Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

INA ugovorila poslove vrijedne 240 milijuna kuna

Kako smo već opširno najavili u prošlom broju lista Međimurje, u utorak, 14. siječnja u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott s predsjednikom Uprave STSI (članicom INA Grupe) Ivanom Novakovićem, zatim predsjednikom Uprave Đuro Đaković Holdinga Vladimirom Kovačevićem i članom Uprave tvrtke Končar – Inženjering za energetiku i transport Stjepanom Dragičevićem potpisao je ugovore o realizaciji projekta Međimurje. Konzorcij tvrtki, temeljem ugovora neposredno vrijednih 240,000.000 kuna, proizvodnji će privesti 3 plinska polja – Vučkovec, Vukanovec i Zebanec, a u njima se, prema procjeni, nalazi oko milijardu kubnih metara ugljikovodika, odnosno plina.
- To je, kako je na svečanosti potpisivanja izjavio izvršni direktor Ine za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Želimir Šikonja, više od trećine ukupnih godišnjih količina plina potrebnih hrvatskim potrošačima.
– Projekt Međimurje jedan je od značajnijih investicijskih projekata Ine. Drago mi je što su naši stručnjaci, nakon nekoliko godina priprema, uspjeli ostvariti sve preduvjete za početak radova, kao i to što su na strogom međunarodnom natječaju za izvođače pobijedile konkurentne hrvatske tvrtke. Već 2016. godine proizvodnja plina bit će 30 posto veća nego danas, istaknuo je Šikonja.
Zoltan Aldott: Nastavljamo investicijski ciklus
- Od 2009. godine, u domaće projekte uložili smo oko 3,2 milijarde kuna, samo u prvih 9 mjeseci prošle godine 800,000.000 kuna u istraživanje i proizvodnju. Drago mi je što ovim projektom nastavljamo investicijski ciklus, rekao je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott. Napomenuo je kako Hrvatska trenutno pokriva oko pola svojih potreba za plinom, što je dobra kvota kad se usporedi i sa zemljama Europske unije, no, razvoj je potrebno nastaviti.
Kad je riječ o samim zahvatima koji počinju uskoro, objekte potrebne za eksploataciju na polju Vučkovec gradit će STSI, Ing-grad, Monting, Monter strojarske montaže i Elektrocentar Petek. Iste tvrtke gradit će i otpremni plinovod od čvora Međimurje do Centralne plinske stanice Molve, dug 73 kilometara, što je također dio velike investicije. Objekte na polju Vukanovec gradit će Đuro Đaković Holding te tvrtke Viadukt, Montmontaža oprema i Siemens, a na polju Zebanec – Končar – Inženjering za energetiku i transport te ZM-Montag i Nigrad. Ista skupina poduzeća rekonstruirat će i postojeće objekte na Centralnoj plinskoj stanici Mihovljan.
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je posebno zadovoljstvo izrazio činjenicom što će investiciju hrvatske naftne kompanije realizirati hrvatske tvrtke.
- To su velike investicije koje će u konačnici donijeti jeftiniji plin i građanima i industriji te pojačati regionalnu poziciju Ine, naglasio je Vrdoljak. Istaknuo je, međutim, i činjenicu da je od samog otkrića plina do potpisivanja ugovora o izgradnji postrojenja za eksploataciju prošlo 20 godina. Predugo vremena, smatra ministar, a krivce za to nalazi u državi koja je sporo rješavala imovinsko-pravne odnose te Inu koja ranije nije donosila potrebne strateške odluke.
Kolika renta?
Od investicije će, zahvaljujući projektu, neposrednu financijsku koristi imati i lokalna zajednica, odnosno općine na čijem će se području polja nalaziti. No, koliko će iznositi naknada koju će Ina plaćati za eksploataciju, još nije poznato. Na novinarski upit o spomenutom, ministar Vrdoljak odgovorio je da će taj podatak biti poznat kad sama eksploatacija počne. Ovisit će o količini, odnosno volumenu eksploatiranog plina. Ipak, renta će se, uvjerava ministar, s vremenom povećavati jer je trenutno dosta manja od one u susjednim državama.
Župan Posavec: Povijesni dan za Međimurje
- Ovo je povijesni dan za Međimursku županiju. U vremenu u kojem svi govorimo o potrebi ulaganja, ova investicija daje nadu i optimizam. Još 1856. godine u Peklenici je bila otvorena prva naftna bušotina. Bilo je samo pitanje vremena kad ćemo kapitalizirati naša bogatstva.
Uz element sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, ulaganjem Ine, Međimurje se ujedno profilira kao regija i energetski značajna za Republiku Hrvatsku, rekao je na svečanosti potpisivanja ugovora župan Matija Posavec. Prvi radovi na plinskim poljima trebali bi početi u proljeće.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3065