Arhiva 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

"IMPULS": Vrhunski kaputi za strano tržište

Od nekad poznate i nadaleko priznate međimurske tekstilne industrije koja je zapošljavala tisuće Međimuraca, danas je, nažalost, preostao tek mali dio. Najveće i najpoznatije tvrtke koje su desetljećima bile perjanice našeg gospodarstva mahom su otišle u stečaj. Pogoni su ostali sablasno prazni te prepušteni na (ne)milost vjerovnicima, dok je većina radnika završila na cesti.
Ipak, nije se sve potpuno ugasilo. Neki i dalje rade, premda u manjem obimu nego u najboljim vremenima. Nedavno smo tako, kao o pozitivnom primjeru, pisali o Jelenu professional - nasljedniku negdašnjeg Jelena - danas u stečaju. Slična priča odvela nas je i u tvrtku Impuls d.o.o. proizašlu iz bivšeg MIK-a (Međimurska industrija konfekcije), odnosno iz nekadašnjeg Meika, a još prije toga poduzeća Jedinstvo.
- Impuls je tvrtka koja se bavila uvozom i izvozom, no, nakon propasti MIK-a, od ožujka ove godine, preuzela je i proizvodnju. Radi u prostorima i na strojevima iznajmljenim od MIK-a u stečaju. Trenutno zapošljava 80 ljudi, većinom žena, i to onih koje su radile upravo u MIK-u, priča direktorica Andreja Mesarić, ing. tekst., iz Vratišinca. U tekstilnoj industriji A. Mesarić radi duže od 20 godina. Bila je zaposlenica MIK-a, a prije toga i Modeksa iz Murskog Središća.
Nema šivačica?!
- Nije lako, no, preživljavamo, a posla ima - optimistična je direktorica.
Impuls d.o.o. bavi se proizvodnjom kaputa i jakni, kako onih modnih, tako i specijaliziranih vodootpornih i goretex jakni. Isključivo izvoze, i to pouzdanim austrijskim i njemačkim partnerima, no, radili su, primjerice, i za nizozemsku policiju.
Kupci im, ističe Mesarić, plaćaju redovito, pa su i plaće zaposlenika, premda ne velike, ipak redovne. Radi se u jednoj smjeni, na dvije linije. Po liniji, mjesečno proizvedu i do 1.200 kaputa i jakni. Mogli bi i više. Narudžbi ima. No, direktorica, a to su nam potvrdili i neki stariji radnici, ističe kako je teško pronaći kvalitetnu radnu snagu. Konkretnije, u Impulsu ne mogu doći do spretnih šivača. Za Međimurje je to u najmanju ruku neobično - s obzirom da je burza rada prepuna iskusnih šivačica nakon propasti svih MTČ-a. (?)
Drugi problem su im visoki troškovi najma i režija, odnosno, prevelik im je prostor. Za ilustraciju, u kompleksu u čakovečkoj Ulici žrtava fašizma, kako smo već spomenuli, danas radi 80 ljudi, dok ih je nekada, za vrijeme Jedinstva, na istom prostoru bilo 800.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3034