Arhiva 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Ivana Kovačić - volonterska zvijezda

Završnica obilježavanja Europske godine volontiranja upriličena je na jedinstvenoj svečanosti Sajma dobrote u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog. Otkako je Međimurska županija uvela županijsku nagradu Najvolonter/-ka 2011. godine, brojni su građani, osobito mladi, potaknuti na uključivanje u volonterske aktivnosti.
Županijska nagrada dodjeljuje se za individualni doprinos koji volonterke i volonteri daju u razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života na području cijele Županije. Uručio ju je župan Matija Posavec, uz glasno odobravanje učenika Gimnazije. Najvolonterkom Međimurske županije u 2013. godini proglašena je Ivana Kovačić iz Čakovca čiji je volonterski životopis uistinu dojmljiv.
Prepoznala ju je Udruga za zaštitu i promicanje prava životinja Sklonište dobrote koja ju je i prijavila na natječaj. Ivana u Udruzi aktivno volontira već četiri godine, ali je sudionica i mnogih drugih projekata i akcija.
U Udruzi Sfera organizirala je i provodila radionice s romskom djecom u obiteljskom centru Kuršanec te osmišljavala i pisala projekte te udruge. Također je angažirana u zaštitarsko-ekološkoj udruzi Prijatelji životinja i prirode u kojoj pomaže u azilu, volontira na njihovim štandovima, sudjeluje u humanitarnim akcijama. Na Dječjem odjelu Županijske bolnice Čakovec kreativno je provodila vrijeme s djecom, pomagala članovima Udruge slijepih i slabovidnih Međimurske županije u sportskim aktivnostima, volontira u akcijama udruge Zora te u predškoli za romsku djecu u Pribislavcu.
Volonterskom angažmanu Ivane Kovačić nitko nije ozbiljno mogao konkurirati, pa je od župana primila sliku kao nagradu, a od lanjske Najvolonterke Sarah Jalušić prijelaznu nagradu Najveće srce Međimurja.
Priznanja za svoj volonterski rad primili su i Sanja Belić, volonterka Društva Naša djeca Prelog, Monika Hudin Strišković, volonterka Zaštitarsko-ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode Čakovec, Filip Cirkvenčić, volonter Turističke zajednice Grada Čakovca, Jelena Kozar, volonterka Dnevnog boravka Caritas Biskupije Varaždin dr. Antun Bogdan, Matija Lisjak, volonter Autonomnog centra ACT Čakovec, Margareta Mihalic, volonterka Udruge tjelesnih invalida Međimurja, Vlatka Minđek, volonterka Udruge invalida rada Čakovec, Štefanija Najman, volonterka Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom MŽ - Klub Duga Prelog, i Tamara Peras, volonterka Udruge za sindrom Down MŽ. (al)

Izvor: 3062