Arhiva 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Istraga u Čarapariji MTČ-a!

Pred sam kraj 2013. godine, 27. prosinca Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (rođenih 1950., 1958., 1969., i 1955. godine) i dva trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. Iako Državno odvjetništvo ne navodi imena, saznajemo da su istragom obuhvaćeni članovi obitelji Krička, Darinka i Špiro te Ivan Krajačić i Ksenija Preininger, a istraga je najvjerojatnije vezana uz MTČ Tvornicu čarapa i MTČ Dječju trikotažu Prelog, ili neku od brojnih tvrtki s kojima su okrivljenici bili povezani. Kako piše u priopćenju o donošenju rješenja o istrazi, postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenica (Darinka Krička, op. nov.) i drugookrivljenica (Ksenija Preininger) te trećeokrivljenik (Špiro Krička) od 2002. do 2007. godine u Čakovcu, kao odgovorne osobe više trgovačkih društava, dogovorili poduzimanje niza radnji koje su dovele do toga da društvo u vlasništvu prvih dviju okrivljenica protupravno, bez stvarnog plaćanja, stekne većinski paket dionica jednog dioničkog društva u vrijednosti većoj od 9,800.000 kuna, kupnjom dionica od trgovačkog društva-fonda, a dionice su zapravo plaćene sredstvima dvaju društava.
Također, osnovano se sumnja da je četvero okrivljenih fizičkih osoba od travnja 2007. do ožujka 2009. godine novac od kredita koji je odobren prvom društvu uplaćivali trgovačkom društvu u kojem su direktori prvookrivljenica i trećeokrivljenik, prikazujući ove uplate kao pozajmice, ali novac u iznosu većem od 5,300.000 kuna nije nikada vraćen prvom društvu.
Nepostojeće intelektualne usluge
Okrivljene (1950., 1969. i 1955.) se zatim osnovano sumnjiči da su od 2005. do 2011. godine dogovorili da društvo u kojem su direktori prvookrivljenica i trećeokrivljenik (Ivan Krajačić, op. nov.) ispostavlja fakture prvom društvu za obavljene intelektualne usluge i odobrili plaćanje tih faktura u iznosu od 5,000.000 kuna iako njihovo društvo nije uopće obavilo nikakve intelektualne usluge.
Četvero okrivljenih fizičkih osoba osnovano se sumnjiči da su od studenoga 2006. do kraja 2011. godine dogovorili da društvo u kojem su direktori prvookrivljenica i trećeokrivljenik ispostavlja fakture drugom društvu za obavljene usluge poslovnog savjetovanja i odobrili plaćanje tih faktura u iznosu većem od 1,375.000 kuna iako njihovo društvo nije obavilo nikakve usluge poslovnog savjetovanja.
Rješenjem o provođenju istrage tereti se i dva trgovačka društva iz Čakovca za ista kaznena djela koja su počinile njihove odgovorne osobe kojima su ta društva ostvarila protupravnu imovinsku korist veću od 21,000.000 kuna.
Vlado Trstenjak

Povezani interesima
Stečaj MTČ Tvornice čarapa pokrenut je 11.siječnja 2012. godine, nakon brojnih pokušaja da se spasi što se spasiti da. U isto vrijeme, prema tvrdnjama iz Sindikata obuće, kože, gume, sve važnije osobe u Čarapariji bile su povezane s drugim društvima. Primjerice, Darinka Krička veže se uz društva RIF BIRO d.o.o., OLZ d.o.o., Mega Holding d.o.o., Biro za računovodstvo d.o.o., ŠKZ RIF-Invest te MTČ Tvornicu čarapa d.d. i MTČ Tvornicu dječje trikotaže d.d.
Njezin sin Špiro Krička spominje se uz tvrtke Bubek kompanija d.o.o., Krička d.o.o., RIF BIRO d.o.o., OLZ d.o.o., Biro za računovodstvo d.o.o., Kairos d.o.o. te MTČ Tvornicu čarapa d.d. i MTČ Tvornicu dječje trikotaže d.d. Ksenija Preininger, osim uz MTČ Tvornicu čarapa d.d. i MTČ Tvornicu dječje trikotaže d.d., povezuje se s OLZ d.o.o. te Mega Holding d.o.o...(vt)

Izvor: 3063