Arhiva 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

IVKOVIĆU, NAPUSTITE MJESTO DIREKTORA U MEĐIMURJE PLINU!

Predsjednik HNS-a Međimurja i zamjenik župana Matija Posavec sazvao je u petak konferenciju za novinare putem koje je uputio javni odgovor saborskom zastupniku i predsjedniku međimurskog HDZ-a Vladimiru Ivkoviću na prozivke da je Posavec uključen u proces ukidanja Međimurske županije. Istom je prilikom reagirao i na Ivkovićevu tvrdnju za list Međimurje da se kao zamjenik župana svjesno stavlja u poziciju sukoba interesa.
Na pressici je govorio i Posavčev stranački kolega Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava i potpredsjednik Nadzornog odbora Međimurje plina.
- Moram reagirati na floskule koje putem medija širi saborski zastupnik i direktor Međimurje plina Vladimir Ivković. Tema je preustroj državne uprave prema kojem bi se navodno trebale ukinuti neke županije, općine i gradovi te smanjiti plaće i mirovine, a sve za spas Hrvatske. Iako je to tek prijedlog državne vlasti, odnosno stranke kojoj pripada Vladimir Ivković, citiram da je on rekao kako je to “pilot projekt Ministarstva uprave o kojem on službeno ništa ne zna i da on to neće dopustiti” te da je “iznenađen kako županijska vlast stoji po strani i to samo gleda, dok grupa iz Varaždina u koju je uključen i dožupan Matija Posavec radi na tome da Varaždin postane naš centar”. Kad sam to pročitao nisam mogao pojmiti na koju se primitivnu razinu spušta jedan saborski zastupnik. Međimurskoj javnosti odgovorno tvrdim da takva radna grupa ne postoji. Pokušaj Ivkovića da za vlastite političke promašaje optuži druge je licemjeran i najbolje govori o njemu samom. Međimurska županija zbog svoje povijesti, tradicije, zemljopisnog položaja i potencijala, zadovoljava sve uvjete da opstane kao hrvatska županija - rekao je uvodno M. Posavec.
Sami sebe omalovažavamo
Iako u pravilu nastoji izbjeći javnu polemiku ovakvog predznaka, predsjednik međimurskog HNS-a glasno se zapitao zbog čega Međimurci nikada ni u čemu nisu složni?
- U Županiju sam došao raditi, a ne se baviti strančarenjem, međutim ovakvim je napadima prijeđena granica političkog morala. Pitam se, kad ćemo mi Međimurci jednom konačno svi biti jedinstveni oko nečega što nam je u zajedničkom interesu?Pozivam i Vladimira Ivkovića i sve političke i društvene strukture da prema državnoj vlasti nastupamo zajedno i branimo svoje prioritete. Ako nećemo cijeniti sami sebe, neće nas cijeniti nitko ni izvan Međimurja.
Druga kleveta
Posavec se referirao i na Ivkovićevu izjavu u listu Međimurje da je u sukobu interesa u situaciji kad u restoranu svoje obitelji priređuje domjenke na račun Županije.
- Druga klevetnička tvrdnja je o mom navodnom sukobu interesa. Ivković je zastupnik kojeg štiti imunitet pa može izjavljivati što god želi, a da mu nitko ništa ne može. Ni tisuću demantija ne može zasjeniti ono što je već rečeno, no važnije je tko kaže, a ne što kaže. Na funkciji zamjenika župana radim od 4. lipnja ove godine 14 sati dnevno. Nikada prije toga i sada se nisam i neću, ni u životu ni u politici, dovesti u situaciju da me itko proziva za sukob interesa radi stjecanja osobne koristi. To meni doista nije potrebno. Najmanje ću dozvoliti da to čini Vladimir Ivković koji izmišlja, a čiji je moral vidljiv iz broja funkcija koje obavlja i načina na koji vodi poslovanje Međimurje plina. Tražim da dokaže svoje tvrdnje oko mog sukoba interesa. Zapravo sam želio tražiti i skidanje njegovog zastupničkog imuniteta, ali o tome odlučuje Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo kojem je on član pa je to zapravo neizvedivo. Reagiram da zaštitim sebe, poziciju i posao koji radim te, u kranjoj liniji, svoju obitelj jer ovdje je riječ o bezočnim izmišljotinama - rekao je Matija Posavec.
