Arhiva 28.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

IVAN HAJDAROVIĆ: Iskustvo za još jedan mandat

Općina Dekanovec formirana je u svibnju 1997. godine. Otada, pa sve do danas, na čelu te najmanje međimurske i hrvatske općine je načelnik Ivan Hajdarović. Sa svojim se suradnicima prihvatio poslova oko vođenja i razvoja mjesta i Općine. Pitamo ga što je u ta četiri mandata napravljeno.
- U Dekanovcu smo napravili praktično sve što smo zacrtali. Uz ostalo, imamo prostorni plan uređenja, detaljni plan uređenja južne privredne zone zvane Berek, moderne pješačko-biciklističke staze, sanirane divlje deponije smeća, novi spomen-park posvećen našem velikanu Florijanu Andrašecu.
Temeljito smo obnovili dom kulture u koji je uloženo oko 600.000 kuna. Danas imamo potpuno infrastrukturno opremljenu Južnu privrednu zonu - Berek. U zonu veličine 12,5 hektara uloženo je više od 2 milijuna kuna. Imamo i jedno od najljepših groblja, ne samo u Međimurju, već i u Hrvatskoj, koje je opjevao i legendarni mjesni kantor Florijan Andrašec. U njega smo uložili više od 600.000 kuna. Radi sigurnosti prometa, gradili smo pješačko-biciklističke staze.
Karta za još jedan mandat
Hoćete li u borbu za još jedan mandat?
- Svakako! Imamo mnogo započetih projekata, planova koji čekaju na realizaciju i ideja. Šteta bi bilo sada se povući. Moje dugogodišnje iskustvo u vođenju Općine najbolja je preporuka da nastavim započeto. Smatram da najbolje poznajem situaciju, znam što treba učiniti, ali i kako. Konačnu odluku donijet će moja stranka, no, zasad sam, kao i u prijašnjim mandatima, jedini predloženi kandidat HDZ-a za načelnika Dekanovca.
Na izbore ćete samostalno ili u koaliciji?
- Samostalno, no, ne isključujem mogućnost poslijeizborne koalicije s HSP-om, kao što je to i u sadašnjem mandatu.
Dugo ste godina član HDZ-a. Jeste li bili u nekoj drugoj stranci?
- U HDZ-u sam od njegovog osnivanja, 1990. godine. Nikada nisam bio u drugoj stranci, niti pomišljao na prelazak. HDZ smatram najvećom hrvatskom strankom koja je zaslužna za samostalnu Hrvatsku.
U slučaju poraza na izborima? Vidite li nekog iz Dekanovca kao svog nasljednika?
- Svi smo zamjenjivi, ne bojim se poraza. Mada je to, smatram, vrlo malo izgledno. Višegodišnje iskustvo i, po mom sudu, dobri rezultati rada, najbolja su “karta” za moj novi mandat. Iako su pojedini prijedlozi i ideje iz drugih stranaka, koje sudjeluju radu Općinskog vijeća, konstruktivni, trenutno ne bih mogao izdvojiti osobu koja bi me naslijedila, u slučaju da birači ipak odluče povjerenje dati nekome drugome.
Kako ocjenjujete rad i suradnju s vijećnicima, posebno onima iz oporbenih stranaka?
- Odgovorni su i konstruktivni. Uvijek imamo kvorum i vijećnici ozbiljno shvaćaju svoju funkciju. Nema većih trzavica. Odluke se donose većinom glasova, ili često i jednoglasno. Kao predstavnik izvršne vlasti, ozbiljno razmatram i prijedloge vijećnika iz oporbenih stranaka. Zadovoljan sam njihovim, a vjerujem da su i oni zadovoljni mojim radom.
Županija kao
servis općinama
Kakva je Vaša suradnja s Međimurskom županijom i državom?
- I više nego dobra. Županija je, što se tiče mog iskustva, doista servis nama iz općina i gradova. Posebno sam zadovoljan suradnjom sa županom Ivicom Perhočem. I sve druge službe, kad nam u Općini zatreba pomoć, savjet ili neko rješenje, potrude se i to riješe u najkraćem roku. Što se tiče države, sam odlazim u Zagreb. Tamo lobiram za općinske projekte i pokušavam se izboriti za sredstva.
Koje biste projekte od značaja za Općinu izdvojili?
- Uz pomoć države, u 2012. godini asfaltirali smo cestu izvan naselja, do Mure. Ove godine, 2013., predstoji još dionica do središta mjesta. Radi se o 3,7 kilometara prometnice. To je značajna investicija jer će mjesto biti bolje povezano s našim prirodnim biserom, Murom, a dugoročno - time se stvaraju i pretpostavke za razvoj turizma u našoj maloj sredini. Među projektima važnim za svakodnevni život, planiramo otvaranje doma zdravlja i ljekarne u postojećom objektu vatrogasnog doma, dok bi se vatrogascima izgradila nova zgrada. Projekti su spremni te je izdana građevinska dozvola, a čeka se pomoć iz vanjskih izvora jer zahtjevan projekt ne možemo financirati isključivo vlastitim sredstvima. Zato je još za prijašnje Vlade taj projekt kandidiran za financiranje iz programa EIB 3.
Brigom za ljude
do rasta broja
stanovnika
Općina već niz godina ima i dugoročan projekt nazvan Ljudi. O čemu je riječ?
