Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Iz političkog života

U subotu su u Gradskoj kavani Lovac u Prelogu predsjednici gradskih organizacija HDZ-a te HSS-a Ljubomir Kolarek i Petar Novak potpisali koalicijski sporazum dviju stranaka, objavivši zajednički nastup na izborima. Kao što je poznato, kandidat HDZ-a za gradonačelnika je Preložanin Ljubomir Kolarek, 46-godišnji doktor veterinarske medicine i viši županijski veterinarski inspektor, iskusan političar, čovjek koji među svojim sugrađanima uživa izniman ugled.
Kandidat za zamjenika gradonačelnika dolazi iz redova HSS-a, a radi se o 51-godišnjem uspješnom poduzetniku iz Čehovca i diplomiranom inženjeru strojarstva Zdravku Kvakanu.
Ujedinjene snage preloškog HDZ-a i HSS-a smatraju da mogu snažnije razvijati Grad te bolje skrbiti za ljude svoje zajednice od - do sada viđenog. (žd)

U subotu, 16. ožujka sporazum o političkoj suradnji potpisali su predsjednici gradskih odbora triju političkih stranaka djelatnih u Gradu Čakovcu - Sunčana Glavak za HDZ, Renato Slaviček za HSLS i Đuro Bel za HDS. Sporazumom se utvrđuje okvir trajne političke suradnje, rekla je Sunčana Glavak, pred izbore, ali i nakon njih. Krug potpisnika možda još nije ni zatvoren, razgovara se s još nekim strankama slične orijentacije, pa tu još možda bude vijesti. Sporazumom se određuju osnovni principi u formiranju listi i izboru kandidata za nositelje izvršne vlasti. Konkretna imena još nisu utvrđena, ali su dogovori o tome u završnoj fazi. Osnovni okvir je da će svaka stranka dati po jednog zamjenika gradonačelnika, rekao je Bel. S obzirom na situaciju, jedan od njih svoju će dužnost obavljati volonterski, dodala je Sunčana Glavak.(k)

Konferencijom za novinstvo održanom u četvrtak, 14. ožujka kandidaturu za gradonačelnika Čakovca najavio je dr. sc. Predrag Kočila, veterinar iz Čakovca, kao nezavisni kandidat. Rekao je:
- Odlučio sam se kandidirati jer kao osoba s određenim profesionalnim, životnim, pa i političkim iskustvom nisam zadovoljan, a siguran sam da nisu ni mnogi građani, sadašnjim funkcioniranjem Grada. Uvjeren sam da kao gradonačelnik mogu pridonijeti njegovom boljitku. Godinama vlada mišljenje da razvoj Grada i Županije u cjelini ovisi isključivo o kompatibilnosti političkih opcija na gradskoj i županijskoj, pa i državnoj razini, ali se to u praksi pokazalo apsolutno netočnim – iste političke opcije na vlasti su u Gradu, Županiji i državi, a narodu je sve teže, dok su u gradskoj i županijskoj blagajni sve veći minusi. Stoga je opcija nezavisnih, ali i stručnih i kvalitenih ljudi jedino pravo rješenje za Grad Čakovec. Pozivam sve građane da na dolazećim izborima za dobrobit Grada Čakovca, a i cijelog Međimurja, zaborave na stranačku pripadnost i izaberu stranački neopterećene, kompetentne i sposobne ljude s nezavisne liste kojoj ću ja biti nositelj.
Kočila je za mjesto najave kandidature izabrao neobičan prostor - atrij Starog grada. O tome zašto rekao je:
- Ne slučajno, povijesna utvrda Zrinskih mjesto je s kojeg je sve krenulo i s kojeg se stoljećima razvijao naš Čakovec, dobio svoje ime s kojim se svi identificiramo. Utvrda Zrinskih mjesto je koje stoljećima odolijeva ratovima, devastacijama, olujama, političkim nadmudrivanjima i strujanjima i stoga upravo s ovog mjesta želim poručiti da kao nezavisni kandidat, izvan svih stranačkih prostorija i akvizicija, građanima Čakovca pružam novu, jedinstvenu priliku za Grad po mjeri i mladih i starih. Nezavisna lista dr. sc. Predraga Kočile pruža ruku i čvrst stisak svim građanima Čakovca. Taj stisak u ovim teškim vremenima svekolikih korupcija i krize daje nadu da znamo što nam je činiti. Ne želimo obećavati, želimo, kao i svi Međimurci, raditi i ostvarivati. Dajte nam priliku i pružite čvrst stisak jer na izborima ne zaokružujete samo broj, nego i svoju budućnost i budućnost Grada Čakovca i pripadajućih mu mjesta - poručio je na kraju Predrag Kočila.
D.Kovač

