Arhiva 18.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

INTARZIJE IVICE DOBRANIĆA IZ NEDELIŠĆA

Nedelišćanin Ivica Dobranić u svoje je 33 godine života nekoliko puta promijenio zanimanje, a ako je suditi po dinamici kojom govori i radi - lijepih će promjena kod njega biti još. Nakon rada na prekooceanskom brodu, naš je sugovornik odlučio biti instruktor vožnje. Radio je sedam godina “kao suvozač”, educirajući vozače početnike, da bi se zadnjih mjeseci posvetio izradi intarzija.
Tehnika dekoracije drvenih površina njegovu je maštu okupirala još 2007. godine, kad je počeo izrađivati sportske motive. Od simboličkih poruka do slika vezanih uz obljetnice, povijest klubova i pojedinaca.
- I Eduardu sam poklonio intarziju jer obožavam nogomet. Dosta putujem i odlazim na nogometne utakmice jer je doživljaj na europskim i svjetskim stadionima izuzetan - kaže Ivica Dobranić kojeg pitamo zašto je ostavio posao instruktora vožnje.
- Zaželio sam se promjene. Takva sam osoba. Odlučio sam se posvetiti izradi intarzija, predmeta i ukrasa od drva putem vlastite djelatnosti. Izradio sam slike od intarzija za Dinamo, Hajduk, Janicu Kostelić i Filipa Udea. Radio sam i za Stefana Lupina, a jako puno povjerenja u mene imaju naši vinari. Za njih izrađujem drvene ploče s porukama, ovisno o željama i povodima, a sve je više onih koji bi voljeli domovinske motive, kao prikladan dar za naše ljude koji žive u inozemstvu - s puno radosti priča Ivica pokazujući i vaze koje je izradio.
Izrađuje visoke drvene vaze, okvire za ogledala, mozaike... Ideja će sigurno biti još jer na podu garaže u kojoj radi Ivica Dobranić izradio je i mozaike od pločica.
- Uz nogomet i sport, generalno, moji motivi su more, apstrakcija i vino. Volim pisati pjesme, a glazba mi je oduvijek bliska. Svirao sam u farofu u Macincu kad sam bio mlađi (osmijeh). Imam i hobi, skupljam novčanice iz cijelog svijeta. Samo mi euri nedostaju - kaže Ivica, dodajući da će Janici Kostelić u danima pred nama darovati intarziju koja govori o njezinim izvanrednim skijaškim uspjesima.
Umetanjem figura od komadića drva i ornamenata Ivica stvara slike i uporabne predmete koji su jedinstveni. Svaki od njih je unikat, a da bi ideje mogle otići u još jednom smjeru govori i činjenica da je izradio komodu i stol koji odgovaraju “razigranim” ukusima. (AL)

Izvor: 3025