Arhiva 08.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

IZBORI 2011: Lesarovi Laburisti izborno iznenađenje

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo obradilo (podatak od 10 sati, 5. prosinca) više od 99 posto biračkih mjesta, postalo je jasno vidljivo koliko je premoćno – s osamdeset izvorno osvojenih mandata, plus još jedan mandat na listi nacionalnih manjina - na izborima za sedmi saziv Hrvatskog sabora pobijedila Kukuriku koalicija u kojoj su svoj izborni Plan 21 za promjene u Hrvatskoj ponudili zajedno Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka umirovljenika.
Do sada vladajuća, Hrvatska demokratska zajednica osvojila je – samostalno i u dvije koalicijske kombinacije, ukupno 47 mandata, među kojima su tri mandata osvojena u dijaspori.
Samostalne zastupničke klubove (preduvjet minimalno tri zastupnika) u novom će sazivu moći osnovati još Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB) i Hrvatski laburisti - Stranka rada koji su osvojili po 6 saborskih mandata. Nezavisna lista dr. sc. Ivana Grubišića osvojila je dva, a samo po jedan mandat imaju Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčevića te Hrvatska seljačka stranka koja je s HDZ-om u prošlom mandatu obnašala koalicijsku vlast. Tri mandata osvojila je Samostalna demokratska srpska stranka među kandidatima koji su birani na zbrinoj listi za srpsku nacionalnu manjinu, a po jedan mandat zagarantiran je mađarskoj i talijanskoj nacionalnoj manjini, jedan zajednički češkoj i slovačkoj nacionalnoj manjini, jedan zajednički imaju austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska nacionalna manjina te jedan zajednički albanska, bošnjačka, crnogorska, makedonska i slovenska nacionalna manjina.
NOVI SAZIV SABORA
Tako će (statistički gledano) u Saboru Kukuriku koalicija raspolagati nominalno s 80 mandata, HDZ s 47 mandata (3 su iz dijaspore), Hrvatski laburisti i HDSSB sa po šest, lista I. Grubišića s dva, a HSS i koalicija HSP dr. Ante Starčevića i HČSP-a sa po jednim mandatom. Manjine imaju sedam mandata, od kojih je jedan osvojen od člana Kukuriku koalicije.
III. IZBORNA JEDINICA
Kandidate za saborske zastupnike iz Krapinsko-zagorske županije, Varaždinske županije i Međimurske županije birači su imali na čak 31 kandidiacijskoj listi koje su podnijele koalicije političkih stranaka, političke stranke samostalno i nositelji nezavisnih lista.
No, u III. izbornoj jedinici – kao u većini izbornih jedinica, izborni prag uspjele su prijeći samo tri kandidacijske liste koje su odnijele skoro osamdeset posto glasova. Ostalo je (uz dvije starnke koje su se dokopale preko tri posto glasova) zanemariv politički sitnež kojem u većini rezultat počinje s - nula cijelih... (posto glasova).
Šteta je novinskog prostora za navođenje svih ostvarenih postotaka, ali – radi orijentacije birača i građanske znatiželje – evo prvih nekoliko lista po rezultatu:
- Kukuriku koalicija osvojila je s 52,72% glasova 10 mandata, Hrvatska demokratska zajednica s 15,52% glasova tri mandata i Hrvatski laburisti - Stranka rada s osvojenih 10,12% glasova jedan mandat. Prag nisu prešli Hrvatska seljačka stranka s 3,96% glasova, koalicija Hrvatske socijalno liberalne stranke i Zagorske demokratske stranke s 3,19% glasova, Hrvatski rast – HRAST osvojio je 2,22%, Jurčićev Blok umirovljenici zajedno, Primorsko goranski savez i Hrvatska radnička stranka ulovili su 2,01%, a Hrvatska stranka prava 1,54% glasova.
Sve ostale liste, među kojima su u Međimurju dvije domicilne – HDSS Ivana Martana s 0,54% i Međimurski demokratski sabor Željka Pavlica s 0,73% glasova – kreću se u rasponu od 0,05% do 0,78% osvojenih glasova.
TKO IZ MEĐIMURJA IDE U SABOR
Prema privremenim razultatima koji su zbog 99% obrađenosti zapisnika u DIP-u zapravo poprilično pouzdani – iz Međimurja će u Saboru biti barem šest zastupnika.
S liste Kukuriku koalicije to su Nadica Jelaš iz Strahoninca i Mario Moharić iz Goričana, a koliko je poznato, i Dragutin Glavina iz Preloga, nakon pomicanja na listi zbog odlaska dijela izabranih zastupnika (u ovom slučaju Radimira Čačića, nositelja liste - op.n.) u izvršnu vlast. K tome, na listi Kukuriku koalicije u Sabor ulazi i Dragica Zgrebec iz Čakovca koja je izabrana u II. izbornoj jedinici (ali je moguće da nakon niza mandata u Saboru također ode u izvršnu vlast).
S liste Hrvatske demokratske zajednice u Sabor ulazi Sunčana Glavak iz Čakovca (treća na listi), a s liste Hrvatskih laburista - Stranke rada nositelj i prvi na listi Dragutin Lesar iz Šenkovca.
Budući da je Lesarov kadar, među Međimurce u Saboru ne smijemo zaboraviti ubrojiti i, po rođenju Nedelišćanina, Branka Vukšića (davno odselio u Zagreb) koji je mjesto u Saboru izborio u I. izbornoj jedinici.
Na posljetku – ipak treba izraziti malu rezervu – obračun potpunih, službenih rezultata u III. izbornoj jedinici ne bi trebao donijeti nikakve promjene, no d’Hondt je nepredvidiv. Promil može nekom dati, nekom uzeti mandat.
U nekim će slučajevima zbog toga neizvjesnost još malo potrajati, dok predsjednik DIP-a Branko Hrvatin ne lupi šakom o stol i ne kaže – to je to, konačno i neopozivo.
Pripremio M. Belčić
snimio D. Lesar

Biračko tijelo
U III. izbornoj jedinici birački su odbori očekivali 363.446 građana s pravom glasa i upisanih u biračke spiskove. Izborima se odazvalo 233.072 (ili 64,13%) birača, što je vrlo dobar odaziv, a stvarno je i glasalo (po broju listića, neki su ih uzeli - ali nisu gasali) 232.978 birača. Važećih je listića bilo 228.697 (98,16%), a nevažećih 4.281 (1,84%).
U Međimurju je izborima mogao pristupiti 97.801 građanin s pravom glasa, njih 63.583 (ili 65,01% - visok odaziv) su to i učinili. Važećih je listića bilo 62.766 (98,72%), a nevažećih 786 (1,24%), što ulazi u uobičajene okvire i dosadašnje iskustvo izbora. I u Međimurju je tridesetak birača – umjesto da listić spuste u kutiju, doma ponijelo suvenir s birališta. Incidenata nije bilo, izbori su provedeni na uredan način i uz primjeren red.

Izvor: 2954