Arhiva 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

IZBOR ŽUPANIJSKIH PROČELNIKA: BELOVIĆ (O)SUĐEN, BJELIĆ SMIJENJENA

Župan Ivica Perhoč na tragu novih informacija otvoreno će razgovarati s oboje kandidata, kako bi se situacija razjasnila, i tek tada donijet će konačnu odluku

Novi županijski pročelnici još zapravo nisu niti počeli raditi, a već se u javnosti počelo špekulirati o njihovim stručnim i (još više) moralnim kompetencijama za obnašanje tih funkcija. Prvi se na udaru našao Darko Belović, novi pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, koji je 2006. godine pravomoćno osuđen na uvjetnu tromjesečnu kaznu zatvora za kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka. Belovića su tužili njegovi bivši radnici zbog neisplata plaća, a Belović je spor izgubio i tako mu je u biografiji ostala crna mrlja zbog koje se, ako se ispravno čita Zakon o lokalnoj samoupravi, niti ne bi mogao zaposliti u Županiji.
S druge strane, zamjenik župana Anđelko Horvat, predsjednik Povjerenstva za izbor pročelnika, potvrdio nam je u petak da su svi kandidati, pa tako i Darko Belović, Povjerenstvu dostavili svu dokumentaciju, a tako i traženu potvrdu o nekažnjavanju, a Povjerenstvo nije imalo nikakvog razloga sumnjati u vjerodostojnost dostavljene dokumentacije.
Nije važno je li informacija o Belovićevoj (ne)podobnosti koja je procurila u javnost osveta konkurencije koju je Belović “potukao” pred ispitnom komisijom, a neće biti važno niti u slučaju Lidije Bjelić, dr. med., novoizabrane pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine. Važno je samo da sve bude jasno. Župan Ivica Perhoč, čija je bila zadnja kod odabira novih pročelnika, pretpostavljamo, nije znao da je dr. Bjelić prije nešto više od dvije godine smijenjena s mjesta ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Ravnateljicu Bjelić prijevremeno je razriješilo Upravno vijeće Zavoda za javno zdravstvo, zbog niza nepravilnosti.
Vijeće je utvrdilo da ravnateljica nije vodila brigu o uravnotežnosti prihoda i izdataka, da je “odradila” postupak prodaje dionica ZABE na način koji nije sukladan zakonu i Statutu Zavoda za javno zdravstvo, da se postupak javne nabave ne provodi sukladno pozitivnim zakonskim propisima, da je na natječaju izgubila dugogodišnji posao Zavoda za javno zdravstvo, a to je analiza vode. Pravomoćnu odluku Upravno vijeće zaključuje konstatacijom da su u Zavodu za javno zdravstvo bitno narušeni međuljudski odnosi, čime se negativno utječe na ostvarivanje rezultata rada.
Župan Perhoč, s kojim smo telefonski razgovarali u četvrtak, nije želio ništa prejudicirati, tek nam je potvrdio da će na tragu novih informacija otvoreno razgovarati s oboje kandidata, kako bi se situacija razjasnila, i tek tada donijet će konačnu odluku.
Vlado Trstenjak

Izvor: 2858