Arhiva 12.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

IZBORNI REZULTATI U MEĐIMURJU: Samo 3 stranke prešle prag

U odnosu na rezultate objavljene u prošlom broju MEĐIMURJA koji su prije zaključenja novina bili dostupni, neslužbeni i privremeni, rezultati koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo kao potpune rezultate ne razlikuju se skoro pa ništa.
Ali da imamo zabilježeno i potpune rezultate: Kukuriku koalicija osvojila je 52,73% glasova i 10 mandata, Hrvatska demokratska zajednica 15,53% glasova i tri mandata, a Hrvatski laburisti - Stranka rada 10,12% glasova i jedan mandat.

NI PRIJATELJA NEMAJU

Ostale su liste u rasponu od 0,05%, koliko su dobili kandidati Stranke hrvatskog zajedništva (s 25 glasova očito je da 14 kandidata nije imalo barem još po jednog prijatelja, pa da imaju dva glasa po kandidatu!), do najviše 3,96%, koliko je dobila lista Hrvatske seljačke stranke.
Ali to je već sve poznato, no ono što se da iščitati iz rezultata izbora zanimljivo je kao mogući orijentir za prve predstojeće izbore – lokalne (prošlo je već pola mandata od zadnjih), posebno ako se osvojeni glasovi broje samo unutar Međimurja.
Razumljivo je da se rezultati parlamentarnih izbora ne mogu izravno projicirati na predstojeće lokalne, niti izravno preslikavati (gatajući) rezultat, kao ni dovoditi u izravnu vezu sklonost ili nesklonost birača prema određenim političkim opcijama. Ipak, gleda li se osvojene glasove makar za one političke opcije koje su zastupljene u županijskoj skupštini, ili po općinama i gradovima, do zanimljivih se zaključaka može doći.

KOLIKO JE TKO STVARNO TEŽAK?

Može se, naime, doći do jasne spoznaje tko je koliko (brojem glasova mjereno) težak, pa zatim i zaključiti tko svoju ulogu u javnosti prenapuhava u odnosu na objektivnu snagu, kao i tko je možda nezasluženo po strani, a uživa sklonost zamjetnog dijela biračkog tijela.
Stranke koje su osvojile mandate u Međimurju ne trebaju se žaliti na potporu – Kukuriku koalicija ima 32.968 glasova od ukupno važećih u Međimurju 62.766 (52.53% - skoro identično postotku u cijeloj III. izbornoj jedinici).
Hrvatska demokratska zajednica – usprkos teškom izbornom porazu – ipak je pokazala zavidnu snagu i u silaznoj putanji političke popularnosti: osvojila je 7.136 glasova (11,37% od glasova u Međimurju), što znači da je više potpore listi HDZ-a bilo u ostatku izborne jedinice.

LESARU SE VJERUJE

S druge strane – jasno se vidi da međimurski birači iznimno vjeruju Dragutinu Lesaru, utemeljitelju Hrvatskih laburista - Stranke rada, ili nagrađuju rad u prošlim saborskim mandatima. Laburisti su u Međimurju dobili 11.945 glasova, odnosno 19,03% važećih glasova međimurskih birača! Pa je poredak u Međimurju među onima koji su osvojili mandate Kukuriku – Laburisti – HDZ!

I NAJBOLJI GUBITNICI DALEKO NIŽE OD PRAGA

Sad je dalje opet zanimljivo: s osvojenih 1.545 glasova u Međimurju Hrvatska socijalno liberalna stranka drži četvrtu poziciju, Hrvatska seljačka stranka je peta s osvojena 1.302 glasa, Međimurski demokratski savez je u priključku s osvojenih 1.168 međimurskih glasova šesti, pa se može reći da su te stranke izgubile izbore, ali su sačuvale političku čast i kakav-takav kredibilitet.

OD STRANJSKIH SLABIJI?!

Onda dolazi lista koju je vodio Ljubo Jurčić s 1.080 glasova. Da nije razbijeno na frakcije, pravaštvo bi u Međimurju bilo iznad tisuću glasova – 1.109 (zbroj HSP-a i HSP dr.AS-HČSP), ali nije, nego je u kategoriji izbornog sitneža među koji je pala i Hrvatska demokratska seljačka stranka sa samo 320 glasova nositelja i prvoupisanog Ivana Martana, člana Skupštine Međimurske županije, koja se svojevremeno s Ivom Lončarom čak bila probila u Sabor baš s međimurskim glasovima. To je osjetno manje čak i od rezultata liste dr. Ivana Grubišića s drugog kraja Hrvatske (453) ili Autohtone hrvatske seljačke stranke i Saveza za promjene koji su simbolično imali Međimurce na listama.
Ali, da se ne sugerira posebne zaključke – najbolje je pogledati ukupnu listu (onako kako je bila na listiću) s osvojenim glasovima samo u Međimurju (crvenim su otisnute liste na kojima su bili kandidati iz Međimurske županije - tabela 1).

