Arhiva 17.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

JASENKA NOVAK - AUTORICA NAGRAĐENOG TEKSTA S KAM-a

Predsjednica Kulturno-umjetničke udruge Lipa iz Gornjeg Mihaljevca Jasenka Novak dobitnica je nagrade za najbolji tekst na preloškom Festivalu kazališnih amatera. Autorica predstave Ljubavna pisma tekst je stvarala u Berlinu, u vrijeme posjeta svojoj kćerki Evelin.
- Primijetila sam da mi pisanje nekako najlakše ide kad se malo maknem od kuće jer sam onda rasterećena od svakodnevnih obveza. Osim toga, Evelin mi je povremeno dobra pomoć jer ima iskustvo svog posla, pa mi zna sugerirati promjene u tekstu i prikaze na sceni - priča nam Jasenka Novak.
O čemu govori predstava Ljubavna pisma?
- Najdraže teme koje na daske prenesem su mi one iz stvarnog života. Tako sam i za ovaj komad uzela događaje koji se doista zbivaju, a kao likove sam zamišljala osobe iz svog života, konkretno - iz obitelji. Na taj se način lakše poistovjećujem s likovima, lakše im pripisujem određene karakteristike. U predstavi donosim pogled na protagoniste i detalje iz njihovih života koje bi najradije zadržali samo za sebe. To nam je i u prirodi, zar ne? Čovjek u takvoj situaciji ponekad i nesvjesno, šutke, pristane na određene obveze, sve u strahu da se nešto o njemu ne otkrije. Na koncu se istina uvijek sazna i upravo je o takvom “odnosu životnih snaga” riječ u Ljubavnim pismima.
Imate puno likova.
- Da, u mojim je predstavama uvijek puno lica jer i u udruzi imamo ljude koji vrlo rado glume, pa nastojim svima dati ulogu. U Lipi imamo iznimno talentiranih, prirodnih glumaca za koje su mnoge uloge prikladne. Ovdje glumimo Dejan Fic, Martina Škvorc, Ksenija Kos, Sonja Đura, Danijel Košak, Marija Panić, Mladen Mikulan, Ivanka Golub, Mira Jalšovec, Đurđica Mikulan, Katarina Ladić i ja.
Mnoge glumačke družine po udrugama muku muče s glumcima. Dojam je da je više žena nego muškaraca.
- To je točno. Barem u našem slučaju. Nama su zbog žena koje su tumačile muške likove na prijašnjim festivalima i smotrama izmicale prve nagrade. Lani je žiri na KAM-u rekao da je izvedba žena u muškim ulogama bila fantastična, ali oni ipak preferiraju tu vrstu sklada i to mogu razumjeti.
VRIJEME JE ZA PRILAGODBU
Vi ste u Ljubavnim pismima tumačili glavnu žensku ulogu, Veru. Tumačite li uvijek glavne uloge?
- Da, kao autorica glavnu ulogu uvijek dajem sebi, no sada imam potrebu polako mijenjati tu praksu. Mislim da ću u sljedećoj prilici dati priliku mlađima od sebe - kako u režiranju nekih manje zahtjevnih komada, tako i u pisanju.
Jeste li očekivali ovogodišnju nagradu na KAM-u?
- Možda će zvučati neskromno, ali potajno jesam. Kad već imate iskustvo pisanja, režiranja i glume na takvim i sličnim smotrama, onda znate što se valorizira. Uvjerena sam da žiri koji prati KAM na pravi način vrednuje naše stvaranje, pri čemu mislim na sve nas koji nastupamo i smatram da dobivamo dobar poticaj. Kako od žirija, tako i od kolega međusobno.
Što je sljedeće što ćete raditi?
- Razmišljam o tome da, za promjenu, prilagodim neki tekst za daske, umjesto da pišem novi. Naime, sve dosadašnje predstave koje smo igrali na KAM-u su moje djelo, a sad se bavim mišlju da prilagodim jedan tekst Mire Gavrana. Tako bismo se i mi u družini okušali u nečem novom, nečem što je drugačije u načinu prezentacije i razmišljanja na kakva smo dosad navikli. Mislim da je to izazov koji će svi rado prihvatiti.
Kakvi su Vam suradnici u glumačkoj družini udruge?
- Predivni. To govorim iz srca, doista tako misleći. Kad imamo probe, žene će uvijek donijeti poneki kolač ili neku sitnicu da se zajedno zasladimo. Atmosfera je uvijek skladna i prijateljska, a svoj doprinos daju i muške kolege koje doista s puno entuzijazma dolaze na probe. Imamo ljude koji rade u inozemstvu i vikendima dolaze kući. To znači da petkom nakon posla krenu prema Gornjem Mihaljevcu i gotovo izravno dođu na probu. Tad imamo probe svaki dan vikenda, a to nije mala žrtva za one koji cijele tjedne izbivaju daleko od svojih obitelji. No, s druge strane, da svi zajedno u tome ne pronalazimo zadovoljstvo, nitko od nas ne bi s toliko žara pristupao svakom novom angažmanu. Da, imamo sjajne ljude u udruzi Lipa.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 2938