Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

IZ STRANAČKOG ŽIVOTA: Predstavljene nove koalicije

Konferencijom za novinare održanom u utorak, 26. travnja u sjedištu međimurskog HDZ-a u Čakovcu predstavljen je dio kandidata s koalicijske liste HDZ-a, HSP-a dr. Ante Stačević i Bloka umirovljenika zajedno za izbore za Europski parlament.
O izborima i o sebi govorili su Andrej Plenković, Zdravka Bušić, Antun Krševan Dujmović i Zdravko Krmek. Plenković je naglasio važnost za građane da podršku dobije opcija koja u Europskom parlamentu već ima većinu i presudno utječe na odluke - Europska pučka stranka, koje je HDZ već dugo član.
Predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat istaknuo je da je glas za bilo koga s liste i glas za Međimurje iako na njoj nema Međimuraca, a birače je pozvao da ne nasjedaju obećanjima SDP-a – nitko od njegovih ministara nije ovamo došao kad su propadale tvrtke, ni kad je bila poplava, rekao je.
D. Kovač

Međimurska stranka je mala regionalna stranka i jedno je vrijeme bila i neaktivna, ali smo ocijenili da su izbori za Europski parlament pravi trenutak da ponovo istupimo, rekao je Damir Grašić, predsjednik stranke, predstavljajući novinarima koalicijsku listu Međimurske stranke i stranke Glas razuma na europskim izborima. Đula Rušinović-Sunara, dr., druga na listi, istaknula je da je ovo zapravo lista nestranačkih istaknutih javnih ličnosti, poznatih kao predstavnika građanskih udruga koje su se odazvale pozivu dviju stranaka, ocijenvši da one ništa ne uvjetuju. Odgovarajući na pitanje kako to da na listi pod međimurskim imenom nema Međimuraca, Grašić je rekao da stranka trenutno nema kompetentnu osobu za to, kvalificiraniju od onih koje jesu na listi. Đula Rušinović-Sunara dodala je da to govori o Grašiću kao čovjeku. Mogao je staviti sebe na listu, ali je poštivao one koji su stručniji.(d.k.)

Svetomarčane Đurđicu Slamek i Deana Hunjadija snimili smo u razgovoru nakon skupštine mjesnih vatrogasaca na kojoj su bili gosti. Slamekova u ime Društva žena Amalija Kranjec, a Hunjadi je zastupao Općinu Sveta Marija. U iščekivanju domjenka povukli su se u osamu i dugo razgovarali o politici. Naime, dan lokalnih izbora je preblizu a da se ne bi o tome razgovaralo. Zacijelo je bilo riječi i o kadrovskoj križaljci u Općini Sveta Marija u kojoj se zna kako se Hunjadi, sadašnji načelnik, neće ponovo kandidirati za tu funkciju, a za Slamekovu se isto tako zna kako će biti kandidatkinja za načelnicu Općine u ime HSS-a. Dean odlazi u „višu politiku“ i bit će SDP-ov kandidat za dožupana Međimurske županije. Tko će ga naslijediti u Svetoj Mariji? To se još ne zna jer je kandidata dosta. Uz Slamekovu, tu je i Željko Pavlic iz MDS-a kojeg će podržati lokalni SDP.
Koliko doznajemo, Slamekovoj nimalo ne smeta Pavlicov politički rejting i najavljuje da će borba za fotelju načelnika biti neizvjesna. Neki u Općini kažu kako je red da na njeno čelo ponovo dođe žena. Kada kažemo ponovo, mislimo na uspješnu Mariju Frančić iz HSS-a koja je bila Hunjadijeva prethodnica.
M. Grubić

Jedina smo nezavisna lista na ovim izborima i zato vjerujemo da imamo dodatne simpatije građana, rekao je Ivan Jakovčić, nositelj Kandidacijske liste grupe građana, u kraćem razgovru s novinarima održanim u Čakovcu u srijedu, 27. ožujka kojom je predstavio listu koju predvodi. Mogli smo ići lakšim putem, izaći kao koalicija stranaka, ali smo izabrali teži i jedini sakupili 7 i pol tisuća potpisa građana. No, imamo podršku šest regionalnih stranaka i mnogo nevladinih udruga, rekao je i dodao da su uz njega kao čovjeka politike na listi istaknute nestranačke osobe. Vjerujem da ćemo biti prepoznati kao alternativa dvojici Golijata na političkom nebu Hrvatske, rekao je i najavio osnivanje podružnice nevladine udruge “Europa za sve” i u Čakovcu – njenim posredstvom građani će se moći obratiti predstavniku u EU parlamentu, bude li izabranih s ove liste.(d.k.)

