Arhiva 14.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

IZLOŽBE KAO ATRAKCIJA MESAPA U NEDELIŠĆU

Turistička zajednica Općine Nedelišće je u sklopu Međunarodnog sajma poduzetništva - MESAP 2015. u Nedelišću osmislila izložbeni dio sadržaja sajma, kojim je publici predstavila i kulturno-umjetničku baštinu našeg podneblja, i modernu umjetnost, i način života i rada.

Kako Nacionalni gimnastički centar Aton dvorište cijeli s dvoranom Mesapa, u njegovoj je velikoj dvorani održana izložba fotografija sa smotri Međimurske popevke od 1971. godine do danas. U odabiru fotografija sudjelovali su Franjo Preložnjak i Ljudevit Boščak pa je dosad 31 održana smotra ovime dobila novi momenat, uz činjenicu da pripada zaštićenoj nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvatske.

Turistička zajednica ove je godine pokrenula Međunarodnu likovnu koloniju koja se od 10. do 20. lipnja održava po prvi put. Okupili su se akademski slikari i kipari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Hrvatske, a predvodi ih Petar Križnar.

- U deset dana kolonije naši će gosti, umjetnici, stvarati na različitim lokacijama u općini Nedelišće. Dio publike koji je 10. lipnja bio u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja ih je već djelomično upoznao, a stvaralačkom izložbom u Atonu dodatno su se približili publici. Nadamo se da to što umjetnici slikaju i oblikuju skulpture upravo ovdje pred gledateljima, daje dodatni impuls ljudima da se zainteresiraju za umjetnost - ističe zamjenica načelnika Općine Nedelišće Ivanka Novak koja je uz djelatnice Turističkog ureda Nedelišće domaćin koloniji.

 

Kao i uvijek dosad gdje bude postavljena, starinska tiskarska preša TZ-a pobudila je posebnu pažnju publike. Mnogi su poželjeli da im se otisne zaštitni znak TZ-a ili naslovnice "Decretuma", prve knjige tiskane u nedelišćanskoj tiskari Zrinskih u 18. stoljeću. U Atonu su bili i postavi OPG-a Šardi - Medenog vrta Tatjane Šardi u Črečanu, PoljoPosavca iz Dunjkovca, OPG-a Stari mlinar Zvonimira Goluba iz Pušćina, Graditeljska škola Čakovec koja je izložila izvanredne radove svojih učenika od keramike i stakla. 

Izvor: 3137