Pripreme međimurske podružnice HRAST-a za predstojeće izbore konferencijom za novinare predstavili su njeni čelnici - mr. sc. Hrvoje Šlezak, njen predsjednik, članica Vijeća Đurđica Katanec, prof., i zamjenik predsjednika Robert Katanec. Šlezak je istaknuo da se one temelje na u nas neobičnim zasadama:
- Odlučili smo na predstojeće lokalne izbore izaći na principu direktne demokracije, odnosno putem predizbora. Nije nedostajalo poziva na suradnju na principima potrošenog modela partijsko-stranačkih dogovaranja, kako od pojedinih stranaka, tako i nezavisnih lista. HRAST, međutim, ne može pristati na dosadašnji način političkih dogovora i političku trgovinu čelnim mjestima u tijelima vlasti. Kao nova politička opcija, HRAST je nastao na ideji predizbora koju smo kao novi demokratski standard u političkoj praksi na ovim prostorima uspješno uveli na prošlim parlamentarnim izborima. Ni na lokalnim izborima ne odustajemo od svoje misije, a to je da u svakoj lokalnoj sredini potaknemo i omogućimo ljudima iz naroda da se ohrabre biti izabrani i preuzeti odgovornost za razvoj svoje lokalne jedinice, a svoje kandidate nećemo utvrđivati političkim dogovorima i trgovinom.
Nositelje liste, kao i mjesta kandidata na njima, u HRASTU i za HRAST utvrđuje samo biračko tijelo pojedine jedinice lokalne samouprave, putem predizbora u kojima HRAST provjerava njihovu vjerodostojnost i pruža im podršku.
O samom principu predizbora te o nekim detaljima postupka koji predstoji govorila je Đurđica Katanec:
- Predizborima nudimo mogućnost da se glasa za ljude iz naroda i za narod jer se kandidirati može svaki građanin i u predizborima sudjelovati svatko tko se prijavi. Tako ćemo dobiti ekipu koja će se boriti za dobrobit malog čovjeka, a ne za političku opciju koja želi vlast ili interesnu skupinu koja se skriva iza tzv. nezavisne liste.
Stoga pozivamo sve podupiratelje i simpatizere HRAST-a da se aktivno uključe u predizbore, da se kandidiraju na predizborima te da daju svoj glas osobama koje će ih istinski zastupati u tijelima lokalnih vlasti. Predizborima za kandidiranje i glasanje može se pristupiti putem web aplikacije na mrežnim stranicama HRAST-a na adresi http://www.h-rast.hr/predizbori/. Kandidranje traje do 1. travnja, a sami predizbori do 15. travnja.
Šlezak je dodao da brojnost političkih ponuda na ad hoc koalicije, za jednokratne potrebe, ukazuje da su pojedine stranke prepoznale HRAST kao relevantan politički čimbenik u Međimurju, ali da je siguran da će ga birači prepoznati kao svoju novu političku opciju koja unosi dah zdrave promjene u međimursku političku zbilju. Iskustava o tome već ima, rekao je Robert Katanec. Na prijevremenim izborima u Općini Goričan birači su HRAST-u dodijelili značajnu ulogu u Općinskom vijeću - on sam postao je njegov predsjednik.(d.k.)

Izvor: 3021