Funkcije i funkcijice
Čime se u svojim javnim istupima V. Ivković rukovodi, također je bilo pitanje javnog polemiziranja HNS-a na pressici. Nabrojene su zato brojne funkcije koje obavlja Posavčev politički oponent.
- Mislim da su sve te izjave posljedica brojnih funkcija koje gospodin Ivković obnaša pa ponekad kaže nešto što nema veze sa zdravim razumom. Naime, Ivković je zastupnik u Saboru, direktor Međimurje plina, vijećnik Županijske skupštine, predsjednik HDZ-a Međimurja, donedavno član Nadzornog odbora Plinacro-a, predsjednik Pjevačkog zbora, član saborskih odbora za pravosuđe i za zakonodavstvo, saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, član Odbora za Statut, Poslovnik i propise Županijske skupštine MŽ, član Odbora za dodjelu javnih priznanja, čak mislim da nisam sve nabrojio. Želim mu dobro zdravlje i pozivam da se oslobodi nekih funkcija, a napose predlažem da preda ostavku na funkciju direktora Međimurje plina. U interesu je svih građana županije da on ode - istakao je na pressici predsjednik HNS-a Međimurja.
Varga: Ne može Ivković primati više od župana!
U funkciji člana i potpredsjednika NO-a Međimurje plina govorio je Marijan Varga, pozivajući se na zaštitu interesa šest lokalnih samouprava koje zastupa u tom tijelu.
- Odluka Saborskog odbora za sprečavanje sukoba interesa dovoljno govori sama za sebe, a Ivković je ne poštuje. On krši i Zakon o trgovačkim društvima koji govori da je kao direktor dužan NO-u davati izvještaj o radu svaka tri mjeseca. Kad pet mjeseci nije dao izvještaj o radu pitao sam ga zašto krši zakon, a on je dao obrazloženje u stilu tople vode. Na 14. sjednici NO-a sam pitao kolika mu je plaća, koliko se isplaćuje za naknade, zašto plaće nisu javne i zašto su obavljena tri projektiranja nove zgrade? Iako je odgovoriti morao u roku 14, odgovorio je nakon 34 dana. Očito mu nije bilo u interesu da to ode u javnost. Ako postoji subordinacija, onda držim da je osoba koja mora imati najvišu plaću u županiji naš župan, a ne da to bude direktor jednog javnog poduzeća - rekao je Marijan Varga.
Otuđenje javne imovine za HDZ-ov kadar?
U istoj prilici govornik se vratio tri godine unatrag i istakao da je za izgradnju nove zgrade Međimurje plina, koja se sada gradi u Industrijskoj zoni u Čakovcu, novac bio osiguran još 2006. godine.
- Ivković je prošlom sazivu Nadzornog odbora 7. rujna 2006. iznio podatak da je za izgradnju i opremanje novog poslovnog objekta osigurano 25 milijuna kuna. Te godine je dijeljena simbolična dividenda, a 25 milijuna je nestalo. Potom je opet kršio akt Poslovnika o radu jer je u ugovor o građenju unio klauzulu otuđenja imovine odnosno da se imovina može otuđiti sukladno zaključku NO-a. Takav je ugovor sklopljen s tvrtkom Đurkin d.o.o. Time nekretnina ide pod račun za gradnju poslovnog objekta, a vlasnik joj postaje Zlatko Đurkin koji je član i glavni financijer HDZ-a ovdje - zaključio je Varga.
Prijava Držvnom odvjetništvu
Za radnje zbog kojih ga proziva Varga će protiv Ivkovića podnijeti prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu. Najavio je to pred novinarima.
- Podnijet će prijavu Državnom odvjetništvu protiv Ivkovića kao direktora Međimurje plina. Osobu na toj funkciji inače imenuje i razrješava Skupština kojoj to može predložiti i Nadzorni odbor, a za prijevremeno uskraćivanje mandata valja dokazati da se direktor okršio o pozitivne zakonske propise - rekao je Varga.
- Mi ga ne smjenjujemo već predlažemo da da ostavku. Nek se bavi poslom saborskog zastupnika bit ćemo mu zahvalni - dodao je Posavec.

