Arhiva 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ISTRAGA PROTIV TOMICE FARKAŠA I VLADE BOŠNJAKA

Istražni sudac Županijskog suda u Varaždinu donio je rješenje o istrazi nad dvojicom direktora i dva trgovačka društva - Tomislavom Farkašem, bivšim direktorom MTČ Tvornice rublja i MTČ Deutschland GmbH (poduzećem čiji je osnivač MTČ d.d. Čakovec) i Vladimirom Bošnjakom, direktorom Tvornice rublja, te oba trgovačka društva. Rješenje o istrazi temeljeno je na istražnom zahtjevu Općinskog državnog odvjetništa Čakovec. Farkaša, Bošnjaka i trgovačka društva (MTČ d.d. i MTČ Tvornica rublja) sumnjiči se da su počinili kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja (zloporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, sklapanje štetnog ugovora) i kaznena djela protiv službene dužnosti.
Tomislavu Farkašu na dušu se stavlja to što je kao direktor i odgovorna osoba MTČ Tvornice rublja naložio da se u korist državnog proračuna i raznih fondova ne uplaćuju porezi, doprinosi, komorske članarine..., čime su državni proračun i fondovi oštećeni za više od 12 milijuna kuna. Time je trgovačkom društvu pribavio nepripadajuću materijalnu korist. Za isto djelo osumnjičen je i Vlado Bošnjak kojeg se po ovom djelu tereti za iznos od 13 milijuna kuna. Farkaša se također tereti za izdavanje naloga za plaćanje privatnih obveza s računa njemačkog MTČ-a, pri čemu je pribavio imovinsku korist od najmanje 155 tisuća kuna. Također je s računa njemačkog MTČ-a, bez znanja i odluke NO-a, sklopio ugovor o zajmu (pozajmici) s Vladimirom Bošnjakom, ugovor o leasingu za automobil marke mercedes vrijednosti 53.700 eura iako je znao da je situacija u matičnom poduzeću jako teška... Kad je u pitanju kršenje odredbi Zakona o platnom prometu, osnovano se sumnja da Farkaš, kao odgovorna osoba, sva plaćanja nije vodio preko poslovnih računa trgovačkog društva kojem je bio na čelu, već preko poslovnog računa Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske. Preko tog računa uplaćeno je ukupno 18,3 milijuna kuna. Bošnjaku se također inkriminira isto djelo jer je i on poslovanje vodio mimo poslovnog računa poduzeća u kojem je bio odgovorna osoba te se koristio obračunskim plaćanjem cesijama.
Dok se Tomislav Farkaš pred istražnim sucem branio šutnjom, drugoosumnjičeni Vladimir Bošnjak u svojoj je obrani naveo da je na direktorsku funkciju došao u trenutku u kojem su već bili blokirani računi. Dio krivnje za takvo stanje Bošnjak je prevalio i na MTČ Tvornicu rublja, za koju je MTČ d.d. izrađivao tkaninu koju onda nisu uspijevali naplatiti od Tvornice rublja. Općenito je probleme, prema Bošnjakovoj obrani, uzrokovao Farkaš koji je bio vlasnik i direktor MTČ Tvornice rublja... Rješenje o provođenju istrage (iz kojeg smo prenijeli samo dio) donijela je istražna sutkinja Biserka Plesničar i na oglasnoj je ploči Suda objavljeno 24. veljače, a skinuto proteklog petka. Osumnjičenici imaju pravo na žalbu u roku od tri dana od dana primitka pismenog otpravka.
Vlado Trstenjak

Tko će o(p)stati?

Izuzme li se nekoliko “sitnih nepodopština” za koje ih se sumnjiči (više Farkaša nego Bošnjaka), osnova provođenja istrage protiv bivšeg direktorskog dvojca je osnovana sumnja da su uskratili sredstva za državni proračun i fondove u visini od najmanje 25 milijuna kuna. Time su za poduzeća koja su vodili pribavili nepripadnu imovinsku korist. Farkaš i Bošnjak mogu mirne duše reći da su zapravo čuvali socijalni mir, kao što to čini većina direktora međimurskih poduzeća, ohrabreni dijelom lokalnom i državnom politikom, a dijelom i Sindikatom. SIndikat TOKG-a “žmirio” je na činjenicu da se novac “transferira” preko njegovog računa, ali samo tako dugo dok je poslodavac uredno namirivao sindikalnu članarinu. Na noge su se digli tek kad se članarina nije uplaćivala u njihovu kasu, a čim je i to sređeno, ponovo su zašutjeli. Pitanje je koliko uprava poduzeća u Međimurju ne uplaćuje poreze i doprinose te razne parafiskalne namete, komorske doprinose, članarine turističkim zjednicama... koliko ih koristi paralelne račune i tko će, na kraju, ostati čist pred zakonom? (vt)

Izvor: 2864