Arhiva 12.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Ivačić: Šestorka radi na štetu mještana Pribislavca!

Nakon sjednice Općinskog vijeća u Pribislavcu održane u četvrtak, 5. srpnja, načelnica Višnja Ivačić odmah je narednog dana sazvala konferenciju za novinare. Razlog tome je u činjenici da je sjednici prisustvovalo 6 od 11 vijećnika te da oko polovice odluka s dnevnog reda nije doneseno.
Istodobno, odluke koje jesu donesene, smatra općinska načelnica Ivačić - ne pridonose sjaju općinske blagajne. Navedimo da su sa sjednice Vijeća izostali vijećnici Zoran Braniša, Dejan Posavec (HNS), Stjepan Jarni (SDP), Dragutin Prpović (HSLS) i Slava Toplek (HL).
Na pressici u petak načelnica je sjednicu Općinskog vijeća nazvala isiljavanjem demokracije.
- Jučer sazvana sjednica opet je bila isiljavanje demokracije u Općini Pribislavec. Predsjednik Općinskog vijeća Ivica Lesjak nije našao za shodno da ne konstatira neprisustvo ostalih njegovih vijećnika, nije se potrudio ispitati njihovo odsustvo, ni nakon mog uvodnog upozorenja o korištenju godišnjh odmora i poslovnih obveza. Prethodnu i jučer sazvanu sjednicu Vijeća predsjednik nije pripremio. Prihvaćene točke na jučerašnjoj sjednici izravno je izglasalo šestero vijećnika, a neke od tih točaka direktno su sada i za buduće razdoblje štetne po Općinu i imat će dalekosežne posljedice. Ne samo za Općinu, već će odjeknuti i u Županiji. Donošenjem odluke o plaćanju komunalnog doprinosa u romskom dijelu naselja u iznosu 1 kune, mještane Pribislavca stavila je u neravnopravnu poziciju i bojim se narušavanja odnosa u mjestu i daljnjem reflektiranju na nacionalnu manjinu ostalih naselja u Međimurju - ističe načelnica V. Ivačić.
Osvrnula se i na izlaganje vijećnika Miroslava Peršića te dvojbenom ocijenila jednu od njegovih izjava.
- Bez obzira na socijalni karakter, svi mještani moraju biti u ravnopravnoj poziciji. Upravo na temelju socijalnog statusa Roma, predložila sam Vijeću iznos komunalnog doprinosa od 10 kuna za kubni metar, dok je za cijelo naselje Pribislavec taj iznos 24 kune za stambene prostore. I kod formiranja Vijeća romske nacionalne manjine, u prisustvu Branka Sočanca iz Vladinog Ureda za nacionalne manjine, Romima je prezentirana obveza njihovog plaćanja doprinosa. Komentar vijećnika Mire Peršića “da nas Romi ne napuštaju i da ih bude što više” šalje određenu poruku mještanima, bez obzira na nacionalnost. Ne želim da mi se imputira segregacija, no, šestorka radi na štetu mještana Pribislavca, iznevjereno je povjerenje dobiveno na izborima - izjavila je Višnja Ivačić.
Presedan
Osvrnula se i na neprihvaćene odluke koje, po njenoj ocjeni, govore o uspjesima aktualne vlasti koje Općinsko vijeće ostavlja u drugom planu.
- Presedan je da se ne prihvati izvršenje proračuna za prošlu godinu, rebalans, da Odbor za proračun i financije nije ni konstituiran i ne funkcionira.
To predsjednika Vijeća ne brine, dok vijećnici ne žele omogućiti razvoj Općine. Valjda boli istina da je u Općini uprihodovano oko 15 milijuna kuna putem investicija, izgrađeno 8 kilometara kanalizacije u godinu i pol, magistralni vodovod vrijedan 3 milijuna kuna, pješačko-biciklistička staza u Industrijskoj zoni, 150 tisuća kuna od Ministarstva kulture. To ne cijene i ne prihvaćaju, već svoje slabosti pokazuju u nastupu na vijeću i neradom žele spriječiti Kolegij i izvršno čelništvo - zaključila je načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić.
A. Ličanin

Izvor: 2985