Arhiva 05.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

IZ MEĐIMURSKE KUHINJE: Bazgin cvijet

Nema do domaćeg! Soka od bazge mislim da ni nema na policama prodavaonica, što smatram tužnim jer je ovaj sok BOMBA! Osvježavajući, sladak, prirodan. Sve kvalitete koje dobar sok mora i imati. Pošto mu je trenutno sezona, sad je najbolje vrijeme da se bacimo na pravljenje našeg vlastitog sirupa. Bazge stvarno ima na svakom koraku, pogotovo u našim šumama, no, za ovaj se sok treba malo i potruditi. Možda je dobar izbor nedjeljni izlazak u prirodu s obitelji te, usput, spajanje ugodnog s korisnim: šetnja i branje bazginog cvijeta. Imajte na umu da bazga ima otrovno lišće, a bobice su otrovne ako se troše u većoj količini dok su sirove. Berite samo cvjetove. Najbolje vrijeme za branje je dan-dva nakon kiše, kad su grmovi isprani i kad cvijet ima intenzivan miris.
Bazga je zdrava jer jača imunitet, korisna je za probavu i urinarni trakt te čisti organizam od toksina. Željezo, natrij, kalij, eterična ulja, tanin, vitamin C te vitamini B i A... neki su od ljekovitih sastojaka prelijepe biljke čija kora i list sadrže alkaloid sambunigirin i purgativne smole. Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake bazgom liječile gripu, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa...

Kako spraviti sok zdravlja

NAMIRNICE
- 30 cvjetova
bazge
- 3 litre vode
- 3 kg šećera
- limun

Krenimo na pravljenje sirupa: otopite 3 kilograma šećera u 3 litre vode i ostavite da se ohladi. Kad je sirup koji smo dobili hladan (blago mlak), dodamo cvjetove bazge i pustimo da odstoje minimalno 12 sati. Nakon 12 sati, sirup će biti blag, pa ako želite malo jače okuse, pričekajte 24 sata.
Kad vam cvjetovi odstoje (12 ili 24 sati), procijedite sirup kroz gazu, da se riješite neželjenih komadića u vašem soku. Dodajte iscijeđen limun i korigirajte mu kiselinu (po želji).

I - to je to - (pre)lako i fino.
Uživajte!

Izvor: 3032