Arhiva 12.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Ivan Martan: Katalenić nam je "ubačen" u stranku

Radni sastanak predsjednika udruga poljoprivrednih proizvođača u Međimurskoj županiji održan u nedjelju, 13. svibnja ove godine. Na inicijativu Ivana Martana, predsjednika Hrvatske demokratske seljačke stranke, županijskog vijećnika i predsjednika Odbora za poljoprivredu i turizam Skupštine Međimurske županije, sazvao ga je Ivica Perhoč, župan. Koliko god je po konkretnim raspravama bio razlog zadovoljstvu (jer sličan sastanak nije do sada sazivan), toliko je I. Martan sve nezadovoljniji razvojem događaja nakon tog sastanka.
Zbog čega, I. Martan objašnjava:
- Prvi smo put imali na okupu predsjednike udruga, da bismo uopće porazgovarali koje teme moramo staviti na dnevni red, što je to što mi u međimurskoj poljoprivredi trebamo i što možemo, da bismo u skladu s većinskim mišljenjem ljudi i prijedlozima znali okrenuti se za izvorima novca, projektima, otići u resorno ministarstvo na razgovor s ministrom...
Tko nema vremena?
- Ministar Tihomir Jakovina bio je u radnom posjetu Međimurskoj županiji, ali prekratkom i nedovoljno dobro organiziranom da bi se uopće o nečemu ozbiljno razgovaralo, pa je dogovoreno da se – nakon što se poljoprivrednici nađu na okupu – krajem mjeseca dođe u Ministarstvo. I što se u međuvremenu dogodilo? Ništa!
Niti je ministar osigurao termin za razgovor s predstavnicima poljoprivrednika Međimurske županije, niti se bilo što drugom konkretno počelo događati, a teme na sastanku poljoprivrednika bile su i te kako važne...
Zemlja, voda poticaji...
- Na primjer – mi smo zaključili (piše u promemoriji sa sastanka) da je osnovni preduvjet svim projektima navodnjavanja i melioracije arondacija ili komasacija poljoprivrednih površina i treba vidjeti postoje li za ulazak u takve projekte financijski i tehnički kapaciteti kod Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Međimurske županije i jedinica lokalne samouprave.
Predstavnici udruga naglasili su i problem obračuna poreza na promet nekretnina razmjenjivanju zemljišta radi okrupnjavanja, tražili da se ispita što je s gospodarstvima koja koriste pravo na potporu dohotku, a na njihovim zemljištima koja ne daju ni u zakup ni u prodaju ostvaruju se poticaji preko trećih osoba...
Poljoprivrednici su predlagali niz korisnih stvari u legalizaciji poljoprivrednih objekata, tražili reviziju prostornih planova koji otežavaju gradnju poljoprivrednih objekata, umjesto da daju jednostavne i jasne (po uzoru na Austriju i Sloveniju) tehničke, zoohigijenske i sanitarne standarde...
Pokrenuli smo i pitanje jednostavnijeg otvaranja pakirnica voća i povrća, mini sirana, mini klaonica, prostora za pripremu tradicijskih proizvoda (meso z tiblice, kobasičarski proizvodi, čvarci, slanine, mast, suhomesnati proizvodi)...
Ne znam, zar za razgovor o tim pitanjima ministar, a čini mi se ni naš župan, nema vremena? Bio je i sastanak, mjesec dana nakon sastanka s predsjednicima udruga poljoprivrednika, s pčelarima i voćarima posebno.
Ni nakon tog sastanka ništa se ne pokreće, ne predlaže, pa razmišljam: kako onda očekivati da se nešto poduzme da bi se spriječile krađe uroda na poljima, štete od divljači, preprodaja ukradenog...
Čemu agencije?
- Mjesecima inzistiram da se krene razmatrati zašto je lovni turizam u Međimurju zamro, a mnoga lovačka društva ne poštuju koncesijske lovozakupničke ugovore!
Znam da se župan, a niti uzak krug njegovih suradnika, ne može baviti konkretnim pitanjima koja sam naveo. Pitam zašto spavaju razvojne agencije koje imamo, od koga one primaju plaću, gdje su projekti koje bi one mogle osmisliti, voditi?
Strpljivo sam čekao i šutio, ali kad se takva pitanja ignoriraju, a u mnogim stvarima me se kao predsjednika Odbora za poljoprivredu i turizam zaobilazi – morat ću početi postavljati pitanja javno, barem ona kojima mi se poljoprivrednici javljaju svaki dan. Što se stalno čeka, zašto se stoji, a prilike za povlačenje sredstava za razvoj iz fondova EU prolaze u nepovrat?!
Mislim da je to tema o kojoj najkasnije u jesen, na prvom jesenskom zasjedanju Skupštine Međimurske županije moramo jako široko porazgovarati.
Drago Katalenić nam je ubačen?
*Gdje je danas i što u HDSS-u sada radi Dragutin Katalenić koji je bio istaknuta figura u predizbornoj kampanji HDSS-a, kamo je nestao?
- Dragutin Katalenić mislio je da je HDSS nogometni klub, da će u HDSS-u naređivati kako hoće i kome hoće, ali to nije prošlo! HDSS je organiziran demokratski, s razmjenom mišljenja i donošenjem stavova koji su produkt razmišljanja većeg broja razumnih i racionalnih ljudi, a ne nečija osobna autoritarna volja.
U takvom okruženju on očito ne može funkcionirati, nije se snašao, pa ga više ni nema među nama. Izbacili smo ga nakon tri mjeseca. Cilj mu je bio Sabor: inzistirao je da bude prvi na našoj kandidiacijskoj listi, ali u HDSS-u se to nije moglo dogoditi. Mnogi su članovi izražavali uvjerenje da je on k nama bio od nekoga ubačen igrač. Nagovarao je naše članove da prijeđu u protivničku stranku.
Marijan Belčić

Izvor: 2985