Arhiva 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Ivana Tarandek treća fizičarka u državi

U razvijenom svijetu ulažu u njih doslovce od najranije dobi, čim počnu iskazivati svoj talenat. Stoga ih prate u svakom smislu, društvo za njih donosi i posebne programe, svjesno posebnog nacionalog interesa, a njihovo je obrazovanje pod posebnom pozornošću. Riječ je, naravno, o djeci i mladim ljudima koje je priroda obdarila darovitošću, ali i učenicima i studentima koji su navikli sate i dane provoditi pred knjigom i drugim izvorima znanja želeći naprosto upijati i dodatna znanja i vještine. U našoj domovini, koju također volimo zvati zemljom znanja, sve je to drugačije, no talenti se ipak rađaju.
Ivani Tarandek, učenici 8. razreda Osnovne škole Mursko Središće, tek predstoji srednjoškolsko obrazovanje i potom studij. Ono što je već do sada postigla u svom osnovnoškolskom obrazovanju u svakom je slučaju svrstava u vrlo uspješne i talentirane mlade ljude.
Najnoviji uspjeh je treća nagrada na državnom natjecanju i smotri iz fizike održanom nedavno u Varaždinu. Tu je nagradu osvojila u konkurenciji 52 najboljih mladih fizičara osnovnih škola iz cijele države, a svakako treba naglasiti da joj je drugo mjesto izmaklo za samo jedan bod. Ivana Tarandek na prethodnom, županijskom natjecanju iz fizike, na kojem je osvojila prvo mjesto, postigla je uspješnost od 84% riješenih zadataka, što je bio najbolji rezultat u državi. Bila je, dakle, najuspješnija od 1.382 mladih fizičara iz 570 osnovnih škola. Za taj je njen uspjeh iznimno važna i njezina mentorica - učiteljica Ivanka Božek koja za svoju učenicu niže same komplimente, od radišnosti i ambicioznosti do skromnosti. Nije samo fizika Ivanin žižak interesa. Prije neki dan vratila se i s državnog natjecanja i smotre iz kemije na kojem je osovjila sjajno, četvrto mjesto, zajedno sa svojom mentoricom Sašom Božić. Opet treba reći da je i ovdje do treće nagrade nedostajao samo jedan bod.
U ovoj je školskoj godini svoju osnovnu školu predstavljala na čak četiri županijska natjecanja - iz matematike, fizike, hrvatskog jezika i kemije. Ništa manje nije bila uspješna i u sedmom razredu u kojem je također bila na državnom natjecanju iz kemije, a na županijskom iz hrvatskog jezika, matematike i kemije. Tako je bilo i ranije. Svoju je školu predstavljala na regionalnom natjecanju iz matematike u četvrtom, petom i šestom razredu. Ivanini interesi ni tu ne staju. Odlično se osjeća i uživa pjevajući u crkvenom zboru, a nastupa i s mažoretkinjama Murskog Središća. 
Ivana je mlada djevojka sa širokim krugom svojih prijatelja koja se, zapravo, u svemu ostalom ni ne razlikuje od svojih vršnjaka. Zbog svega toga, i javno treba reći - bravo, Ivana!
Boris Tomašić 

Izvor: 2874