Arhiva 09.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Ivan Bermanec opčinjen antikom

Preci Ivana Bermanca (65) iz Preloga bavili su se restauracijom i izradom različitih ukrasa za stambene i druge objekte te dvorišta. Članovi ove obitelji sredinom proteklog stoljeća radili su po crnogorskom primorju te Beogradu u kojem su neke restauratorske radove obavljali čak i na Titovoj rezidenciji.
- Od ovog se zanata tada dalo i dobro zaraditi, ali moji su preci znali i - potrošiti. No, u poslu su bili izvrsni i poznati majstori, a meni je od djetnjstva ostala usađena ljubav prema izradi odljeva od gipsa.
Danas od toga ne mogu živjeti, pa radim kao soboslikar, međutim, kad god nađem vremena, izrađujem odljeve - uglavnom - na osnovi antičkih motiva... i tako već 40 godina. Vještinu izrade odljeva prenio sam i na sina Miroslava. Katkad ljudi koji znaju da se ovim bavim dođu s crtežom ili fotografijom onog što bi htjeli, a meni je poseban izazov pristupiti izradi odljeva da što prije vidim kakav će biti krajnji proizvod - ispričao nam je Ivan Bermanec pokazujući seriju svojih odljeva koje je izložio na nedavnom Sajmu cvijeća u Prelogu.
Željka Drljić

Izvor: 2976