Arhiva 15.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Cenzura, prijetnje i lov na vještice!

"ISTINA" PO VLADIMIRU IVKOVIĆU

Vladimir Ivković, aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i županijski vijećnik, na aktualnom satu protekle sjednice Županijske skupštine pitao je župana Ivicu Perhoča hoće li osigurati televizijski prijenos aktualnog sata i pritom se obrušio na međimurske medije optuživši ih za cenzuru i “lov na vještice”.
- Imam osjećaj da se sve piše osim onoga što govorimo, da se o svemu piše osim onoga o čemu mi želimo govoriti, da se iz ove županijske skupštine iznosi sve osim onoga što smo mi stvarno rekli itd. Zato župana pitam jesmo li postali županija prijetnji, medijskih cenzura, lova na vještice? Stranke opozicije do sada su bile izložene selektiranju pitanja koja su se medijski pratila sa ovih skupština, sada smo tome istome izloženi i na stranačkim tiskovnim konferencijama. Cenzuriraju se sva pitanja, prijedlozi, zahtjevi koji nekome ne odgovaraju, a vrhunac je bilo otkazivanje već dogovorenog snimanja i prikazivanja ovog aktualnog sata na trošak opozicije jer se to nekome u Županiji ne dopada. Znam da vi, župane, ne možete utjecati na privatne medije, ali možete direktnim prijenosom stvoriti uvjete da se može čuti i druga strana. U ovom trenutku medijska scena izgleda tako. Ako niste na toj strani, možda i ne razumijete da, ako želite poslati neku poruku – ne možete to učiniti. Tako i vama, g. Peršiću, ne mogu poslati poruku kakvu sam htio. Vama, g. Peršiću nisam ja izgovorio “Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada”, nego ste to vi učinili. Iza izgovorene riječi morate stajati. Na kraju krajeva, jasno ste objasnili da niste prijetili HDZ-u, nego HSS-u. Po meni je prijetnja prijetnja i što drugo da mislim nego da čak i odustajanje HSS-ovog kandidata (za ravnatelja ŽUC-a, op.nov.) ima veze s (vašom) prijetnjom HSS-u.
Kome prijenos i za koliko novca?
Župan Ivica Perhoč u svom je odgovoru pozvao na međustranački dogovor oko eventualnog prijenosa aktualnog sata:
- Nikada se nisam opterećivao uređivačkom politikom bilo kojeg medija i nikad nisam komentirao, niti kao pojedinac, niti kao predstavnik izvršne vlasti Županije, pristup bilo kojeg medija javnosti. Rekao bih da ovdje ima nekoliko dilema. Tko bi to trebao prenositi aktualni sat? Čakovečka televizija, Varaždinska televizija, HTV, Digital, Radio 1, Radio Čakovec? To ima svoju cijenu. I kao građanin, i ranije i danas,u pisanim sam medijima vidio i pročitao sva aktualna pitanja za koja su mediji procijenili da ih treba istaknuti. Ja sam često bio kritiziran i za neke stvari za koje nisam trebao biti. Čas sam bio za nešto kriv, a čas za nešto zaslužan, ali ja sam u politici, i to tako prihvaćam – kaže Perhoč.
V.Trstenjak

Ivković, po običaju, priča priču
Ivković nam na direktno pitanje nije želio odgovoriti s kojom je televizijom sklopio dogovor o prijenosu aktualnog sata. Rekao je da se ne radi o Čakovečkoj televiziji te da je već dogovoren prijenos otpao samo sat prije sjednice Skupštine jer se, kako mu je poručeno, “to nekome na Županiji nije dopalo”.
Pitali smo o tome i šefove novoosnovane Digitalne televizije Čakovec koja je ostvarila odličan prijenos velikog koncerta „Katruže“, ali nam je rečeno da nikad s Vladimirom Ivkovićem nisu razgovarali o prijenosu aktuanog sata Županijske skupštine. Doista, s kojom je to televizijom Ivković dogovarao prijenos?(vt)

Sat vremena oko 10 tisuća kuna neto
Prema cjeniku ČK televizije, sat vremena košta oko 10 tisuća kuna neto, što ,naravno, ovisi o angažiranoj tehnici, ljudstvu, vrsti događaja, ali i dogovoru. Prijenos aktualnog sata s dvanaest sjednica Županijske skupštine tako bi godišnje iznosio 120 tisuća kuna neto, ne računajući popust za eventualan godišnji ugovor. (vt)

Mašović: Rado bismo prenosili aktualni sat, ali...

Zoran Mašović, glavni urednik Čakovečke televizije, na pitanje o ponudi opozicije njihovoj televiziji za prijenos aktualnog sata očitovao se pozivanjem na Zakon o elektroničkim medijima iz kojega je razvidno što televizija smije, a što ne, dok svu “verbalnu nadgradnju”, ma s koje strane dolazila, smatra tek interpretacijama ili oružjem u političkoj borbi na temu (ne)prenošenja nesretnog “aktualnog sata” skupštinskog zasjedanja.
- Zakon o elektroničkim medijima na nekoliko mjesta definira problem o kojem govorimo. Tako članak 30. stavak 3. spomenutog zakona kaže: “Nije dopušteno oglašavanje političkih stranaka, koalicija i nezavisnih zastupnika predstavničkih tijela, osim za vrijeme izborne promidžbe sukladno posebnom zakonu.” Članak 35. istoga zakona još je jasniji jer govori o sponzorstvu koje je u ovom slučaju moglo, odnosno, sasvim jasno - nije moglo doći u obzir. Članak 35. kaže: “Političke stranke i koalicije ne smiju biti sponzori audiovizualnog ili radijskog programa osim u vrijeme izborne promidžbe sukladno posebnom zakonu.” Primijenjeno na naš slučaj, to znači da političke stranke ne smiju biti sponzor “aktualnog sata” jer je aktualni sat audiovizualan (ili televizijski) program, odnosno sadržaj. Još jednostavnije - političke stranke ne smiju biti sponzor, a mi ne smijemo (po Zakonu) dopustiti da one to budu. I sami dvojimo bi li naša kuća prenosila aktualni sat ako se na vagu stave naši ukupni kapaciteti (čitaj: koliko bi nas to koštalo) i, s druge strane, interes gledateljstva. (Sjetite se samo komentara prijenosa saborskih zasjedanja: od “super” do “davež!”) . Kad biste nas, međutim, kao komercijalnu televiziju, koja se za kruh svoj svagdanji mora boriti na prenapučenom TV tržištu, pitali bismo li prenosili aktualni sat ako bi Međimurska županija (županija svih Međimuraca!) s nama postigla komercijalan dogovor, odgovorili bismo potvrdno: Da, bismo! Usput budi rečeno, u cijelom ovom slučaju Čakovečka TV je, zapravo, samo “tehničko pitanje” koje postaje aktualnim onog trenutka kada se vladajući i oporba dogovore o tome treba li prenositi aktualni sat ili ne, ustvrdio je Mašović. (vt)

Izvor: 2903