Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Iznenada preminuo Branko Šalamon

Međimursku javnost u subotu je šokirala vijest o iznenadnoj smrti predsjednika Gradskog vijeća Čakovca i gradonačelnika u protekla tri mandata – Branka Šalamona. Preminuo je u 66. godini života na ljetovanju na otoku Žirju. Prema neslužbenim informacijama, Šalamon, koji je godinama bolovao i od dijabetesa, doživio je srčani udar. Bio je hitno prebačen u šibensku bolnicu, no, nažalost, spasa mu više nije bilo.
Branko Šalamon rođen je 13. lipnja 1948. godine u Zagrebu. Otac mu je bio sudionik NOB-a te je obavljao pravne poslove na različitim dužnostima. Majka mu je bila tekstilna radnica i potom prosvjetna djelatnica. Od 1950. godine živio je u Čakovcu u kojem je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Bio je i apsolvent na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Zaposlen je od 1974. godine te je radio na raznim mjestima u državnoj upravi i gospodarstvu. Od svoje desete godine bio je društveno aktivan u omladinskim organizacijama, najviše u izviđačima. Sudjelovao je i u Domovinskom ratu. Bio je zapovjednik 54. samostalnog bataljuna.
U SDP-u je bio od samih početaka djelovanja stranke. 1997. godine postaje predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, dok je dužnost gradonačelnika obavljao od 2001. do 2013. godine, uvijek uvjerljivo pobjeđujući na izborima. U zadnjoj godini mandata odlučio se povući iz profesionalne politike i otići u mirovinu, no, ponovo je postao predsjednik Gradskog vijeća.

Otvorenost prema građanima i aktivnost na svim područjima
Branko Šalamon bio je senzibiliziran za sve pripadnike društva, što je pokazivao svojom otvorenošću prema svim građanima. Redovito je posjećivao aktivnosti i manifestacije čakovečkih udruga i ustanova. Bio je i član mnogih društvenih organizacija na nacionalnoj razini. Obnašao je dužnost dopredsjednika Saveza udruga dijabetičara RH, bio je viši vatrogasni časnik u Vatrogasnoj zajednici Grada Čakovca…
Kao nekadašnji gospodarstvenik, bio je izuzetno zainteresiran da pomogne čakovečkim poduzetnicima u prevladavanju krize te je često razgovarao s investitorima, domaćim i stranim.

Zaslužan za mnoge projekte
Među većim projektima realiziranim u njegovim gradonačelničkim mandatima su – izgradnja južne obilaznice Čakovca te stvaranje preduvjeta za izgradnju sjeverne obilaznice, zatim projekt obnove čakovečke gradske jezgre, preseljenje Druge osnovne škole u novi objekt, izgradnja dvorane Prve osnovne škole, otkup baraka bivšeg GK-a Međimurje i zgrade u kojoj je djelovao Centar za socijalnu skrb, potpora projektu osnivanja Srednje škole Čakovec.
Kao veliki zaljubljenik u prirodu, predano je radio na projektima njene zaštite te je poticao gradnju i unapređivanje sustava zaštite okoliša – vodovoda, kanalizacije i odlagališta otpada. Nadalje, za njegovih mandata obnovljene su i stotine kilometara prometnica. Kad je riječ o društvenim djelatnostima, u vrijeme Branka Šalamona, Čakovec je postao nositelj prestižne titule Grad – prijatelj djece, što je rezultat velikih ulaganja u predškolsku djelatnost, ali i u civilno društvo općenito.
Branko Šalamon nastavio je i demokratizaciju društvenih odnosa u našoj sredini, za što je Grad dobio nekoliko priznanja na nacionalnoj razini. Čakovec je postao jedan od naprednih gradova koji su Hrvatsku uspješno vukli prema Europskoj uniji.
Iza Branka Šalamona ostali su supruga Đurđa i sinovi Radovan i Siniša s obitelji te troje unučadi. Posljednji ispraćaj bivšeg čakovečkog gradonačelnika je u utorak, 30. srpnja, u 15.30 sati na gradskom groblju u Mihovljanu.
Velimir Kelkedi

Ivica Perhoč: Teško ću prihvatiti da ga više nema
- S Brankom Šalamonom radio sam punih 30 godina. Bili smo prijatelji i najbliži suradnici. Iako smo svi znali za njegove zdravstvene probleme, vijest o smrti šokirala nas je. Tek ćemo s vremenom postati svjesni što se dogodilo, kad shvatimo da ga više nema u Gradu, među svima nama. Premda ima i onih koji se nisu slagali s nekim njegovim odlukama, Brankova smrt, vjerujem, nikog ne ostavlja ravnodušnim, a u ovome gradu ostavio je neizbrisiv pečat. Obitelji izražavam iskrenu sućut, kaže povjerenik Županijske organizacije SDP-a Ivica Perhoč.

Matija Posavec: Veliko iskustvo i mudrost
Izražavam najiskreniju sućut povodom smrti gospodina Branka Šalamona koji je ostavio veliki trag u političkom i društvenom životu Grada Čakovca i Međimurja. S gospodinom Brankom surađivao sam od 2000. godine i mnogo smo puta razgovarali. Bio je osoba koja je uvijek bila spremna dati savjet temeljen na životnom iskustvu i mudrosti. Po tome ću ga pamtiti, poručuje međimurski župan Matija Posavec.

Stjepan Kovač: Napustio nas je veliki čovjek
- Svi smo ostali duboko potreseni smrću kolege i prijatelja Branka Šalamona. Napustio nas je veliki čovjek koji je u ovom gradu, a i šire ostavio neizbrisiv trag, rekao je za list Međimurje, u povodu smrti Branka Šalamona, aktualni gradonačelnik Stjepan Kovač, izražavajući obitelji svog prethodnika iskrenu sućut.

Izvor: 3040