Arhiva 05.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

IZBORI: Iznenađenja u Goričanu i Podturnu

Kao što je poznato, prema konačnom rezultatu izbora, u Europski parlament ide šest parlamentaraca s liste predvođene HDZ-om, četvero s liste predvođene SDP-om te jedan OraH-ov.
Brojke koje govore o tome kako su Međimurci glasali na izborima za Europski parlament daju razloga da se istaknu neki detalji, kao podloga za razmišljanja o kretanjima na međimurskoj političkoj sceni.
Od značajki izbora na području Međimurja ponovo se ističe niska izlaznost od 20,60 posto, po čemu smo i ovaj put najslabiji u Hrvatskoj. Političari su svoj zanat ogadili ljudima. Potvrdu tome gledamo svaki dan u vijestima. Rekorder je Belica sa svega 14,1 posto izlaznosti, do nje je Podturen s 15,60 posto, pa Selnica sa 16,01 posto. Na drugoj je strani Donji Kraljevec s 30,75 posto, po čemu i odskače. Najbliža mu je Orehovica s odazivom birača od 25,47 posto, a razlog tome još ćemo spomenuti.
Izborima u Međimurju dominirale su četiri liste - da su i drugi glasali kao i mi, u EU parlament išli bi ljudi s listi predvođenih SDP-om i one predvođene HDZ-om te s laburističke, koja je na nacionalnoj razini doživjela neuspjeh, i OraH-ove.
Prve dvije ipak su nadmoćne - one su jedine prešle izborni prag u svim gradovima i općinama, dok laburistima to nije uspjelo u Goričanu, a OraH-u u Goričanu i Dekanovcu. Jedino glavne dvije koalicijske liste zauzele su prva mjesta na ljestvici dobivenih glasova. SDP-ova je bila nadmoćnija: najupješnija je bila u 17 gradova i općina (najuvjerljivije u Šenkovcu s 45,08 posto, pa u Čakovcu s 44,42 posto, što se moglo očekivati); HDZ-ova je pobijedila u 8 (najuvjerljivije u Dekanovcu s 51,03 posto glasova, a onda u Goričanu s 47,06 posto). Uvjerljivost rezultata HDZ-ove liste u Goričanu iznenađenje je budući da je u izborima dosad prevlast, doduše samo relativnu, imao SDP i već dugo tu daje načelnika.
Iznenađenje na drugoj strani je rezultat u Podturnu u kojem je najbolje prošla SDP-ova lista iako se ova općina obično smatra prilično sigurnom za HDZ koji tu već dugo ima načelnika.
Dok su SDP i partneri svugdje bili ili prvi ili drugi, HDZ je na nekoliko mjesta pokazao više slabosti: u Orehovici je bio treći iza liste Snaga Roma Hrvatske, u Pribislavcu tek četvrti, iza romske liste i liste laburista. U Pribislavcu je HDZ-ov rezultat najlošiji s 8,88 posto, ali ovo je tradicionalno njegova najslabija točka u Međimurju. Najslabije mjesto za koalicijsku listu SDP-a bio je Dekanovec, s 20 posto glasova.
Specifičnost međimurskog odsječka izbora je određen utjecaj lokalnih snaga, ali tek mjestimično. MDS je u četiri općine prešao izborni prag - u Svetoj Mariji najuvjerljivije s 18,48 posto, što njegovu listu u ovoj općini čini trećom. Poseban je slučaj mjestimični uspjeh liste Snage Roma Hrvatske.
Ona je izborni prag prošla u pet jedinica lokalne samouprave. Najbolji rezultat postigla je u Pribislavcu, s 25,28 posto glasova i u Orehovici s 20,84 posto. U obje ove općine ona je druga iza najuspješnije SDP-ove. Mobilizacija Roma pridonijela je i relativno većoj ukupnoj izlaznosti u Orehovici, dok je u Pribislavcu samo ublažila bezvoljnost birača. Na listi Snage Roma izrazito je dominirao Željko Balog koji je dobio 456 preferencijalnih glasova, od 485 glasova svoje liste, ili 94,62 posto.
Ako se ističe pojedince, i u Međimurju je pobjednik ipak bio Tonino Picula s 52,64 posto glasova SDP-ove liste. Raspoloženje glasača HDZ-ovog bloka nešto se više razlikovalo od onoga na nacionalnoj razini - tu su bliže političkom centru. U Međimurju je s 20,10 posto glasova najbolji bio dr. Andrej Plenković, a druga Ruža Tomašić s 19,99 posto.
I HSS-ovci su pokazali da su (još) živi. Ovdje je Marijana Petir dobila 16,47 posto glasova (na nacionalnoj razini 11,18 posto). U Donjem Kraljevcu Marijana Petir bila je i najbolja s 22,22 posto glasova.
D.Kovač

Izvor: 3084