Saborski zastupniče - pomozite!
Matija Posavec: Nek se Vladimir Ivković prestane baviti političkom demagijom i nek pomogne ovoj županijskoj vlasti u okviru svojih mogućnosti, a te mogućnosti su velike jer on je ipak saborski zastupnik.

Nasljednik
Na upit novinara da komentira mogućnost dolaska na mjesto prvog čovjeka Međimurje plina Marijan Varga je rekao:
- Drugačiji sam od ostalih članova NO-a. Tu sam bez naknade, dobivam 300 kuna putnih troškova, a ostali primaju 1.500 do 1.800 kuna. Uzimam si za pravo da analiziram jer ne želim da me za dvije, tri godine netko prozove da sam tamo samo sjedio, dremao i išao na gablece, ne prateći rad Uprave društva. Jesam li njegov nasljednik, o tome ne želim razgovarati.

Ivković lobira samo za HDZ-ove općine
Marijan Varga: Kao načelnik Općine Donje Dubrava prije tri godine sam molio V. Ivkovića da nam lobira da dobijemo 3 ha zemljišta za proširenje Gospodarske zone. Ništa od toga. Držim da on lobira samo za općine u kojima je HDZ na vlasti. Oni koji su u HDZ-u i s Ivkovićem nešto i dobiju, a ako pitate nešto što mu se ne sviđa on ne želi ni razgovarati, to su činjenice.

Igranje s vatrom?
Matija Posavec: Upozoren sam da se prozivkom Ivkovića zapravo igram s vatrom i da se svakome tko nešto kaže protiv njega zatvaraju sva vrata. Mislim da si ja to mogu dozvoliti jer nemam putra na glavi i svakome mogu pogledati u oči.

Ivković: Marijan Varga bi želio biti direktor Međimurje plina!

