Arhiva 18.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Iz političkog života

Katastrofalno gospodarenje i porazni rezultati rada aktualne županijske vlasti ponukali su mene i moje suradnike na politički angažman, rekao je Josip Posavec, nezavisni kandidat za župana, predstavivši u četvrtak, 11. travnja sebe i kandidate za zamjenike. Direktna šteta od pasivnosti županijske vlasti mjeri se desecima milijuna kuna, a indirektna i stotinama, ustvrdio je Posavec. Rekao je:
- Svoje stručne sposobnosti i kompetencije nudimo građanima, kako bi se one stavile u funkciju bržeg i boljeg razvoja našeg kraja. Međimurje ne smije biti zapostavljeno i ne smije ga se preskakati kad su u pitanju važni i veliki projekti. Osim što samo mora kvalitetno upravljati svojim resursima, ono treba i potporu iz državnog proračuna, ne samo u mrvicama, kao u protekle četiri godine. Glavni ciljevi su nam pokretanje gospodarstva i novog investicijskog ciklusa u Međimurju, da se smanji broj nezaposlenih, sada dvostruko veći nego kada smo Županiju ostavili sadašnjoj vlasti. Radna mjesta koja se budu otvarala moraju biti plaćena bolje nego današnja, koja će prihodima i pojedincima i obiteljima omogućiti kvalitetniji život i viši standard. Našim ljudima zato moramo omogućiti i kvalitetnije obrazovanje, za veću stručnost i kompetencije, odnosno za radna mjesta u industriji koja stvara proizvode veće složenosti i više dodane vrijednosti.
Predstavio je kandidate za zamjenike - za zdravstvo i socijalnu skrb bit će zadužena mr. sc. Renata Čulinović Čaić, specijalistica za abdominalnu kirurgiju u Županijskoj bolnici u Čakovcu.
- Niz godina sudjelujem u radu njenog upravnog vijeća. Čula sam tamo svašta i mogu reći da su njeni problemi bili odgovarajuće rješavani samo u vrijeme u kojem je župan bio g. Posavec, rekla je Čulinović. Posavec je dodao:
- Ova kandidatura znači da će se nakon četri godine ponovo netko baviti zdravstvenim sustavom u Međimurju koji ima godišnji proračun od 250 milijuna kuna, ili milijardu u jednom mandatnom razdoblju. U protekle četiri godine on je bio zapostavljen, rezultat toga je da smo izgubili Županijsku bolnicu, koja je nacionalizirana. Istina da vlasništvo nije otišlo iz Međimurske županije, ali mi njime više ne upravljamo.
O pitanjima sustava obrazovanja brigu će voditi dr. sc. Damir Markuš, profesor u Tehničkoj školi Čakovec, doktor znanosti u oblasti kineziologije, u obrazovnom sustavu cijeli radni vijek, kako je rekao Posavec. Jedan od glavnih zadataka bit će mu, kako je rekao sam Markuš, da svi učenici, i osnovnih i srednjih škola, imaju jednake uvjete za školovanje - i oni iz Čakovca, i oni iz ostalih mjesta Županije.
Dražen Kovač

Uz nazočnost županijskih čelnika stranaka HSLS-a Josipa Griveca, HNS-a Matije Posavca i HSS-a Zvonimira Siladija, u četvrtak je u Kotoribi potpisan koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore. Sporazum su potpisali Željko Šebeštjan, Damir Sučić i Nenad Ujlaki. U sporazumu stoji kako će na izbore izaći sa zajedničkom listom za OV-e i sa zajedničkim kandidatima za izvršnu vlast, točnije načelnika i njegovog zamjenika. Istaknut je kandidat Željko Šebeštjan (HSS) za načelnika, dok je kandidat za njegovog zamjenika Damir Sučić (HSLS).
- Želja nam je biračima ponuditi treću opciju, opciju koja nema repove, koja je neopterećena prošlošću, nekompromitirane ljude koji su sposobni izboriti bolju i vedriju budućnost za našu općinu - istaknuo je u svom obraćanju prisutnima Željko Šebeštjan. Dodao je kako se na zajedničkoj listi nalaze sposobni, pošteni, mladi, iskusni, energični, obrazovani i stručni ljudi koji će svojim radom i zalaganjem pridonijeti daljnjem razvoju Kotoribe.
Kako smo doznali, na koalicijskoj listi HSS će imati 4 kandidata, HSLS 6, a HNS 3.
Mladen Grubić

Laburisti i u Belici
Hrvatski laburisti – Stranka rada osnovali su 15. ogranak u Međimurju, u Općini Belica. Za predsjednicu ogranka jednoglasno je izabrana Vesna Braniša, za tajnicu Patricija Krčmar, dok izvršni odbor čine Mišel Ciglarić, Vlatko Miri i Zvonimir Paler.

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Čakovec izražava najoštrije protivljenje najavi Vlade RH o prodaji Croatia osiguranja i HPB-a. Neuspjesi Vlade RH vidljivi su na svim razinama - od izostanka investicija, povećanja broja nezaposlenih koji doseže alarmantnu brojku, pada BDP-a i svakodnevne sve veće porezne presije koja izravno utječe na sve niži standard građana. Zbog nesposobnosti se prišlo rasprodaji nacionalnog blaga, zbog nesposobnosti izostaju investicije. Nijedna Vlada nije dobila mandat građana da rasprodaje nacionalnu imovinu. Prodaja Croatia osiguranja i HPB-a bila bi kap u moru koja neće zatvoriti golemu proračunsku rupu.
Jednako tako, izražavamo žaljenje što se zatvara filijala Croatia osiguranja u Čakovcu nakon više desetljeća rada te će ostati samo poslovnica, dakle u Čakovcu će se smanjiti i broj zaposlenih i smanjiti kvaliteta usluge. Izgleda da je Čakovec dobar samo za prikupljanje novca jer novim ustrojem sve će se isplaćivati iz filijale u Varaždinu. Ne ulazeći ni na koji način u odlučivanje tvrtke, izražavamo duboko žaljenje jer nije prepoznata važnost djelovanja filijale u gradu s gotovo 30.000 stanovnika, ističe se u priopćenju za javnost GO-a HDZ-a Čakovec.

Izvor: 3025