- On podrazumijeva, što nije demagogija, brigu za svakog pojedinca, bez obzira na dob, spol, vjersko i političko opredjeljenje. Kako bi u mjestu zadržali sadašnje stanovnike te privukli nove, uveli smo niz poticajnih mjera. Općina za svako novorođeno dijete daje 1.000 kuna. Iako nam je izvorni proračun tek oko milijun kuna, sufinanciramo boravak djece u dječjem vrtiću, pomažemo invalidnim osobama, svake godine povodom božićnih i novogodišnjih blagdana darujemo svu djecu do desete godine rođenja. Nagrađujemo i izvrsnost osnovnoškolaca. Općina subvencionira i prijevoz osnovnoškolaca. Sustavom stipendiranja u proteklih 7 godina prošlo je više od 30 studenata. Stariji od 65 godina oslobođeni su plaćanja komunalne naknade.
Među tim mjerama je i cijena gradilišta.
- Cijene gradilišta u Dekanovcu među najnižima su u državi.
Time u mjestu želimo zadržati mlade obitelji. Iznos od 70 kuna po čhv-u među najpovoljnijima je u zemlji. Kada se zna da je prosječna površina gradilišta 330 čhv-a, gradilište je moguće kupiti već za oko 3 tisuće eura. Tako je jedan od značajnijih projekata, za čiju je realizaciju već izrađen detaljni plan uređenja, onaj nazvan Vrtovi Dekanovca - buduće stambeno naselje kojim se žele omogućiti dobri životni uvjeti za mlade obitelji.
Ima li rezultata od tih mjera?
- Sve mjere u okviru projekta Ljudi polučile su rezultate. U posljednjih deset godina broj stanovnika Dekanovca povećan je s 832 na 864, odnosno za gotovo 5 posto. U situaciji dok većina međimurskih jedinica lokalne samouprave bilježi negativan prirodni prirast, ove naše brojke predstavljaju uspjeh.
Dio planova za novi mandat ste spomenuli. Ima li ih još?
- Želimo srediti katastar i gruntovnicu, što nam je i obveza prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Planiramo određene izmjene i dopune prostornog plana, a dugoročno se pripremamo i za gradnju kanalizacijskog sustava.
Ekoturizam i
obiteljska
gospodarstva
Koje projekte imate spremne za financiranje iz europskih fondova?
- U budućnosti nas vidim i dalje kao malu sredinu, ali u Europskoj uniji prepoznatljivu po ekoturizmu i obiteljskim gospodarstvima. Nemamo većih poljoprivrednih parcela, pa razvoj vidim u proizvodnji i ponudi zdrave hrane, čistog okoliša i višestoljetne kulturne tradicije. Mještanima želimo omogućiti što kvalitetnije životne uvjete. Na tome se baziraju i projekti koje planiramo kandidirati. Jedan od njih je, primjerice, i izgradnja mosta preko Mure. Mostovi povezuju, poboljšat će se komunikacija među stanovništvom, a stvoriti i pretpostavke za razvoj turizma.
Biciklom po
asfaltu do Mure
Recite nam što ste po struci i čime se bavite?
- Završio sam varaždinski Rudarski školski centar. Po struci sam strojarski tehničar. Nakon školovanja, radio sam u murskosredišćanskom Muralu, zatim u Autohrvatskoj, da bih, nakon svega, s partnerima otvorio obrt. Danas je on već prerastao u obiteljsku tvrtku koja mi je glavni izvor prihoda. Društvenim aktivnostima bavim se od rane mladosti. Bio sam predsjednik omladine, organizirao različite priredbe i događanja. Aktivno sam igrao nogomet u dekanovečkom NK-u Mladost, pa neko vrijeme i u varaždinskoj Slobodi.
U Općini radite kao volonter ili profesionalno?
- Prvih godina funkciju sam kao volonter obnašao bez ikakve naknade, a sada sam i dalje volonter, uz naknadu od 3.700 kuna. Mi smo mala općina, pa bi zapošljavanje načelnika predstavljalo dodatan trošak u ionako nevelikom izvornom proračunu.
Obiteljski ste čovjek. Uz općinu i tvrtku, koliko Vam vremena ostaje za najbliže, za hobije?
- Živim sa suprugom Elizabetom i sinom Matijom, a s nama su i kćerka Ana, njezin suprug Tomislav i prinova u obitelji – unuk Luka rođen 2012. godine. Slobodne trenutke, kojih nije puno, koristim za igru s unukom. Moram priznati da više vremena posvećujem načelničkim obvezama nego vlastitoj tvrtki. Mještani Dekanovca znaju da sam im na raspolaganju 24 sata dnevno. Od hobija, dok stignem, igram šah i stolni tenis sa sinom, volim šetati i voziti bicikl uz Muru. Sad to mogu i po asfaltiranoj cesti, pa je nekako i veći užitak.
R. Topličanec

ŠTO KAŽU MJEŠTANI

Katarina Kolarić, oporbena SDP-ova vijećnica:
- U Dekanovcu se dosta radi, ali nisam zadovoljna načinom na koji se radi. Tu mislim na prekoračenje po tekućem računu Općine i dugoročno zaduženje. Kod prioritetnih projekata načelnik se odnosi previše autokratski.
Damir Mučić, poljoprivrednik:
- Naš načelnik dobro radi jer se i u ovim kriznim vremenima u mjestu puno toga napravilo. Vidi se da gleda za sve, za selo, za mlade, za udruge. Uvijek je svima spreman izaći u susret i stvarno vodi brigu o svemu.
Spomenka Vrhar, domaćica:
- Ako se načelnik Hajdarović i ove godine kandidira za tu funkciju, ja ću ponovo glasati za njega. Mislim da još uvijek može puno dati i napraviti za mjesto. Mislim da mu dobro ide, trudi se i puno toga napravi.

Izvor: 3014