Arhiva 09.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

IZ PODBRESTA U PRVI RAZRED KRENULO SAMO JEDNO DIJETE

Sedmogodišnji Denis Bezek iz Podbresta ove je školske godine jedini prvašić u područnoj školi(ci) u svom mjestu. U matičnoj školi u Orehovici upisano je 39 prvašića (u dva razredna odjela), od čega ih je šestero iz Vularije. U ukupnom broju prvašića OŠ Orehovica, djevojčica je manje (16), saznajemo od ravnatelja Branka Sušeca.
U Podbrestu, učiteljica jedinog prvašića Petra Srnec svjedoči da se dijete izvrsno snašlo u sredini u kojoj nema njegovih vršnjaka. Denis nastavu prati uz 10 učenika 3. razreda:
- Izvrsno se snašao i vrlo brzo prilagodio. Dobro su ga prihvatila i ostala djeca u razredu koja ga tretiraju kao potpuno ravnopravnog člana. Po prvi put radim u kombiniranom razredu i riječ je o izazovu jer takav oblik rada traži više angaž-mana. I to ne samo učiteljskog, nego i učeničkog. To su male skupine u kojima je rad vrlo intenzivan te nema predaha ni za djecu ni za nas. Što se tiče našeg prvašića Denisa, više je arugmenata ZA ostanak u kombiniranom razredu jer s njime radim u potpunosti individualano - čime dijete puno dobiva. No, to je moguće samo u slučajevima u kojima se učenik dobro prilagodi sredini, što Denisu ide od ruke. Da me ovog trenutka pitaju je li za Denisa bolje da prijeđe u matičnu školu u Orehovicu, među 30-ak svojih vršnjaka u razredu, rekla bih – ne – kaže Petra Srnec, dipl. učiteljica razredne nastave iz Savske Vesi.
U susjednoj učionici ove tople školice 2. i 4. razred (također u kombiniranom odjeljenju) vodi Senija Zadravec–Kermek, dipl. učit. razredne nastave:
- Prednost rada u ovakvim odjeljenima prvenstveno se ogleda u mogućnosti individualiziranog pristupa učeniku. Jedini nedostatak je što djeca i mi moramo izdržati intenzitet, dodaje Senija Zadravec-Kermek.
Željka Drljić

Izvor: 3011