Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Ipak neće biti rušenja bespravno sagrađenih objekata?

- Većinu bespravno sagrađenih objekata na području Međimurske županije uklonili su sami investitori. Sve je odrađeno sukladno programu i planu rada građevinske inspekcije tijekom mjeseca ožujka i travnja ove godine, odgovorila je na naš upit o spomenutoj problematici glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Đurđica Čočić. No, svaki Međimurac koji dođe na područje uz rijeke Muru i Dravu uvjerit će se da je stanje drukčije. U Ministarstvu nisu upoznati sa stanjem na terenu ili pojam većine, koji spominje glasnogovornica, tumače prilično široko?
- Uz Muru se i dalje nalazi oko 130, a uz rijeku Dravu, posebice kod Kuršanca, čak otprilike 500 vikend kuća i drugih ilegalno sagrađenih objekata, kaže ravnatelj županijske Javne ustanove Međimurska priroda Siniša Golub. Upravo on, unatrag nekoliko godina, opetovano skreće pažnju javnosti na zakonsku odredbu po kojoj se bespravno sagrađeni objekti unutar Regionalnog parka Mura-Drava ne mogu legalizirati. To, pojašnjava, ne znači da je u Parku nemoguća bilo kakva gradnja. No, svi ilegalni objekti moraju se ukloniti.
- Postojeće objekte nije moguće legalizirati, stanje se prvo mora vratiti na nultu točku, a tek tada može se razgovarati o eventualnoj novoj gradnji, sukladno propisima i prostornim planovima jedinica lokalne samouprave. Osobito katastrofalna situacija je na jezeru kod Kuršanca. To ne samo da je mravinjak, već grade jedni preko drugih i međusobno se svađaju za prostor. Neki još sigurno gaje iluzije da će objekte biti moguće legalizirati, no, prema sada važećem zakonu, osim ako se on ne promijeni, to nije moguće, napominje Golub.
Dodajmo spomenutom da općinama i gradovima uz naše dvije rijeke na čijim područjima postoje ilegalni objekti možda i paše odgovara status quo, odnosno možebitne odluke da će se neki objekti moći legalizirati. Jedinice lokalne samouprave na taj bi način u svoje blagajne ukasirale prihod od komunalne naknade za takvu gradnju.
Podsjetimo, prema službenoj informaciji Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva otprije nekoliko mjeseci, na području Međimurske županije u prvoj fazi, krajem proljeća, za rušenje su bila predviđena dva objekta, no, od toga se odustalo s obzirom da su ih investitori sami uklonili. Radilo se o kućici za odmor u vlasništvu HEP-a koja je bila smještena unutar inundacijskog područja hidroelektrane Čakovec, na rijeci Dravi u Gornjem Kuršancu, na području Regionalnog parka Mura-Drava, te o drvenoj kućici kod mosta, odnosno skele na Muri u Svetom Martinu na Muri, u vlasništvu fizičke osobe I.L.
Što je s
objektom Tenis kluba F. Punčec
Jedan od objekata zbog čije se gradnje svojevremeno podiglo mnogo medijske prašine je ilegalno sagrađena zgrada Tenis kluba Franjo Punčec u Čakovcu. Taj je slučaj čak završio na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske koji je naložio uklanjanje. No, 2013. godine situacija je, sudeći po priopćenju iz spomenutog ministarstva, sljedeća: Što se tiče bespravno sagrađenog objekta Teniskog kluba Franjo Punčec na području Grada Čakovca, uvidom u dokumentaciju, utvrđeno je kako je podnesen zahtjev za ozakonjenje spomenutog objekta sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine 86/12). Slijedom toga, postupak izvršenja rješenja je u prekidu sve do pravomoćne odluke o tom predmetu.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3054