Arhiva 09.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

IZBORI 2011.: Kako da se SDP 'riješi' Dragice Zgrebec?

MDS i Laburisti objavili liste kandidata za Hrvatski sabor, ostali čekaju zadnji dan

Do 14. studenoga, do ponoći zadnji je rok do kojeg stranke i neovisni kandidati Državnom izbornom povjerenstvu moraju dostaviti liste s imenima kandidata za Hrvatski sabor na predstojećim parlamentarnim izborima. Do petka, kada ovo pišemo, svoje su liste zaključili Hrvatski laburisti – stranka rada i Međimurski demokratski savez (MDS). Slijedi ovjera kandidata i predaja listi DIP-u. Svi ostali još kalkuliraju, a imena se neće znati sve do predaje lista DIP-u.
Nositelj svih lista u svih deset izbornih jedinica Hrvatskih laburista – stranke rada je Dragutin Lesar koji je ujedno i prvi na listi u trećoj izbornoj jedinici. Od četrnaest kandidata za treću izbornu jedinicu, šestero ih je iz Međimurske županije. Prvi je Lesar, drugi Rajko Bulat, šesta Petra Kovačević, osma Tamara Recek, 10. Darinka Pergar i 12. Kruno Karloci. Osim Lesara, saborski mandat mogao bi “upecati” i Rajko Bulat, ako Lesar ipak bude u poziciji da se u poslijeizbornim križaljkama nađe u izvršnoj vlasti.
MDS na izbore izlazi samostalno, radi se isključivo o listi kandidata iz Međimurske županije, a nositelj liste i prvi na listi je predsjednik MDS-a Željko Pavlic. Prema sadašnjem odnosu snaga, Pavlic, koji je već uživa u saborskoj mirovini, teško da će prijeći izborni prag.
Kompliciranija je situacija oko određivanja imena kandidata u trenutno najjačima, “Kukuriku koaliciji” i HDZ-u, i tu se imena najvjerojatnije neće znati do zadnjeg trenutka.
Kukuriku koalicija u trećoj izbornoj jedinici, osim podjele broja mjesta na listi u III. izbornoj jedinici i činjenice da će nositelj liste i prvi na listi biti Radimir Čačić, još ne želi izlaziti s konkretnim imenima. Zapravo još do kraja nije jasno niti hoće li HSU u trećoj izbornoj jedinici imati svog čovjeka na listi. O tome se još uvijek vode pregovori, pa je sasvim moguće da se četveročlana Kukuriku kolicija u trećoj izbornoj jedinici svede na koaliciju SDP – HNS. Budući da Radimir Čačić sasvim sigurno neće u Hrvatski sabor, već očekuje mjesto u izvršnoj vlasti, u HNS-u je dogovoreno da će Čačić svoje mjesto prepustiti preloškom gradonačelniku Dragutinu Glavini. Glavina tako već sada ima osiguran saborski stolac (bez obzira na mjesto na listi), pa i ako Kukuriku koalicija prođe puno lošije od pobjedničkih predviđanja. U tom slučaju Čačić najavljuje ostavku. Glavina je jedini međimurski HNS-ovac na listi.
Kako se „riješiti“ Dragice?
Mnogo je kompliciranija situacija u SDP-u. Naime SDP-ovi međimurski gradski i općinski ogranci dostavili su imena 18 kandidata koje će, tako da najmanje tri SDP-ovca iz Međimurja budu na listi, a da najmanje dva iz Međimurja imaju siguran prolaz u Sabor, “probrati” predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predložiti ih Glavnom odboru. Glavni odbor sastat će se tek u petak, 11. studenoga. Ovo “prebacivanje loptice” oko izbora kandidata na predsjednika stranke, osim statutarnim razlozima, jedan nam je visokopozicioniran SDP-ovac objasnio činjenicom da dobar dio SDP-a nije previše sklon sadašnjoj saborskoj zastupnici Dragici Zgrebec (koja se spominje kao buduća ministrica poljoprivrede) i za koju smatraju da je krajnje vrijeme da ode u zasluženu političku mirovinu i prepusti mjesto mlađima, ali da predsjednik međimurskog SDP-a Ivica Perhoč nema hrabrosti “maknuti” je s liste, pa je odluku prepustio Milanoviću. Dragicu Zgrebec kandidirali su općinski ogranci SDP-a Belice i Vratišinca. Osim Dragice Zgrebec, najvjerojatnije siguran prolaz ima i Nadica Jelaš, a među 18 su i Veselin Biševac, Dejan Hunjadi, Roberta Barat, Tibor Rodiger...
HSLS-ova lista znat će se danas (utorak) jer je u ponedjeljak predsjednik Darinko Kosor Središnjem vijeću trebao predložiti kandidate. Prema Kosorovom prijedlogu, za koji nema razloga da ne bude prihvaćen, u trećoj izbornoj jedinici pola saborskog mandata mogao bi odraditi predsjednik HSLS-a Međimurja Josip Grivec (treći na listi), a na listi će se naći još tri Međimurca. Uz uvjet da u trećoj izbornoj jedinici HSLS osvoji mandat, Grivec će nakon dvije godine zamijeniti prvog na listi, Dragutina Kranjčeca iz Varaždinskih Toplica. Bivši župan, nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini, Josip Posavec već je ranije najavio izlazak na izbore, što nam je potvrdio i proteklog tjedna, ali o imenima, osim potvrde da će na izbore samostalno, još nije želio razgovarati.
Hrvatska demokratska seljačka stranka (HDSS) kojoj je na čelu Ivan Martan vodila je sve do proteklog tjedna intenzivne pregovore s nizom stranaka “desnog centra”, najintenzivnije s Ljubom Jurčićem, ali će na izbore, po svoj prilici, samostalno. U trećoj izbornoj jedinici nositelj liste i prvi na listi bit će Ivan Martan, a listu bi trebalo popuniti 5 do 6 Međimuraca – Dragutin Katalenić, Franjo Bujan, Darinka Filipović...
Listu za treću izbornu jedinicu dovršio je i HSS, nositelj i prvi na listi bit će Varaždinac Zvonimir Sabati, a od Međimuraca, na listi su Zlatko Orsag na trećem mjestu, Zoran Vidović na 6. Marija Frančić na 9. i Marija Vranović na 12. mjestu. U HSS-u je dogovoreno da će, bez obzira na to što je Sabati na prvom mjestu, sabornika dobiti ona županija koja postigne najbolji rezultat.
HDZ se proteklog tjedna nije želio izjašnjavati o kandidatima, prema riječima ŽO-a HDZ-a Vladimira Ivkovića. Ta će tema biti aktualna ovaj tjedan.
Činjenica je da će, u konačnici, o imenima odlučivati predsjednica stranke Jadranka Kosor, bez obzira na “sugestije s terena”. Kako sada stvari stoje, po svoj bi novi mandat mogla Sunčana Glavak, možda i Vladimir Ivković, a sve se češće spominje i Mladen Križaić. Sve ovisi o tome tko se više dopadne koordinatoru HDZ-a za III. izbornu jedinicu Tomislavu Karamarku.
V.Trstenjak

Izvor: 2950