Arhiva 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Jahači marljivo treniraju

Rijetko tko prođe južnom obilaznicom, a da pritom ne primijeti ranč Ergela i njihove konje. Ranč je u vlasništvu Konjičkog kluba Međimurje, a na njemu trenira 50 jahača.

Školu jahanja vodi Čakovčanin Toni Habijan, a mi smo na konjima zatekli početnike. Kobilu Mirnu, staru četrnaest godina, Katarina Sabol iz Savske Vesi prije jahanja je pregledala, očistila i opremila. Ta studentica medicine tek je otkrila svoju strast prema jahanju. Na konju je, dok smo je fotografirali, bila tek treći put.

- Osjećaj je poseban, kratko nam je rekla. Karlo Tkalčec, također iz Savske Vesi, čekao je na svoj red za jahanje. Njemu je tek 5 godina, ali bez straha uskače u Mirnino sedlo. I kod kuće imaju konja kojeg je, kako se sam pohvalio, već puno puta jahao. Najvišeg, odnosno, najvećeg konja na ranču - Lahora, predstavila nam je Edna Filipović iz Čakovca. Edna kaže da u Klub dolazi već tri mjeseca, ali je tek sad počela jahati jer je sve konje najprije htjela upoz-nati.

- Jahanje se čini jednostavnim, ali zapravo iziskuje puno vježbe i napora te “upošljava” sve mišiće na tijelu, rekao nam je iskusni konjar Toni Habijan. Dodao je kako, uz školu jahanja te terensko i sportsko jahanje, vode terapijsko jahanje, ali tako da djeca s posebnim potrebama jašu samostalno, a ne uz vodiča.

Mateja Bajs 

Izvor: 3098