Nakon konferencije za novinare međimurskog HNS-a u petak, na isti se način javnosti u ponedjeljak obratio HDZ-ov saborski zastupnik i direktor Međimurje plina Vladimir Ivković. Osjećajući se itekako prozvanim od Matije Posavca i Marijana Varge, osvrnuo se na njihova izlaganja svojim viđenjem stvari. Prije svega, istaknuo je da mu je drago što ga javno prozivaju jer je time otklonio neke osobne sumnje.
- Drago mi je što su se javili jer očito je bilo da u posljednjih mjesec dana netko plasira laži i podmetanja, a nisam znao tko. Javljanjem HNS-a iskristaliziralo se da su oni ti koji su scenarij izmislili. Izjave Matije Posavca daju do znanja da je upravo on sudjelovao u razgovoru oko statističkih regija, koje su temelj za dodjelu novaca, a bilo je i rečenih ideja da se takva regija složi oko Varaždina. Drago mi je što je Posavec promijenio mišljenje i što će se zalagati za Međimursku županiju kao regiju pa tu nemam što posebno dodati - istakao je uvodno saborski zastupnik Ivković.
Ivković se ukratko osvrnuo i na Posavčev poziv da dužnosnici sa svih razina udruže snage kad je u pitanju dobrobit Međimurja.
- Pozvao je mene i sve ostale da stavimo glave skupa, a mislim da ste i vi svjedoci kako sam osobno uvijek bio spreman udružiti snage bez obzira što smo oporba i što smo izgubili izbore. Sve što sam mogao učiniti po pitanju dovođenja premijerke i ministara u Međimurje, učinio sam. Gotovo sam prisiljavao da sastancima prisustvuju župan i dožupan, a činit ću i dalje sve da pomognem. Bio sam, međutim, pogođen kad me se nazivalo da dovedem premijerku ovamo, da bi se kasnije događao scenariji po kojem se mene počelo vrijeđati sa svih strana, a vezano uz područje mojeg djelovanja - ističe Vladimir Ivković.
Posavec mora shvatiti da je dužnosnik!
Ono što je u intervjuu za list Međimurje već rekao, Vladimir Ivković dodatno je argumentirao na konferenciji za novinare, a riječ je o navodnom sukobu interesa zamjenika župana.
- Matija Posavec je dužnosnik. Vrijeme je da i on to shvati. On već pet mjeseci radi kao zamjenik župana, a pridonio je Županiji s gotovo nula kuna. I tih nula kuna je više usmjereno prema vlastitoj koristi i koristi njegove obitelji.
S obzirom da se mene poziva da se odreknem plaće, javno pitam zašto se on ne bi odrekao plaće zamjenika župana kad od te funkcije ima višestruku privatnu korist? Tražim da nadležna tijela koja se bave porezom, provjere i utvrde koliko poreza Matija Posavec nije platio kao dužnosnik, koristeći se službenim autom očeve tvrtke za vlastite potrebe. Za to se mora platiti porez na korištenje službenog auta u privatne svrhe, umanjiti dobit kao nezaposlenog u firmi za troškove leasinga itd. Posavec time oštećuje državni proračun. Isto tako, kao dužnosnik usmjerava novac iz županijskog proračuna prema obiteljskoj firmi kroz Nogometni klub Međimurje i Školu nogometa koji kod njih primaju ugostiteljsku uslugu i obavljaju tehničke preglede vozila. To vrijedi i za Županiju i za sve ustanove i tvrtke kojima je Županija osnivač i njima upravlja. O tome jedan dužnosnik mora voditi računa i to treba prijaviti - rekao je Ivković.
Na konferenciji je riječi bilo i o Posavčevu aludiranju na zdravstveno stanje Ivkovića, o čemu je u ponedjeljak ujutro rečeno slijedeće:
- Razina napada obuhvaća i moja osobna svojstva, zdravlje, djelovanje u Međimurje plinu i na drugim područjima. Što se zdravlja tiče, ja ne krijem da koristim slušni aparat jer gluhoću nisam birao pa sam Posavčevom izjavom izravno diskriminiran po osnovi zdravlja. Proziva me se za bezbroj poslova koje obavljam, no pretpostavljam da je svima pozato da sve te poslove obavljam bez kune naknade i da plaću primam u Međimurje plinu te od nje živim. Mogu li živjeti od zraka, a raditi na različitim područjima, s tim da radim i više od onoga što je Matija Posavec nabrojio. Udruge su mi davale ponude koje su vrlo atraktivne, ali nisam se za njih odlučio. Pored toga, već sam šest godina predsjednik zbora koji je osvojio nekoliko medalja u Europi, aktualni su prvaci u nekim kategorijama i očito je da je uspjeh nešto što svima smeta.
Novinari su tražili od Ivkovića da se referira na najavu da će ga HNS-ov Marijan Varga prijaviti Državnom odvjetništvu jer ima dokaze protiv njega te odgovori hoće li i on učiniti isto za Matiju Posavca?
- Mislim da radim prijavu ovim činom, a napravit ću je i u pisanom obliku. Nije moj cilj prijava, već poziv dužnosniku koji je tek počeo s karijerom da mora shvatiti kako je miješanje privatnog i javnog, za njega, odjednom prihvatljivo.
O novcu iz 2006.
godine i “direktoru” Vargi
- Nadam se da je svima jasno da Međimurje plin ne može na hrpi čuvati 26 milijuna kuna o kojima je obavljen podatak da smo ih imali 2006. godine osiguranih za izgradnju novog sjedišta tvrtke. Mi taj novac nikada nismo mogli ni imati, već smo u natječajnoj dokumentaciji za 2006. godinu planirali platiti 8 milijuna kuna, a ove godine primjerice planiramo 9,7 milijuna kuna. Izjava Marijana Varge je izrečena u političke svrhe što dokazuje njegovo pozivanje na 12. sjednicu tijekom 2006. godine, koja uopće ne postoji - rekao je Ivković i dodao da djelatnici Međimurje plina danas, nakon dvadeset godina, imaju pravo na rad u vlastitim prostorima.
Kao direktor Međimurje plina nastojao je ilustrirati i razloge za određeni model ponašanja M. Varge.
- Različito ponašanje gospodina Varge je očito diktirano iz krugova koji su odlučili privatizirati Međimurje plin. Matija Posavec tu ima aktivnu ulogu, a Marijanu Vargi je ponuđeno da provede njihov naum i da u zamjenu za to bude direktor. Uspješnost i rejting Međimurje plina na tržištu bi mogli imati zanimanje pa su i akteri, kapitalisti, za njega jako zainteresirani. Mislim ipak da gradovi i općine pa ni sami potrošači plina to neće dozvoliti, jer sve što Međimurje plin ima ostvareno je novcem građana - rekao je Ivković.
Ne želim iz Plina
Na novinarsko pitanje da komentira Posavčevu prozivku kako plaću prima iz “džepova Međimuraca” umjesto da koristi mogućnost primanja saborske plaće, Ivković je odgovorio:
- Djelatnik sam Međimurje plina zbog čega ne mogu biti i zaposlen i primati saborsku plaću.
Onaj tko negdje radi i prima manju plaću od saborske, ima pravo na razliku do saborske plaće, a ako ima višu onda to pravo nema. Osobno ni nisam mogao birati plaću, jedini je način da napustim Međimurje plin i odem profesionalno u Sabor što nikada, a to sam uvijek javno i isticao, nije bila moja namjera.
Ivković je dodao da je u zadnjih šest godina lobirao i posredovao u osiguranju 500 miilijuna kuna za razne projekte. Pitali smo i o tezama da je lobirao samo za lokalne jedinice u kojima je HDZ na vlasti.
- Zna se da su u prošlom mandatu dva glavna projekta bila kanalizacija grada Čakovca vrijedna 80 milijuna kuna i vojni poligon sa zemljištem koje je na području Čakovca i služi njegovoj koristi. Kriterij kojim se rukovodim su isključivo projekti, a najskuplji projekat gradi se upravo u Čakovcu gdje HDZ nije na vlasti. Treći po skupoći je projekat navodnjavanja, a također je na području Grada Čakovca i Općine Nedelišće.
Aleksandra Ličanin