OSTALO DROPTINJE

Od ostalih lista na kojima su bili kandidati iz Međimurja, a imena kandidata nisu bila dovoljna za privlačenje većeg broja birača, tu je lista Nove Hrvatske s uvjerljivo najmanje glasova – na cijelom međimurskom teritoriju dobili su samo 56 glasova, pa Abeceda demokracije s tek 82 glasa, Zelena lista s 94 glasa te lista Socijalističke radničke partije Hrvatske sa 109 glasova.

TKO U KOMBI, TKO U LIFT

I na kraju – mogu li se (opet) izvući kakve pouke iz rezultata koje su polučile stranke, nezavisne liste, odnosno pojedinci koji se pojavljuju samo u vrijeme izbora (parlamentarnih, lokalnih - svejedno), veliki vođe s premalim brojem sljedbenika da napune bar vatrogasni kombi ili lift?
Može, kako ne, samo pitanje je hoće li od toga biti koristi. Naime, ukupno uzevši, liste koje nisu prešle prag – a takvih je 28 od 31 ponuđene – zamračile su 10.717 glasova! Od ukupno 62.766 važećih glasova birača u Međimurju, stranke koje su osvojile mandate uzele su 52.049 glasova, razliku od desetak tisuća glasova prerasporedilo se u obračunavanju prava na mandate s d’Hondtovom formulom. Što tko može naučiti iz tog podatka – nek nauči. Na primjer: kad bi se takav (ovaj) rezultat razbrajao za lokalne izbore, za Županijsku skupštinu – opet bi bile samo tri stranke preko praga. Iste tri! Na 66.766 glasova prag je 3.338 glasova.

A PO OPĆINAMA I GRADOVIMA?

Iz izbornih rezultata izvučena je još jedna tabela (2) u kojoj se uzima u obzir samo one liste koje su uspjele prijeći jedan posto glasova. A to je, koliko god bilo nevjerojatno, samo osam lista (redom): Kukuriku, HDZ, Laburisti, HSLS-ZDS, HSS, HRAST, BUZ-PGS-HRS i HSP. I vidi se jasno – tko je od stranaka gdje doma.
PripremioMarijan Belčić

Jutro je pametnije od večeri?

Malo je ljudi u stanju precizno interpretirati zašto narodna poslovica kaže da je jutro pametnije od večeri (neke stvari treba prespavati, zar ne?). Da je tako, uvjerili su se oni kandidati kojima su privremeni rezultati u pola izborne noći otvorili vrata Sabora. A kad su se ujutro probudili, vidjeli su da s one strane praga stoji netko drugi. Promili su dijelili Laburiste od još jednog mandata - Rajko Bulat bi ušao u Sabor, ali u saborske klupe ne bi ušla Sunčana Glavak (HDZ), premda neke računice govore da se mogao dogoditi i mandat manje Kukuriku koaliciji, i ulazak oboje spomenutih u Sabor.
Slično je bilo s kandidatom za zastupnika romske i još jedanaest manjina. Željko Balog u promilima je izgubio mjesto sabornika s 18,35% glasova (od 4.572 glasa) jer mu je sunarodnjak (iz Zagreba) Veljko Kajtazi dobio pola posto više – 18,88% glasova. Razlika je bila dvadesetak glasova, a Balog je k tome prijavio i nepravilnosti na biračkim mjestima u Kuršancu i Sitnicama gdje je, kaže, oštećen za barem 150 glasova. I najavio je borbu za saborsko mjesto - ako treba - i preko međunarodnog suda u Strasbourgu.

Nedostajala 524 glasa

Rajko Bulat u izbornoj je noći nekoliko sati bio sedmi saborski zastupnik Hrvatskih laburista – Stranke rada, ali mu je nakon konačnog zbrajanja i izračuna glasova već siguran saborski stolac “za dlaku” izmaknuo. Priznaje da mu je pomalo žao zbog toga, ali nije razočaran:
- Odlična je atmosfera, sretni smo, nema razočaranja, možda malo žaljenja zbog 524 glasa koja su nam nedostajala da i ja uđem u Sabor i da osvojimo i sedmi mandat. Unatoč skromnoj kampanji, postigli smo sjajan rezultat i, bez obzira na mene, naši su zastupnici već održali klub kako bi od prvog dana rada Sabora aktivno mogli zastupati interese birača. Naravno, malo žalim što nisam ušao u Sabor, bila je to pomalo i igra živaca, ali s druge strane, drago mi je što u Međimurskoj županiji imamo podršku od gotovo 20 posto, što smo postali druga stranka po snazi u Županiji i što smo “pregazili” HDZ. U tom tonu nastavljamo i dalje jer su nam postignuti rezultati strašan poticaj i vjetar u leđa za lokalne izbore i daljnje jačanje Laburista u cijeloj Hrvatskoj. (vt)

Izvor: 2955