Arhiva 16.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Jasenka Šarić: Vidjela sam Dječaka u Zagrebu!

U svibnju 2010. godine ispred Graditeljske škole u Čakovcu i sportske dvorane ukraden je brončani kip Dječaka. Dječak je "mirno sjedio" sve dok nekome za oko nije zapela njegova - težina! Kako nije bio kvalitetno pričvršćen lopov ili više njih su ga lako demontirali i odnijeli. Do dana današnjeg djelo akademskog kipara Tomislava Ostoje nije pronađeno.

No čitateljica Jasenka Šarić iz Čakovca javila se listu Međimurje, kazavši da je vidjela Dječaka!

- Gledala sam na HRT-u emisiju Labirint, 20. rujna. U jednom trenutku intervjuirana mlada žena sjedila je upravo ispred Dječaka! Bilo je to negdje na Gornjem gradu u Zagrebu. E sad, je li to naš dječak ili nije, ne znam. Ali isti je! Pa ne vjerujem da bi autor radio više istih, ja tako ne bih, bila bih ekskluzivna. A i onaj u Zagrebu, jadan dječačić, je na podu, a ovdje je lijepo sjedio u stoličici - ispričala nam je gospođa Šarić.

Pronašli smo na internetu snimak spomenute emisije i doista - intervju se odvija pored Dječaka! Greške nema. Daljnjom provjerom ustanovili smo da je lokacija na kojoj se nalazi Vranyczanyeva poljana - nedaleko uspinjače i pored kule Lotrščak.

Nazvali smo stoga samog autora, 84-godišnjeg Tomislava Ostoju iz postojbine kiparstva - Pučišća na Braču. Danas živi u Zagrebu, u obližnjoj Medulićevoj, a atelier ima u Opatičkoj te mu je poljana upravo na pola puta; ako tko zna što o ovom slučaju onda je to on. I doista, kipar Ostoja znao nam je razjasniti misterij.

- To je drugi Dječak. Jedan je sjedio na onom stolcu u Čakovcu, a drugi je doniran gradu Zagrebu. Napravio sam ga davno, ne znam više ni sam kad. Prethodno je bio drugdje na Griču, a nedavno je premješten na Vranyczanyevu poljanu - otkriva kipar Ostoja. Oba Dječaka napravljena su iz istog kalupa. Čakovečki je bio iz obične bronce, a gornjogradski je patiniran. Osim toga, čakovečki je sjedio na stolici.

- Čakovečkog izgleda nisu montirali kako treba pa su ga lako odnijeli. I zagrebački je dva puta ukraden prije Vranyczanyeve poljane, ali je oba puta pronađen - otkriva Ostoja te dodaje da je tragično što se umjetnički rad prodaje na kilograme.

U Policijskoj upravi međimurskoj kazali su nam kako do sad provedenim kriminalističkim istraživanjem nisu pronašli počinitelja te i dalje tragaju. Kugla istog autora još stoji u blizini, jer je lopovima očito preteška.

 

Izak Vrtarić

 

 

Izvor: 3155