Arhiva 05.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Isplati li se “skrivečki” odložiti građevinski otpad?

- Tu na sjenokoši pred nekoliko dana našao sam gomilu građevinskog otpada, žali nam se Mladen Ciglar iz Novog Sela Rok na to kako je nenaručeno “uređen” komad njegovog zemljišta u predjelu koji mještani zovu Cepaš.
Mladen kaže da ovo nije prva ovakva svinjarija. Dugo je vlasnik zemlje na ovom kraju mjesta, i bilo je sve u redu, ali su pred godinu dana počele nevolje.
- Netko je dovezao smeće, a valjda su drugi to vidjeli i rekli si da se tu ionako baca, pa su i sami u nekoliko navrata moju zemlju iskoristili za odlaganje građevinskog otpada. Ovo je četvrti put da mi dovoze građevinski otpad na zemlju. Sada je građevinski otpad istovario Bager kop, tvrtka iz samog mjesta. Navodno je počistio mjesto srušene kuće u Krištanovcu. Njemu je to drugi put da se mojim zemljištem koristi kako bi se riješio građevinskog otpada. Tako se radi iako je uz put koji vodi prema ovom mjestu postavljena tabla s jasno uočljivim natpisom da je odlaganje smeća zabranjeno. To se ne može dopustiti, trebalo bi oštrije suzbijati. Ova zemlja će mi trebati, planiram tu posaditi nekoliko hrastova.
Mladen je zato odmah u pomoć pozvao i gradske komunalne redare. No, prvo pitanje i prva muka mu je kako ukloniti gomilu otpada. U prethodnim navratima su prekršitelji, kad su uhvaćeni, za sobom i počistili, ali sad će teško ići. Ovaj je težak i nepopustljiv, neće to htjeti počistiti, kaže Mladen.
Gradski komunalni redari odmah su i došli na lice mjesta. Ivan Zadravec, koji vodi taj predmet, kaže.
- Odmah smo utvrdili da se radi o prekršaju i tko je počinitelj, pa smo mu odmah s naše strane izrekli kaznu od tisuću kuna, a prijavili smo ga i inspekciji za zaštitu okoliša.
Tih tisuću kuna je ono što uznemiruje Mladena.
- To je zapravo simbolična kazna, tako se isplati raditi prekršaje, kaže. Procjenjujem da bi saniranje stajalo dvadesetak tisuća kuna, odakel mi taj novac.
No, Zadravec kaže da imati posla s inspekcijom za zaštitu okoliša nije bezbolno za prekršitelja. Treba spomenuti kako su poredane stvari u gradskim i općinskim odlukama o komunalnom redu. Na potezu je Grad - on treba naručiti sanaciju o svom trošku, a budući da je identificirao počinitelja, njemu ispostaviti račun.
Istovariti otpad ili smeće jedan je od standardnih komunalnih prekršaja. Kad se građani rješavaju krupnog otpada bacajući ga u jarak ili žbunje, time čine glupost – Čakom će (za područje Grada Čakovca) odvesti krupni otpad u unaprijed određenim terminima. Divlje odlaganje građevinskog otpada u pravilu je dio nekog posla, pa prekršitelji bacajući otpad “skrivečki” time nastoje uštedjeti. Koliko to oni uštede oslikava nam Miroslav Novak, voditelj odlagališta u Totovcu, jedinog regularnog odlagališta građevinskog otpada na području Grada. Sam Novak u ovom je slučaju i zainteresirana strana za komunalni red u Novom Selu Rok – tamo je predsjednik Vijeća mjesnog odbora.
- Odlaganje kod nas košta 32,12 kuna po toni materijala. Za saniranje nekog gradilišta koje bi tražilo pet odvoza kamionom od 13 tona to bi bilo nešto više od 2 tisuće kuna. To može biti zgodno ispustiti iz cijene usluge.
Novak dodaje da je problem što prekršaje ovog tipa nerijetko rade baš oni koji se kao ponuditelji usluge javljaju kad za potrebe Grada treba sanirati slične brljotine. Ali prekršiteljima se neće isplatiti budu li utvrđeni, pa će morati platiti saniranje svog prekršaja. Prijaviti treba odmah, kako je Mladen učinio, pa su na potezu komunalno redarstvo i uprava Grada.

Izvor: 2884