Arhiva 06.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Ivkovićev cirkus s ćevapima u županijskoj vijećnici

Sjednice Skupštine Međimurske županije polako se, ali sigurno pretvaraju u komediju na međimurski način i nevjerodostojnu pričaonicu u kojoj uvaženi članovi najvišeg političkog tijela u Međimurju sve otvorenije jedni druge karakteriziraju nesposobnjakovićima i glupanima, a županijska vijećnica postaje mjesto promocije osobnih taština političara i kreiranja sitnih političkih spletki. Vrhunac cirkusa, koji porezne obveznike stoji 60-ak tisuća kuna po “predstavi”, dogodio se 31. ožujka na 14. sjednici, kada je HDZ-ov vijećnik, ujedno i predsjednik međimurskog HDZ-a Vladimir Ivković u vijećnicu unio porciju ćevapa s lukom, ajvarom i pomfritom. Protestirao je tako, kako se u prvi mah izjasnio, zbog činjenice da je na stolovima pojedinih vijećnika SDP-a bilo flaširane vode, a oporba vodu nije dobila. Na Ivkovićevu žalost, SDP-ovci su vodu donijeli na svoj trošak, pa je prijetilo da Ivkovićev performans s ćevapima doživi fijasko. Predsjedniku Skupštine Petru Novačkom nije ostalo ništa drugo nego odrediti desetominutnu stanku, ali Ivković nije odustajao, a svoj je gablec (na radost gladnih novinara) iz vijećnice maknuo tek nakon što su izglasani dobitnici Nagrade Zrinski. Ivković je pojasnio da je od performansa odustao “jer su vladajući odustali od opstrukcije glasanja za kandidate za nagradu iz redova HDZ-a (Alojzije Sobočanec i Darko Horvat op. nov.), dobitnike Nagrade Zrinski”. Naime, prije same sjednice Skupštine moglo se naslutiti da pozicija (SDP) pokušava iznaći način kako ili povući ovu točku s dnevnog reda ili predložiti samo tri kandidata ili prekinuti sjednicu, kako bi se izbjegla dodjela nagrade “nepoćudnima”. Dio HNS-ovih vijećnika “slučajno” se nakon stanke nije na vrijeme vratio u vijećnicu, a SDP-ova ekipa ipak je digla glas (uz tri suzdržana) za dobitnike Nagrade Zrinski. Tako će Nagradu, osim Sobočanca i Horvata, dobiti i tvrtka Bernarda, Ivan Škvorc – Ivač i Dragutin Matotek.
Novi način
sufinanciranja ŽUC-a
Nakon što se situacija smirila, vijećnici su odradili ostatak bogatog dnevnog reda od 25 točaka. Uglavnom su se bavili izvješćima ustanova, financiranjem osnovnih i srednjih škola. Županu Ivici Perhoču zamjereno je zašto za ovu sjednicu nije pripremio obračun proračuna (koji je u minusu 18,4 milijuna kuna), a Perhoč je obećao da će to učiniti na idućoj sjednici.
Kao značajniju točku spomenimo novi način sufinanciranja Županijske uprave za ceste koji je znatno povoljniji za općine i gradove od dosadašnjeg načina. Dosadašnji omjer sufinanciranja 50:50 posto važit će samo za pješačko-biciklističke staze, autobusna stajališta i raskrižja nerazvrstanih cesta s javnim cestama. Sve ostalo (rekonstrukciju cesta - proširenja, rigoli, ispravljanje krivina i sl., rješavanje odvodnje oborinskih voda s ceste, modernizacije cesta te sanacije cesta nakon izgradnje kanalizacija) ŽUC će sam financirati.
V.Trstenjak

Izvor: 2919