Arhiva 04.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Ivan Međimurec - državni prvak u dizanju utega

Dvadesetčetverogodišnji Ivan Međimurec iz Svetog Križa prije se dvije godine otisnuo u istraživanje vlastitih granica izdržljivosti i snage. U kolovozu prošle godine odlazi u Viroviticu na svoje prvo natjecanje u dizanju utega i osvaja 1. mjesto u kategoriji 100 kilograma. Početkom ove godine, u Dizačkom klubu Metalac u Zagrebu, Ivan postaje državni prvak u kategoriji 125 kilograma! Istovremeno je drugi u Hrvatskoj u tzv. totalu, tj. ukupnom zbroju podignutih težina u tri dizačke discipline: bench pressu, mrtvom dizanju i čučnju. U kratkom roku strelovito se uspinjao ljestvicom uspjeha, što može ostaviti dojam lakoće. No, po onome što nam je ispričao, izgleda da su u ovom sportu upravo utezi - “najlakši” dio posla.
- Oduvijek sam volio sport te sam se bavio nogometom i trčanjem, sve dok me nije privuklo dizanje utega. Privuklo me jer sam želio istražiti vlastite granice izdržljivosti. Počeo sam trenirati prije dvije godine potpuno sam, bez stručnog vodstva, što je, svakako, najteži put. Učio sam na vlastitim pogreškama, ali nisam odustajao. Srećom, bio sam oprezan te se nikad nisam teže ozlijedio. Ono što je najteže naučiti u ovom sportu, uz pravilno držanje tijela te raspoređivanje težine, jest koncentracija. Da bih podigao željenu težinu, moram biti ljut. Ispočetka sam dolazio u teretanu smiren i pokušavao trenirati, međutim, u ovom sportu to ne ide tako. Usprkos pravilnoj prehrani i kondiciji, nisam mogao podići ni upola težine kojoj sam težio. Tad sam promijenio taktiku: neposredno pred trening ili natjecanje fokusiram se na misao koja mi budi ljutnju. Volim životinje i ne mogu podnijeti da im ljudi nanose zlo. Ne mogu podnijeti ni nasilje nad nemoćnim i nedužnim ljudima. Upravo takve slike stvaram u glavi prije podizanja utega i u tim trenucima šipka zapravo postaje nasilnik. Ili će puknuti šipka ili ja - objašnjava Ivan skrivenu snagu uma kojom hrani muskulaturu.
ZATVORENA VRATA
TERETANA
Naš sugovornik nosio se s još jednom barijerom. Suvremene teretane su zapravo fitness klubovi i tamo ne vole dizače utega.
- Podizanje velikih težina plaši vlasnike teretana. Boje se da u gužvi ne bi došlo do ozljeđivanja nekog od korisnika, a i reakcije, izrazi lica i sl. dizača utega nisu nimalo simpatični rekreativcima koji treniraju uz njih. Imao sam sreću što sam naišao na razumijevanje u Čakovcu, u teretani Gym Olymp, čiji vlasnik Boris je i sam zainteresiran za ovaj sport. Zato se ovdje u miru pripremam za natjecanja, ali u posljednje vrijeme počeo sam trenirati i nekoliko mladića iz Međimurja: Ninu Topleka, Zorana Muršića te Nevena Nestića. S prijateljem sam u Zagrebu osnovao klub dizača utega Titan u kojem sam trenutno potpredsjednik. Ulaskom na natjecanja, ušao sam u svijet ovog sporta i shvatio da sam i samouk uspio svladati najvažnije principe treninga i priprema. Vrlo važan element za dizača utega je prehrana. S obzirom da radim gotovo cijeli dan, jako sam zahvalan roditeljima Ani i Stjepanu na podršci. Mama vodi brigu o mojim obrocima koji moraju obilovati ugljikohidratima i proteinima i uopće joj nije bilo teško naučiti sve što treba o ishrani dizača utega te primjeni prehrambenih dodataka. Pred natjecanja sam morao ustajati i noću da bih jeo jer je to zbog mojih obveza na poslu bila jedina mogućnost da unutar 24 sata unesem potrebnu količinu određenog hranjivog sastojka - kaže Ivan.
TRAŽE SE SPONZORI
Ivan u dosezanje svog sportskog sna ulaže i puno novca te se često nađe pred nepremostivim jazovima.
- Tijekom proteklih natjecanja pomogli su mi udruga iz Svetog Križa Pelud.Net i Općina Mala Subotica, onoliko koliko su mogli, i na tome sam zahvalan. No, sada se pripremam za kvalifikacije za europsko prvenstvo u powerliftingu koje će se održati u Francuskoj. Putovanje, smještaj i prehrana na takvim natjecanjima traže i po 10.000 kuna i još uvijek ne znam kako ću to doseći. Znam samo da neću odustati. Također se namjeravam okušati u strongmen natjecanjima, u posljednje vrijeme sve popularnijima i u Hrvatskoj. Radi se o dizačima utega koji podižu kovčege, kugle i slične predmete ogromnih težina te vuku kamione - dodaje mladi titan Ivan Međimurec koji je mukotrpnim radom svojih 180 centimetara visine popločao sa 114 kilograma čiste snage.
Željka Drljić
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2971