Arhiva 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

JAREBICA: Lovačko suđenje i krštenje

Poslije nedavnog lova na lisice, članovi Lovačkog društva Jarebica Kotoriba po zajedničkom su objedu obavili lovačko suđenje i krštenje, običaj kojim mladog lovca uvode u red „pravih lovaca“.
- Kao što su se u srednjem vijeku krstili vitezovi prilikom primanja u svoju bratovštinu, tako se, po uzoru na te obrede, uveo običaj krštenja mladog lovca. Mi smo taj običaj ukinuli prije 30 godina zbog kazni udaraca šibom koji su se pretvorili u mazohizam, pa su neki lovci nakon toga krštenja bili po nekoliko dana na bolovanju - kaže Dragutin Matulic(60), tajnik u Jarebici. Dodao je kako su se vremena i članstvo izmijenili, pa su obnovili dokinut običaj. Led je probio 32-godišnji Danijel Dolenčić koji je pravo krštenja stekao nakon dvije godine stažiranja. Nekada su, kaže Matulic, krštenja obavljana nad lovcima koji su odstrijelili krupnu divljač zato što su to bili posebni pothvati, a i čast.
- Poslije se to, kao dio lovačkog folklora, proširilo i na sitnu divljač, pa je Danijel kršten jer je kroz te 2 godine ulovio već dosta sitne i krupne divljači. Lovnik Daroslav Marđetko zbog toga ga je pohvalio te je donio odluku da ga se primi u red pravih lovaca, ali tek nakon suđenja. Predsjednik Društva Ljubomir Grgec, koji je bio i u ulozi tužitelja, bio je stava da Danijel ne smije nekažnjeno proći upravo zbog svih tih odstrela i da za lovačko poštenje treba biti suđen i kršten u ime božice Dijane i sv. Huberta. Formiran je Časni sud u koji su ušli predsjednik Željko Latin, Rok Latin, počasni član LD-a, i Željko Rodek. Pred njima je bio vrč vina, a ispred njih je sjeo mladi lovac do kojeg je bio dio odstrela i lovačka puška iz koje je pucano. Sud je smatrao da se lovac neće moći sam braniti, odnosno odgovarati na njihova pitanja, pa je Dolenčić uzeo branjenika koji će mu u tome pomagati i braniti ga. Danijel je imao povjerenja samo u tajnika Matulica. Za pogrešne odgovore, nepoštivanje divljači i ostalih lovačkih pravila sud kažnjava lovca odmjerenim udarcima, nipošto grubim. Osim spomenutih, u ispitivanju su na šaljiv način sudjelovali i ostali lovci - jedni su ga krivili, drugi branili.
- Kriv je što je srnjaka čekao ležeći, mogao je zaspati - dobacio je netko iz publike. Ispravio ga je Vitomir Marđetko rekavši da se srnjaci upravo tako i čekaju.
- Dok je bilo najhladnije, vi ste grijali svoje guzice, a moj branjenik je odlazio na hranilišta pomoći gladnoj divljači - spomenuo je jednu od olakotnih okolnosti branitelj Matulic. Ročište je dugo trajalo, pa je prekidano ustajanjem publike i ispijanjem vina „do dna“, a okrivljenik je po nekoliko puta glede zbunjujućih odgovora bio kažnjen ispijanjem „na eks“ čiste, obične vode, što mu i nije bilo baš milo. Nakon dugotrajnog ispitivanja, pa vijećanja Suda, njegov predsjednik objavio je presudu na koju se odmah žalio zastupnik okrivljenoga i ona je preinačena. Dolenčić je kažnjen s dva slaba udarca i jednim žarkim udarcem šibom po stražnjici.
- Udarci neka mu budu opomena da nikada ne zaboravi lovačku čast, a u lovu na pravednost - rekao je predsjednik Sudskog vijeća. Prije toga je „liječnički” pregledan, što je obavio Anđelko Trojko. Nakon izvršenja kazne, u spomen na taj čin, dobio je šibu s potpisom članova koji su sudjelovali u obredu krštenja. Položio je svečanu izjavu, između ostalog rekavši: „Svečano izjavljujem da ću se potpuno zalagati i boriti da se poštuju statuti Hrvatskog lovačkog saveza, lovačke udruge i pravilnik o lovnom redu. Čuvat ću, braniti i hraniti svu divljač i ptice u lovištu…“
U znak dobre volje i oprosta, Danijel je društvo počastio pićem, a Kotoripski tamburaši zasvirali su Kad sam bio mlađan lovac ja…
Mladen Grubić

Izvor: 2866