Arhiva 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Izbor članova na EU parlament

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske pred više od mjesec dana objavilo je zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor 11 (jedanaest) članova u Europski parlament (neposredno izabrano predstavničko tijelo 500 milijuna građana EU) iz Republike Hrvatske.
Građani su dosad imali više nego dovoljno vremena proučiti liste i odlučiti kome će dati svoj glas na izborima zakazanim u Republici Hrvatskoj za nedjelju, 25. svibnja (u nekim članicama EU izbori počinju već 22. svibnja 2014.), a deset dana prije nastupa predizborne šutnje vrijedi se podsjetiti na neke važne detalje.
Ukupno je biračima ponuđeno 25 (dvadeset pet!) kandidacijskih lista na kojima je istaknuto po jedanaest imena kandidata za članove EU parlamenta koje se bira u tzv. sustavu preferiranog glasanja.
To je važno upamtiti jer kandidate na listama stranke, nezavisni pojedinci, udruge i koalicije već tjednima predstavljaju javnosti, a isto će činiti do petka, u ponoć, 23. svibnja, kada moraju konačno ušutjeti. U nedjelju će birači birati članove EU parlamenta uobičajenim zaokruživanjem rednog broja (jednog!) kandidacijske liste. Uz to, birač na glasačkom listiću može (ako želi) označiti jednog kandidata kojem daje prednost pred ostalim kandidatima (preferirani glas) na listi za koju je glasao, čime ga može (sa svojim istomišljenicima) pomaknuti više prema vrhu kandidacijske liste.
Glasački je listić važeći ako je zaokružena samo lista, lista i preferirani kandidat, ili samo kandidat (što onda znači da je birač dao glas i toj listi).
Ne može se glasati za jednu listu, a na drugoj dati glas samo jednom kandidatu. Birač ima pravo, jednako tako, precrtati cijeli listić, s čime je biračko pravo konzumirao, ali i listić učinio nevažećim, ili listić ponijeti kući ako želi.
Pravo na sudjelovanje u diobi mjesta za EU parlament ostvaruju liste (izborni prag) koje na izborima dobiju najmanje 5% od ukupnog broja glasova birača. (MB)

Izvor: 3081