Arhiva 17.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Inicijativa za etičku banku

U Čakovcu se predstavila Zadruga za etičko financiranje (ZEF), prvi korak k osnivanju prve hrvatske etičke banke - Ebanke. Etičko bankarstvo je povratak korijenima bankarstva, a nastalo je iz potrebe financiranja proizvodnih djelatnosti, dok se stjecanje dobiti špekulacijama na financijskom tržištu razvilo tek u posljednje vrijeme, rekao je Goran Jeras, direktor ZEF-a. Etičko bankarstvo ne vodi se samo poslovnim, već i društvenim i ekološkim razlozima, s čim su u skladu i njegovi instrumenti - ono se temelji na neposrednom, osobnom odnosu s korisnikom kredita, ne uzima uobičajene kolaterale, poput hipoteka, već računa sa socijalnom mrežom kao jamstvom za ozbiljnost u vraćanju kredita, ali nemaju dopušteni minus niti nenamjenske potrošačke kredite. 

Upravo ove, za suvremeno bankarstvo neuobičajene odlike, učinile su etičke banke u zapadnoj Europi najotpornijima na posljedice sloma međunarodnog financijskog tržišta i poslovno najuspješnijima, rekao je Jeras - one su posljednjih godina imale najviši rast depozita i najpovoljniji odnos depozita i izdanih kredita, i to po kamatama u razini razvojnih banaka. 

Zadruga već ima petnaestak članova i u Međimurju uskoro vjerojatno i više jer će biti još predstavljanja i općoj publici i nekim ciljnim skupinama.(k)

Izvor: 3090