Arhiva 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

ZAGUBILI DOKUMENTACIJU I DOVELI GA U OPASNOST

IVAN HUZJAK IZ ŠENKOVCA IZNOSI PROPUST POLICIJE

Pedesetsedmogodišnji Ivan Huzjak iz Šenkovca obratio se uredištvu lista Međimurje inzistirajući na javnom istupu o problemu koji je doživio. Zbog zdravstvenih poteškoća (koje sežu još u 2007., kada je doživio moždani udar) i terapije koju uzima, liječnik - neurolog u Ivanovu je dokumentaciju upisao ZABRANA UPRAVLJANJA MOTORNIM VOZILOM, a liječnička dokumentacija iz Županijske bolnice Čakovec proslijeđena je Policijskoj upravi međimurskoj još u ožujku 2009. godine. Prema propisanoj proceduri, Ivan je ubrzo iza toga morao dobiti poziv iz PUM-a i predati svoju vozačku dozvolu. No, poziv iz policije nije stigao, a Ivan Huzjak je, vjerojatno tjeran egzistencijalnim potrebama, zanemario osobnu odgovornost te i dalje vozio automobil i obilazio sajmove na kojima je prodavao robu. Sve do najcrnjeg dana u njegovu životu... 22. rujna, kada je u prometnoj nesreći u Starčevićevoj ulici u Čakovcu teško ozlijeđen njegov 31-godišnji sin Adrijano Huzjak. Nesretni je mladić 12. listopada preminuo na Odjelu intenzivne skrbi naše bolnice. Tragedija koju je doživio i teret koji slomljeni čovjek jedva nosi na ramenima razapinju ga pitanjama na koja opsesivno traži odgovore:
- Moj Adrijano je 22. rujna došao s puta i krenuo na bazene da se malo opusti. Uzeo je svoj motocikl zato što je automobil bio krcat robom koju sam prodavao na sajmovima. Da su mi uzeli vozačku, on bi sigurno išao automobilom i to se ne bi dogodilo - rekao je očajni otac i nije bilo načina da do njega dopru sugestije da ne može krivicu za pogibiju sina svaliti na policiju.

POTRAGA

No, do propusta u PUM-u je činjenično došlo. Ivan Huzjak je prošle jeseni krenuo u potragu za svojom zagubljenom dokumentacijom. Pitanja koja su ga mučila nakon tragedije otkrila su opasnu pogrešku:
- Prvo su mi govorili da u policiji nema nikakve liječničke dokumentacije vezane uz moje zdravstveno stanje, no nisam im dao mira i stalno sam se vraćao i inzistirao da je pronađu.
Tek tada sam dobio poziv na izvanredni liječnički pregled koji sam obavio, a i poziv iz PUM-a da predam vozačku dozvolu, što sam također učinio u studenom. Zbog pogreške u policiji, mogao sam na cesti usmrtiti nekoga, ili sebe - rekao nam je Ivan Huzjak.

U POLICIJI - SUOSJEĆANJE

Naš sugovornik predočio nam je i dopis iz PUM-a koji je potpisao načelnik Ivan Sokač i u kojem, između ostalog, piše:
- Vezano uz Vaš upit od 20. studenog 2009. oko oduzimanja Vaše vozačke dozvole te liječničkog uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača, nakon što sam ispitao sve navode iz Vaše predstavke, utvrdio sam sljedeće: sporna zdravstvena dokumentacija je ipak zaprimljena u PU međimursku.
Pošto je dokumentacija proslijeđena iz Županijske bolnice Čakovec, a ne od Vašeg liječnika opće medicine, dokumentacija je propustom službenika Odsjeka za upravne poslove zametnuta pa nije u roku postupano po istoj. Službenica odgovorna za navedeni propust za isti će i odgovarati. Propust službenice ne mijenja činjenicu da je došlo do promjene Vašeg zdravstvenog stanja vezano uz sposobnost upravljanja motornim vozilom tim više što ste od nadležnog liječnika na to bili i osobno upozoreni (...).
Činjenice koje navodite, a vezane su uz Vašu obiteljsku tragediju, ne ostavljaju ravnodušnim nikoga, tako da i mi, svjesni Vašeg gubitka i boli, suosjećamo s Vama, ali ni na kakav način ne možemo dopustiti da bilo koga dovodite u posrednu ili neposrednu vezu s Vašom tragedijom.
Riječi upućene nesretnom čovjeku načelnik Sokač očigledno je pokušao pažljivo birati zbog empatije. Na objavu članka odlučili smo se zbog činjenice da propusti poput ovog zaista mogu odvesti u neke nove tragedije. Mnogim ljudima, kao i Ivanu Huzjaku, upozorenje liječnika nije dovoljno iz raznih razloga.
Ne mora iza oglušivanja isključivo stajati neodgovornost, već i samo zdravstveno stanje koje osobu može spriječiti u donošenju razumnih odluka. U ovom je slučaju evidentna i inertnost liječnice u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ipak, u proceduri poput ove policija je ključna karika u lancu odgovornosti jer ima zakonske instrumente kojima liječnici ne raspolažu.
Željka Drljić

Izvor: 2858