Arhiva 24.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Istraga protiv Staklo-Kavrana, Kavran grupe i njihovih direktora

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice muškaraca (1969. i 1971.) i dva trgovačka društva iz Čakovca. Sumnja se da su zlorabili povjerenje u gospodarskom poslovanju.

 

Odvjetništvo je pružilo složen opis njihova (ne)djela, čiji je sukus sumnja da su dva direktora naumila smanjiti dugovanja koja jedna od dviju povezanih tvrtki koje vode ima prema državi. Učinili bi to u postupku predstečajne nagodbe, u kojoj se dugovi prema državi i njenim ustanovama dobrim dijelom otpisuju. No prvo su smislili složen manevar kako bi uopće došli do pokretanja predstečajne nagodbe. Odvjetništvo je to opisalo ovako:

"Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici tijekom 2013. i 2014. godine kao direktori okrivljenih trgovačkih društava; s ciljem da iskoriste postupak predstečajne nagodbe radi smanjenja duga trećeokrivljenog društva prema Republici Hrvatskoj; dogovorili da četvrtookrivljeno društvo izda trećeokrivljenom društvu neistinite račune za fiktivnu prodaju i najam robe i razne usluge, te da trećeokrivljeno društvo proda četvrtookrivljenom društvu svoju imovinu, pri čemu su izdani računi u kojima su unijete znatno veće cijene imovine od realnih. Navedenim su umjetno stvorili velike porezne obveze trećeokrivljenog društva prema proračunu Republike Hrvatske i povećali ukupno dugovanje tog društva. Osnovano se sumnja da su okrivljenici na opisani način omogućili da se pokrene postupak predstečajne nagodbe u kojem su ishodili donošenje rješenja o odobrenju sklapanja predstečajne nagodbe za trećeokrivljeno društvo, kojom je neosnovano otpisano 63 posto duga prema Republici Hrvatskoj te neosnovano umanjena obveza plaćanja PDV-a, čime su oštetili proračun za više od 3,000.000,00 kuna."

 

Pojednostavljeno, prvo su fiktivno povećali porezne obveze trećeokrivljenog društva spram države, da bi im potom u postupku predstečajne nagodbe bilo otpisano 63 posto duga prema državi. No to nije sve, jer terete ih i za prodaju tvrtkinih automobila članovima obitelji: "Ujedno, osnovano se sumnja da su okrivljenici kao odgovorne osobe svojih društava prodali bliskim srodnicima četiri osobna automobila u vlasništvu društava, a prvookrivljenik prodao sebi jedan osobni automobil, i to vozila marke Honda, BMW, Volvo i VW Passat, po cijenama koje su znatno niže od realnih tržišnih cijena za ta vozila, čime su oštetili društva za najmanje 227.000,00 kuna - navodi tužiteljstvo."

 

Kako doznajemo iz potpuno pouzdanih izvora prvookrivljeni je Ivan Kavran, drugookrivljeni je Kristijan Srebrenjak, trećeokrivljeno je Staklo-Kavran d.o.o. i četvrtookrivljena je Kavran grupa d.o.o. Riječ je o jednima od najvećih hrvatskih "igrača" na području proizvodnje IZO stakla i obrade stakla te veleprodaje stakla i staklarskog pribora, smještenima u Kalničkoj ulici u Čakovcu, tik do Savske Vesi.

Izvor: 3126