Privatizacija? Neće ići!
Vladimir Ivković: - Energetsko tržište se otvara i za mene nije sporno tko će se baviti trgovinom plinom, ali je važan dio distribucije plina, dakle cijevi. One su građene i postavljane novcem građana i to mora ostati u vlasništvu lokalne samouprave. To nije samo moja želja već i program Vlade RH - da se infrastruktura ne privatizira. Cilj napada na mene je Međimurje plin. Zato me se pokušava istjerati, kako bi prepreka nestala i kako bi se taj dio djelatnosti privatizirao. Ne moram podsjećati da se obiteljska tvrtka Matije Posavca bavi javnom djelatnošću tehničkog pregleda vozila, a obavlja je i za privatni račun. Očito bi se po istom modelu trebalo izvesti i ovo s plinom.

Dokazi
Na novinarsko pitanje ima li dokaze za ono zbog čega proziva Matiju Posavca, Vladimir Ivković je odgovorio:
- Mislim da to svi i znate. Naime, sva vozila koriste tehnički pregled kod njegove obitelji. Usluge ugošćivanja se također pružaju tamo. I kad je premijerka Jadranka Kosor bila ovdje bila je na domjenku kod njih.

Dvoličnost
Marijana Varge (?)
Vladimir Ivković: - Ne želim polemizirati o sadržaju poslovanja Međimurje plina, jer je to u domeni Nadzornog odbora i Skupštine, no moram reagirati i reći da su po proceduri utvrđenoj zakonom sve odluke donosili ti organi, a u tome već godinama sudjeluje i sam Marijan Varga. Dvojbeno je to što Varga u javnosti nastupa drugačije nego u organima društva. Sve što je iznio u novinama, kasnije je pred organima društva poricao. Na NO-u je sve prihvaćao. Čak i plaćanje radova na novoj zgradi prodajom nekretnine koju sada javno osporava. Prošli tjedan je bila održana sjednica NO-a i nakon svih podataka koji su izneseni, nakon procjene nekretnine i drugog, jednoglasno je donesena odluka da se nekretnina da u zamjenu za radove - rekao je Ivković.

Imovinska kartica
Vladimir Ivković: Ja sam svoju i imovinu roditelja stavio u imovinsku karticu čim sam stupio na prvu dužnosničku funkciju. Sve njezine promjene se mogu pratiti pa molim da i Matija Posavec na imovinsku karticu stavi svoju i imovinu svojih roditelja. Na mojoj imovinskoj kartici je kuća 14x10 metara, stan u Zagrebu vrijedan oko 900 tisuća kuna i dva automobila - moj i suprugin. Moja porezna kartica je dvostruko veća od imovine koju sam stekao. Naslijeđena imovina je također na kartici da netko ne bi kasnije rekao da sam to sve stekao kao direktor ili dužnosnik.

Izvor: 2848