U utorak, 26. ožujka javnim skupom u čakovečkom Centru za kulturu pod imenom Hrabro u Europu predstavljena je lista koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a na izborima za Europski parlament. O značaju izbora i razlozima koalicije govorilo je troje čelnika stranaka - predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović, predsjednica HNS-a i mninistrica vanjskih poslova Vesna Pusić i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja te Tonino Picula, nositelj liste. I Picula i Milanović istaknuli su razliku između ovih i parlamentarnih izbora – na njima pravo kandidiranja imaju i oni koji su protiv europskog projekta, dok na parlamentarnim izborima ne mogu sudjelovati oni koji su protiv samog postojanja hrvatske države, odnosno njenog ustavnog poretka. Milanović se još vratio nekim novijim polemičkim temama unutarnje hrvatske politike i onima vezanim uz ulazak u EU.
- Za ove smo izbore odredili poseban datum jer smo željeli da se o njima posebno govori, a sad vidim da za to ima i više razloga nego smo isprva mislili. Dobro je da se pokaže pravo lice nekih ljudi, koje se u gužvi lokalnih izbora ne bi jasno vidjelo. Maske konačno padaju i sad se vidi tko je tko među nama. Onima koji ne poštuju temeljne vrijednosti naše kulture, pravo na različitost, pravo da se ne mjeri po rođenju i porijeklu i pravo da te se u svojoj domovini ne naziva gostom, ne samo da nije mjesto u Europskom parlamentu, nego strankama koje to podupiru nije mjesto ni u Hrvatskom saboru.
Vesna Pusić okupljene je podsjetila da je upravo ranije toga dana po prvi put u izvješću o monitoringu Hrvatske na putu u Europsku uniju rečeno da je Hrvatska sprema za članstvo, bez ikakvih rezervi ili uvjetovanja. Istaknula je i neposrednu važnost ovih izbora. Rekla je:
- Nije to neki daleki parlament, ne smije se zavaravati. U njemu će se raspravljati i o obliku kaveza za kokoši, o pčelama, o bankarskim uslugama, o onome što u ugovorima s bankama piše sitnim slovima, a ljudi ne pročitaju, pa stradaju. Neki zakoni i odluke primjenjivat će se i direktno u Hrvatskoj.
Tonino Picula na kraju skupa, drugog ove vrste nakon onog u Istri, predstavio je svih dvanaest kandidata – svi oni jesu zagovornici europskog projekta, istaknuo je.
Dražen Kovač

HRAST će na svojoj listi za izbore u Europski parlament imati i kandidata iz Međimurja, - mr. sc. Hrvoja Šlezaka iz Strahoninca, predsjednika njegove međimurske podružnice. O nastupu HRAST-a na izborima na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 28. ožujka govorili su sam Šlezak, Ladislav Ilčić, prof., nositelj liste HRAST-a i Markus Pilić, prof., član Vijeća međimurske podružnice stranke. Šlezak je istaknuo značajku ovih izbora, preferencijalni model u kojem se osim liste može zaokružiti i jednog kandidata na njoj ili samo njega, a da listić bude valjan. To biračima daje mogućnost da oni odrede poredak kandidata, rekao je Šlezak. Ladislav Ilčić istaknuo je kako HRAST smatra da je jako važno da predstavnik u EU parlamentu bude dostupan građanima – pozvao je zato građane Međimurja da u izborima za Europski parlament glasaju za kandidata iz Međimurja.(k)

Izvor: 3023