Arhiva 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Istraga protiv uglednog sindikalca

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog počinjenja kaznenih djela pronevjere, zloporabe položaja i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Prema rješenju o istrazi, postoji osnovana sumnja da je 58-godišnjak od siječnja 2009. do travnja 2014. godine, kao sindikalni povjerenik jednog sindikata, s računa tog sindikata neovlašteno podigao i za sebe zadržao iznos veći od 79.000 kuna.

Ujedno, osnovano se sumnja da je u svibnju 2013. godine u ime sindikata sklopio ugovor o pozajmici kojim je jedno trgovačko društvo sindikatu odobrilo pozajmicu od 30.000 kuna, ali je potom za uplatu tog iznosa naveo broj svog osobnog tekućeg računa, pa je navedeni iznos uplaćen njemu, a ne sindikatu. Uplaćeni novac potrošio je za osobne potrebe.

Postoji osnovana sumnja i da nije vodio poslovne knjige sindikalne podružnice koje je po zakonu bio dužan voditi.

Iako Državno odvjetništvo nije objavilo tko je predmet istrage, neslužbeno saznajemo da se na meti istražitelja našao bivši sindikalni povjerenik SSSH-a Franjo Veble koji je protekle godine morao napustiti svoju poziciju.

Iz središnjice su tada njegov odlazak objasnili tehnološkim viškom. Hoće li protiv Veblea biti podignuta i optužnica - ipak ipak treba pričekati kraj istrage.

Izvor: 3087