Arhiva 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Ivan Kvakan: Ve bum mogel med ljude

Kaj, kolica bum dobil!? - uskliknuo je radosno i s nevjericom 72-godišnji Ivan Kvakan iz Svete Marije kada ga je mjesni župnik vlč. Pavao Markač obavijestio da će ga pohoditi zajedno s djelatnicima župnog Caritasa i dovesti mu invalidska kolica.
- Do ve sem vam kak bogec gledal kroz oblok kak svet hodi. Dok sem štel nekam iti, uz sebe sem imel boto, napravil sem par koraki…. Probal sem i kraj sebe rivati bicikljina, samo kaj dojdem malo med ljude. Znal sem par put opasti i već nejdem vun - ispričao nam je zacakljenih očiju i ne mogavši izabrati riječi zahvale ljudima koji pomažu drugima i koji su pronašli upravo njega. Pronašli su čovjeka djelomično paraliziranog, a željnog druženja i ljudi.
- Zahvalnost za to prije svega dugujemo našem mladom 29-godišnjem Mihaelu Mustaču koji živi i radi u Njemačkoj i osjetio je potrebu pomoći starijima i nepokretnima, onima koji se savijaju u hodu, a htjeli bi među ljude, u crkvu - rekao je vlč. Markač koji je duša ove ustanove. Čovjek koji za svakog takvog nađe riječ utjehe, u što smo se uvjerili hodajući s njim po Svetoj Mariji.
- Žalosno je što ima sve više onih koji nam se obraćaju i kažu - velečasni, pomorite, dometnuo je. Mihael radi u jednom staračkom domu u njemačkom mjestu Glonn Marienheimu.
- To je ustanova s mnogo ortopedskih pomagala koja odlaze u druge europske zemlje, pa sam naprosto osjetio zov nemoćnih u našoj župi - rekao je Mihael. Dodao je da je čuo kako bi mnogi htjeli otići u crkvu, da i u svojoj obitelji ima takav slučaj, ali jednostavno ne mogu zbog ograničenog kretanja. Sada će to moći jer su u skladištu župnog Caritasa još četvera invalidska kolica i isto tolik broj hodalica. - Mihaelova gesta poziv je drugima da ga slijede, u što ne sumnjam jer znam da među nama žive plemeniti ljudi - dodao je vlč. Markač poručivši bolesnima kako nije sramota hodati ulicom i pred sobom gurati pomagala, kako nije sramota sjesti u kolica.
M. Grubić

Izvor: 2869