a započinju i s bojkotom mljekara, mlijeko će dijeliti sugrađanima, a ne predavati u mljekare. Uz sve poznate zahtjeve koje imaju s drugim poljoprivrednicima, sada traže: 3,3 kune po litri (kilogramu) sirovog mlijeka (Agronomski fakultet u Osijeku izračunao je da bi trebalo biti zapravo 3,5 kuna), 42 lipe državne intervencije, 50 lipa poticaja i količinske premije od otkupljivača.

Izvor: 2966