Arhiva 20.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Jakopec: Poslat ću USKOK u Čakom!

Prije otprilike šest mjeseci, vijećnik u Gradskom vijeću Čakovca Željko Jakopec (HDZ) pitao je o broju obiteljski povezanih djelatnika u Gradskom komunalnom poduzeću Čakom. Dobio je u to vrijeme odgovor da je 26 zaposlenika te tvrtke u rodbinskoj vezi prvog koljena te se na to djelomično referirao i na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.
Sjednici je prisustvovala i direktorica GKP-a Čakom Snježana Tkalčec Avirović kojoj je Željko Jakopec najavio slanje USKOK-a. Postavio je pitanje o plaćanju putnih troškova zaposlenicima i točnosti informacije da je Državna revizija u tom smislu otkrila nepravilnosti.

Rodbinske veze, nepostojeći putni troškovi

- Je li točno da je Državna revizija otkrila nepravilnosti oko plaćanja putnih troškova u Čakomu? Je li točno da je dvoje djelatnika tvrtke prijavilo različite adrese prebivališta od onih na kojima stvarno jesu - pitao je Ž. Jakopec, a direktorica S. T. Avirović odgovorila kako je Državna revizija u vezi s tim doista utvrdila nepravilnosti.
Direktorica tvrtke istaknula je:
- Čakom vodi računa da se putni troškovi isplaćuju isključivo prema zakonu. Jedan djelatnik ima osobnu iskaznicu na Gračac, a kod dolaska na rad u Čakom dao je izjavu da stanuje u Mačkovcu i tako mu se isplaćuju putni troškovi. Kod druge djelatnice je osobna iskaznica na Strahoninec, a ona stanuje u Čakovcu i isplaćivani su joj putni troškovi za Strahoninec. Zar vi mislite da bi direktor Čakoma u kojem radi 170 ljudi za svakog pojedinog radnika morao znati da kod njega postoji odstupanje od prijave i stvarnog mjesta stanovanja? Nakon što se to pronašlo, naredila sam ispravak i u svibnju su svi djelatnici, pod krivičnom odgovornošću, ispunili posebne izjave o adresi stanovanja. Na taj način mislim da sam ispravila ono što je Državna revizija pronašla i na što je s pravom upozorila. Revizija je ukazala i na nepravilnosti vezane uz ažuriranje cijena autobusnih karti, a naša službenica ispravila - rekla je Snježana Tkalčec Avirović.

Kome kakve sankcije?

Jakopec je na to pitao direktoricu Čakoma je li poduzela sankcije prema djelatnicima koji su prijavili netočne podatke o prebivalištu, vukući i paralelu sa zaposlenikom koji je tužio tvrtku.
- Izgubili ste spor s djelatnikom kojeg ste stavili na stup srama zbog navodne pronevjere od 1.600 kuna jer se nije uklapao u vaše sheme, to se sve dobro zna. Što će se dogoditi? Zbog makinacija na putnim troškovima od oko 20 tisuća kuna prijavit ću vas USKOK-u. S obzirom da imate dvije desne ruke, osim vašeg supruga, tu je i direktor financija Matija Mađar, valjda on zna gdje zaposlenica živi. Nikad nikoga nisam prijavio ni Državnom odvjetništvu ni USKOK-u, ali ove makinacije koje radite obećajem da ću prijaviti - rekao je Željko Jakopec.
- Donesite mi presudu o kojoj govorite. Koliko ja znam, a savjesno pratim sve unutar Čakoma, presuda nije donijeta i sudski postupak nije okončan. Još uvijek je u tijeku, kao i vještačenje. Glede prijave, rado bih da me prijavite i da nakon toga pogledamo jedno drugom u oči - odgovorila je Snježana Tkalčec Avirović.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2982