Arhiva 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

NEĆU PODLEĆI SUDOVIMA MINORNE STRANKE

IZBOR RAVNATELJA OŠ IVANOVEC: Šalamon odgovara Glavakovoj

Na sjednici Sabora 19. svibnja zastupnica Sunčana Glavak (HDZ) uputila je pitanje ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu što će poduzeti zbog pritisaka koje je gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon (SDP) vršio na Školski odbor prilikom izbora ravnatelja Osnovne škole u Ivanovcu. S. Glavak se pita je li prisustvo Branka Šalamona i njegovog zamjenika Veselina Biševca na sjednici navedenog školskog odbora “uobičajena praksa ili pokušaj političke korupcije”. Ministar je odgovorio da će inspekcija ispitati slučaj, no da unutar važećeg zakona nema smjernica kojima bi se konkretna pitanja rješavala i(li) sankcionirala. Ivanovečki Školski odbor je s pet glasova ZA i četiri PROTIV izabarao dosadašnju v. d. ravnateljicu Kseniju Korent, a protukandidatkinja je bila sadašnja ravnateljica OŠ Macinec Božena Dogša.
O optužbama se očitovao i gradonačelnik B. Šalamon:
- Ni na koga nisam vršio pritisak. Kada kao predstavnik osnivača ne bih mogao reći svoje mišljenje o kandidatima za ravnatelja, onda nije potreban ni osnivač ni gradonačelnik. Lobiranja za ravnatelja Osnovne škole Ivanovec je bilo, ali ne s moje strane. Podsjetio bih da je izbor vršitelja dužnosti ravnatelja u ovoj školi, upravo zbog lobiranja, pretvoren u trakavicu koja je jedva prekinuta. Nisam gradonačelnik SDP-a, već stranaka koalicije koje u ovom gradu obnašaju vlast i podsjećam da sam od građana izabran neposredno, da štitim njihove interese, a u ovom slučaju i interese učenika ove škole. Nije prvi put da su predstavnici Grada Čakovca prisustvovali sjednicama školskih odbora i to nema veze s političkim pristiskom jer pitanje izbora ravnatelja nije ni ne smije biti političko pitanje. Osobno ne znam koja je politička orijentacija izabrane ravnateljice, kao ni druge kandidatkinje. Sigurno je da neću podleći sudovima partije koja je u okvirima gradske vlasti minorna - kaže Šalamon.
NI KRIVA NI DUŽNA
Ravnateljica OŠ Ivanovec Ksenija Korent našla se, ni kriva ni dužna, na vjetrometini političkih prepucavanja. Ne želi davati izjave jer kao kandidatkinja nije prisustvovala sjednicama ovog školskog odbora te dodaje da nije član nijedne stranke i da je podršku većine dobila na osnovi dugogodišnjeg rada u OŠ Ivanovec i iskustva vršitelja dužnosti ravnatelja.
Željka Drljić

Izvor: 2874