Arhiva 06.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Integracija romske nacionalne manjine

Mještani Macinca, Trnovca, Črečana i Gornjeg Hrašćana, ujedno roditelji osnovaca koji polaze OŠ Dr. I. Novak u Macincu, stavili su tisuću potpisa na peticiju koju su ovih dana urudžbirali u Uredu državne uprave za Međimursku županiju i Vladinom Uredu za nacionalne manjine. Jedinstveni su u stavovima koji se tiču integracije romske nacionalne manjine u osnovnoškolski sustav, o čemu su se taksativno izjasnili kroz više točaka naznačenih u pismu koje je prilog peticiji.
Naš sugovornik na tu temu je Željko Kofjač iz Macinca koji je ujedno i vijećnik u Općinskom vijeću Nedelišća.
- S obzirom na činjenicu da Osnovnu školu u Macincu polazi 75 do 80 posto učenika romske nacionalne manjine, smatrali smo da pokazatelji govore u prilog tome da istinske diskriminacije romske populacije nema. Svjesni smo da naša država mora poduzimati radnje kojima će integrirati Rome, no svjesni smo i toga da Romi natalitetom uvelike premašuju natalitet većinskog naroda. Naš je suživot nužan, moguć i prihvatljiv, a naše se obraćanje tiče prvenstveno odgoja i obrazovanja djece koji, ne zaboravimo, počinju u obitelji - kaže Ž. Kofjač.
Mještani podržavaju više teza, od kojih su, kako u pisanom obraćanju stoji, “neshvatljivi kriteriji upisa djece romske nacionalnosti u osnovnoškolsko obrazovanje, iako se, na žalost, ne služe hrvatskim jezikom, jezikom države u kojoj su rođeni i u kojoj žive”. Nadalje, ističe se da mještani koji žive s Romima u zajednici dobro poznaju problematiku obrazovanja malih Roma, što “bitno utječe i na obrazovanje malog broja djece hrvatske nacionalnosti”.
- Želimo da sva djeca u OŠ Macinec steknu znanja, pojmove, umijeća, stavove, vještine, sposobnosti i navike potrebne za život i rad u društvu u kojem žive. Situacija u kojoj su školska djeca hrvatske nacionalnosti u manjini otežava ukupno stanje i zbog evidentnih asocijalnih ponašanja učenika romske populacije. Mi smo zato predložili neke mjere koje idu u smjeru integracije i poboljšanja kvalitete obrazovanja - kaže naš sugovornik.
Hrvati upisuju djecu u
druge škole
Pisanim putem naznačeno je da “bez djece hrvatske nacionalnosti u školama, integracija učenika Roma nije moguća” i da “građani RH koji žive u Međimurju nisu neromi niti rasisti”. Romska populacija u drugim dijelovima zemlje tečno govori hrvatski i s mnogo boljom podlogom ulazi u sustav obrazovanja, pa je svaka usporedba u bilo kojem segmentu gotovo nemoguća, naznačeno je također u pismu Vladinom Uredu.
Radi svega rečenog, roditelji svoju djecu upisuju u druge osnovne škole, a jasno se prepoznaje i kontinuiran odlazak cijelih mladih obitelji iz mjesta koja gravitiraju Osnovnoj školi Dr. Ivan Novak u Macincu. Stoga, roditelji djece osnovaca i njihovi sumještani nadležnima nude moguća rješenja.
Romsku djecu voziti u sve škole Međimurja
Dan prije obilježavanja Svjetskog dana Roma, 7. travnja zamjenik župana Matija Posavec zaprimio je peticiju u kojoj su mještani spomenutih sela istaknuli da “u svojoj zajednici traže da se kod formiranja razrednih odjela u iste ne stavlja većina učenika romske populacije jer je upravo njihova integracija cilj, a u suprotnom slučaju integracija nije moguća”.
Kvalitetna integracija romskih osnovaca i učenje pravim vrijednostima života u zajednici, predlaže se u pismu s tisuću potpisa, trebala bi započeti integracijom u pravom smislu te riječi. Također se navodi da je “potrebno isplanirati i organizirati prijevoz djece romske nacionalne manjine iz njihovog mjesta prebivališta u druge osnovne škole u Međimurju, a po potrebi i u druge županije jer bi se samo time dala mogućnost potpune integracije u društvo. Nužno je planirati i izgraditi dječji vrtić i područnu školu u samom naselju Parag”, čime bi se stvorili uvjeti za organiziranje produženog boravka u školi Macinec, jednosmjensku nastavu, ali i za edukaciju roditelja Roma u slučaju da im je potrebna pomoć oko rada s djecom unutar same obitelji.
Posavec: Imamo najviše Roma u zemlji i probleme neusporedive s ostatkom Hrvatske
Zamjenik župana Matija Posavec za list Međimurje potvrđuje da je peticija mještana zaprimljena u uredu Županije.
- Primili smo predstavnike potpisnika peticije. Razumijemo ih, no njihov zahtjev država smatra segregacijom. Nama je jasno da imamo specifičan problem, potpuno različit od drugih primjera u Hrvatskoj i da zdrava pamet nalaže određena rješenja. Ne možemo Međimurje uspoređivati sa Slavonijom kad ovdje živi 70 posto svih Roma Hrvatske i još k tome imamo đake koji ne govore hrvatski - kaže Posavec.
Pitali smo ga o početku rada predškole za male Rome koju je nedavno najavio, o čemu kaže:
- Nek država izgradi prostor za pred-školu. Ako se ima novaca za stvari koje nisu primarne, onda će biti i za ovo. Presuda iz Strasbourga o kojoj se stalno govori pljuska je državi, a mi se i dalje rastrčavamo uokolo gaseći “male požare” umjesto da se problemu posvetimo i adekvatno ga, dugoročno, riješimo.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2871