Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Izbori / Katruža / Ambrozija

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o raspisivanju dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave iz reda pripadnika nacionalne manjine za općinska vijeća u Kotoribi i Podturnu. Birat će se još po jedan vijećnik u predstavničkim tijelima spomenutih jedinica lokalne samouprave. Za dan izbora određena je nedjelja, 22. rujna. (vk)

Međimurska zaklada solidarnosti Katruža održala je 28. kolovoza 2013.godine svoju 125. sjednicu. Ukupno je dodijeljeno pet pomoći u iznosu od 12.300 kuna za kupnju lijekova i rehabilitacije. U ovoj godini dodijeljeno je pomoći u iznosu od preko 130.000 kuna.
Podnositeljici zahtjeva iz Kotoribe dodijeljena je pomoć u iznosu od 3.900 kuna, a podnositeljici zahtjeva iz Orehovice pomoć u iznosu od 800 kuna za kupnju lijekova. Podnositeljima zahtjeva, djeci iz Nedelišća i Belice dodijeljena je pomoć za provođenje rehabilitacije, svakom po 2.400 kuna, a djevojčici iz Dunjkovca dodijeljena je pomoć od 2.800 kuna za sufinanciranje smještaja u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag Zagreb.
Zahvaljujemo svim donatorima i članovima podupirateljima koji pomažu rad Zaklade. Svaka donacija ili uplata članarine pomaže našim sugrađanima u njihovom liječenju.

Cvatnja zloglasne ambrozije u punom je zamahu. Korov koji mnogim građanima uzrokuje neugodnu alergiju cvate sve do prvih jesenskih mrazova. Jedinice lokalne samouprave u proteklom su razdoblju organizirale i niz akcija uništavanja nepoželjne biljke. Istodobno, komunalci neprestano apeliraju na vlasnike napuštenih imanja i zapuštenih oranica da kose, no, mnogi se na to oglušuju. Iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca podsjećaju kako se ambrozija mora uništavati prema naredbi ministra poljoprivrede, odluci o mjerama sprječavanja širenja i obvezi uklanjanja i uništavanja ambrozije na području Međimurske županije, kao i odluci o agrotehničkim mjerama koju je donijelo Gradsko vijeće Čakovca. U suprotnom, predviđene su kazne. Čakovečki komunalni redari ovo ljeto zasad nikome nisu odrezali kaznu, no, provedeno je 37 nadzora sa zapisnicima te je vlasnicima naloženo da urede svoje parcele. Pojedincima koji na poljoprivrednim parcelama uzgajaju neku kulturu, pa je uz nju izrasla i ambrozija izašlo se u susret. Obećali su da će u najskorije vrijeme, a da ne naštete korisnom usjevu, uništiti spomenuti korov. Kazne za nemarne inače mogu iznositi od 300 do 2.000 kuna, za fizičke osobe, ovisno o površini, a za pravne i do 5.000 kuna.(vk)

Izvor: 3045